Onzekerheid door de crisis? Maak jij je zorgen?
Word jij onzeker door de crisis? Maak jij je zorgen? Zorgen over de toekomst? Maak jij je zorgen over jouw baan? Wellicht over opdrachten die je als zzp-er misloopt? Maak jij je zorgen over de continuïteit van jouw bedrijf? Ben je bang dat de voortgang in gevaar komt? Wellicht is het goed om dit artikel te lezen.
Zekerheid is veelal schijn
Ik help je eerst even best uit de droom. Zekerheid zoals wij het bedacht hebben, bestaat namelijk niet. De volksmond drukt het niet voor niets zwartgallig uit door te zeggen dat er maar één ding zeker is namelijk de dood. Ik vind dat zwartgallig omdat er mijns inziens meer zeker is dan de dood. Wat dan? Een tweede ding wat zeker is, is dat onze zelfbedachte zekerheden schijn zijn.
Doe de leiderschapstest
Wil je inzicht in jouw natuurlijke stijl van leidinggeven (online test)? Wil je weten waar jouw individuele leiderschapskwaliteiten liggen? Wil je jouw persoonlijke ontwikkeldoelen leren kennen?
Directie en ondernemers
De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.
Zekerheid halen uit ‘weten’
Als mens haal je zekerheid uit ‘weten’. Jouw behoefte aan zekerheid vervul je wanneer je ‘weet hoe iets gaat en hoe iets zal verlopen’. En als het dan zo gaat, zoals je dacht dat het zou gaan dan voel je je zeker. Jezelf zeker voelen geeft ook rust. Zoals je onrustig kunt worden van ‘niet weten’ of ‘het gaat anders dan je dacht’.
Weten is meten
Meten is weten en weten is meten. Daarom maken wij scenario’s, doen we aan risicomanagement. We maken begrotingen, prognoses en meerjarenbeleidsplannen. En wat staat er in een begroting of meerjarenplan? Daarin formuleren we hoe we denken dat het zal gaan of hoe we vinden dat het zou moeten gaan. We formuleren ook wat risico’s voor het geval het niet gaat en we bedenken wat strategieën als het anders zou gaan dan we denken dat het gaat.
Verwachtingen: je maakt ze zelf!
De grootste nuance zit in het feit dat je verwachtingen zelf maakt. Jij bedenkt zelf de scenario’s, je begroot, prognosticeert, rekent en berekent. Je maakt plannen, je plant, je denkt, je denkt uit en je denkt vooruit. Maar je doet het wel zelf!
Is dat erg? Nee, dat is niet erg. Maar de bewustwording is wel belangrijk. Je bedenkt zelf hoe het gaat of hoe je vindt dat het zou moeten gaan.
Bam! De klad erin!
Ik herinner me de 15e maart 2020. Mark Rutte de minister-president van Nederland sprak ons toe. Het corona-virus deed de ronde opeens. En ineens is alles wat je de weken ervoor had bedacht anders. Van de ene dag op de andere kun je alle plannen bijstellen, prognoses herrekenen, budgetten herzien en plannen herschrijven. De vraag is zelfs of het zinvol is om een plan te maken.
Eén veeg en alles wat ik bedacht heb is weg.
Behoefte aan zekerheid weg?
Als de behoefte aan zekerheid wordt bedreigd voelen we ons onzeker. We worden bang, angstig, onrustig, vertwijfeld of misschien wel paniekerig. Heel logisch! Heel begrijpelijk. Maar er zit ook een les in wat mij betreft. Een les die ik zelf kreeg in een eerdere persoonlijke financiële crisis. En dat is: haal geen zekerheid uit ‘weten hoe ’t gaat’. Want jij en ik weten maar heel beperkt hoe ’t gaat en hoe het zal gaan. Zo kwetsbaar zijn we nu eenmaal.
Maar hoe dan?
Ik denk dat zekerheid woont in wie je bent, in jouw ZIJN, in jouw creativiteit, in jouw persoonlijke slagkracht en slagvaardigheid. Maar ook in jouw vermogen om te incasseren, te roeien met de riemen die je hebt.
Daar zit veel meer zekerheid in dan in externe bronnen zoals de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd of de opdrachtgevers waar je een contract mee hebt.
En weet je: als je jouw zekerheid haalt uit ‘weten hoe ’t gaat’ dan kom je in een ernstige paniekzone wanneer dat doorkruist wordt. Zo erg dat het juist jouw persoonlijke vermogens in de weg staat.
Samengevat
- Plannen, prognoses, begrotingen: je kunt er niet zonder maar ze zijn richtingaanwijzer en hulpmiddel (niet meer dan dat)
- Wanneer de door ons uitgedachte zekerheden wegvallen kan dat spanning geven. Het helpt door jezelf dat niet te verwijten of net te doen alsof dat er niet is.
- Het helpt wanneer je leert op jouw persoonlijke vermogens te vertrouwen en op jouw vaardigheid om moeilijke situaties te overwinnen.
Zoek je hulp?
Kunnen wij je van dienst zijn bij de onzekerheden die jij ervaart in jouw leven? Onzekerheid over jouw baan, bedrijf of wat het dan ook maar is? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.
Directie en ondernemers
De Steven begeleidt ondernemers en directeuren door training, coaching en sparring.
Fasen in de bedrijfsvoering
Dit artikel is geschreven in de serie over crisis in jouw bedrijf.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.