Word je leeggezogen qua energie?
Word je qua energie wel eens leeggezogen zodanig dat je je moe en afgepeigerd voelt en nog weinig lust ervaart om iets te doen? Of pomp je zelf jouw energie weg! Dat kan ook!
Sta je het toe dat je leeggezogen wordt qua energie? Of ben je je daar niet zo bewust van.
Dit artikel gaat over energiezuigers. Een paar onderwerpen:
- wat zijn dat?
- hoe kun je ermee leren omgaan?
- wanneer gebeurt het?
- waarom sta je het toe?
- wat kun je eraan doen?
- voorbeelden van energieslurpers
Training en coaching gericht op begrenzen
Zou een training jou kunnen helpen om beter met jouw grenzen om te gaan? Jazeker! Wij kunnen je daar opmaat bij helpen. Eerst gaan we aan de slag met bewustwording en inzicht en daarna ontwikkelen we samen handvatten hoe je het op een andere manier kunt gaan doen dan je tot nu toe gewend was. Wil je er meer over weten? Bel ons en vertel jouw situatie!
Training assertiviteit
Wil je een training assertiviteit volgen? Aarzel niet en bel voor info!
Voorbeelden menselijke energieslurpers!
Een eerste voorbeeld van energiezuigers zijn mensen. Ik zet er even een paar voor je op de rij:
-
Continu de aandacht vragen
De eerste categorie mensen die een leegzuigdiploma verdienen zijn de mensen die altijd aandacht vragen. Ze hebben geen vraag maar ze stellen wel een vraag ook al is het een vraag naar de bekende weg. Het is één roep om aandacht en graag gebruiken ze jouw tijd. Hoe ze dat doen? Dat is nogal verschillend:
- mensen die breedsprakig zijn en nooit eens een keer kort iets kunnen vertellen
- mensen die voortdurend een beroep op je doen
- mensen die overmatig veel hulp vragen en je claimen of opeisen
- stoorzenders op het werk
- mensen die altijd wat te zeuren hebben
-
Zielig en medelijden
Een tweede categorie noem ik de mensen die zielig, hulpeloos en machteloos overkomen. Ze willen graag jouw meeleven en nog liever jouw medelijden. Iedere keer hebben ze een verhaal wat aangrijpend en aandoenlijk is. Je zou er moe van worden. Anderzijds: ze hebben de ziel onder de arm en maar strelen! Het voelt ook zo lekker in de kindrol. Weinig verantwoordelijkheid pakken voor je eigen leven en toch alle aandacht van de ander opeisen.
-
De claimer
Derde categorie leegzuigers is de claimer. Dat zijn mensen die zich graag met jouw leven bemoeien of die invloed willen op de keuzes die je maakt. Ze geven je zogenaamd van alles ontnemen je alle ruimte. Ze maken graag voor jou uit wat wel en niet goed is. Ze hebben de waarheid in pacht en bepalen graag hoe jij mot leven.
-
De underdog
De underdog is ook een claimer maar toch ook een perfecte leegzuiger. Hoe communiceert de underdog?
- ik stuurde jou gisteren een app maar je reageerde niet terwijl ik kon zien dat je nog wakker was
- je laat me toch niet stikken hé nu ik het zo moeilijk heb
- je zou er altijd voor me zijn: we zijn toch echte vrienden!
-
Bazig
De bazige leegzuiger is er ook. Gevormd door dominantie mag hij jou graag leegzuigen. Een beetje intimideren, goed druk zetten, je laten voelen dat je niet teveel voorstelt: het zijn super ingrediënten van de dominante leegzuiger. Hij/zij laat je graag zien dat hij/zij belangrijk is of dat jij wat minder belangrijk bent. Maar dat is hetzelfde in dit verband.
-
De drama-maker
Leegzuiger nummer vijf is de dramamaker. Hij/zij kan goed dramatiseren en het liefst over de rug van een ander. Heb je ’t al gehoord: ‘die en die is ook voor onderzoek naar het ziekenhuis geweest en dat lijkt niet best’. Je schrikt er van. Wat? Wie? Meen je niet toch hoop ik. Bij nader inzien bleek het om een verkoudheid te gaan. Niet lachen nu, want ze lopen echt rond. Dramatiseurs zijn het. Dat is een woord wat in het Frans bestaat en daarom gebruiken we het ook. Even met de Franse slag iemand leegzuigen.
-
De commentator
Tot slot noem ik er nog één. De leegzuiger die altijd commentaar en kritiek heeft. Om gek van te worden. Niks is goed, alles is fout. Hij heeft kritiek op jou, op de gemeente waar hij woont, op de minister van weer en wind. Geeft niks: hij/zij ziet het goed, de rest ziet het fout.
-
Misbruiker
Ook mensen die jouw goedheid misbruiken zuigen heel wat energie weg. Toch? Herken je het? Dan wordt het tijd om er wat aan te doen!
Verantwoordelijk voor jouw persoonlijke energiehuishouding
Ieder mens is zelf verantwoordelijk voor de eigen persoonlijke energiebalans. Je kunt er zelf heel veel aan doen. Het overkomt je niet. Wie voortdurend over de eigen grens heengaat, wordt snel leeggezogen qua energie. Maar dat geldt ook wanneer je anderen over je grens laat komen of wanneer je over de grens van anderen heen gaat. Het onderwerp energiebalans komt terug in veel trainingen.
- bij assertiviteit wanneer het over eigen grenzen gaat
- bij persoonlijk leiderschap en autonomie
- bij stressmanagement of burnout-coaching
- bij timemanagement
- bij HSP-coaching omdat hooggevoelige personen er nog meer gevoelig voor zijn dan andere mensen
Bij De Steven kun je jouw leerdoelen combineren tot 1 training. Wij trainen op maat en zeer doelgericht. Neem gerust contact met ons op!
Pomp je zelf jouw energie weg?
Een tweede energiezuiger ben jezelf. Ik noem een tweetal voorbeelden namelijk: jouw persoonlijke valkuilen en een onregelmatig leefpatroon.
Jouw persoonlijke valkuilen
Je zorgt ervoor dat jouw energie weggepompt wordt wanneer je:
- over-betrokken raakt op anderen
- te zorgzaam bent
- overbezorgd bent
- je over verantwoordelijk voelt
- te behulpzaam bent
- hoge eisen aan jezelf stelt
- niet meer weet te stoppen omdat jouw plichtsbesef te sterk is ontwikkeld
- te aardig en te lief bent voor iedereen
- altijd maar klaar staat voor anderen
- iedereen te vriend wil houden
- het voor iedereen goed wil doen
- de kool en de geit wilt sparen
- onbalans tussen privé en werk
Kortom: jouw persoonlijke valkuilen zorgen er wel voor dat je in onbalans raakt.
-
Een onregelmatig leven
Een onregelmatig leven kan ervoor zorgen dat je leeggezogen wordt qua energie. Wanneer je weinig structuur hebt in jouw leven ga je de ene keer zo laat naar bed en de andere keer ga je op een heel andere tijd naar bed. Je eet wanneer je zin hebt aan eten en dat neigt naar zeer wisselende tijden. Echter: jouw lichaam wil weten wat er moet gebeuren. Moet ik nu naar bed of niet? Je voelt het wel maar je hebt geleerd aan jouw gevoelens voorbij te gaan. Kortom: een onregelmatig leefpatroon en een ongezonde levensstijl kan zorgen dat je leeggezogen wordt qua energie.
Laat je je leegzuigen?
Mooie vraag: laat je je leegzuigen of word je leeggezogen? Met andere woorden: overkomt het je of sta je het toe dat het gebeurt? Ik denk dat het jou niet overkomt. Je bent verantwoordelijk ook voor jouw eigen energiebalans. Je hebt er zelf ook heel veel invloed op. Een paar sleutelwoorden zijn belangrijk:
- luisteren naar jouw persoonlijke behoeften o.a. behoefte aan orde en structuur
- jouw persoonlijke valkuilen leren vermijden zoals hierboven omschreven
- niet voorbij gaan aan jouw gevoelens (gevoelens wijzen je de weg)
Leerdoelen assertiviteitstraining
De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training assertiviteit.
Ebook of webinar
Meer weten over assertiviteit?
- volg ons webinar over assertiviteit
- bestel ons ebook over assertiviteit
Of bekijk onze training assertiviteit!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.