Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Eigenaarschap bevorderen

Eigenaarschap bevorderen binnen uw team of binnen uw organisatie: wat houdt dat precies in? Of is het weer zo’n loze nietszeggende kreet waar niemand wat mee kan en wat vanzelf weer overwaait. In dit artikel gaan we verder in op wat eigenaarschap inhoudt.

Ownership

Eigenaarschap bevorderen binnen team of organisatieEigenaarschap of ownership betekent dat u eigenaar bent van. Ja waarvan eigenlijk? Van uw werkzaamheden, taken, functie en verantwoordelijkheden. U bent de gelukkige bezitter of eigenaar van uw taak- en functiepakket met de daarbij behorende verantwoordelijkheden en bevoegdheden. Dat heeft verregaande consequenties. Wat eigenaarschap veronderstelt is dat u zo ook met uw werk omgaat.

U voelt zich verantwoordelijk voor uw werk, taken en bevoegdheden zowel in goede als kwade dagen. U gaat met uw functie- en takenpakket om op een verantwoorde wijze waarbij u de zorg ook inderdaad overneemt hiervoor.

Ontfermen over

Weer zo’n mooi woord wat bij eigenaarschap hoort. U moet zich ontfermen over. Wat bedoelt men daar nu weer mee? Eigenaars bezitten eigendommen en eigendommen of bezittingen worden beschermd, verzekerd of op een veilige plek in bewaring gesteld door de bezitter. Zo zou een medewerker zich moeten ontfermen over zijn taken.

Waarom is er behoefte aan?

Natuurlijk is de behoefte aan eigenaarschap ontstaan wegens gebrek aan motivatie bij medewerkers. Of anders geformuleerd:

 • Medewerkers hoefden niet na te denken: dat deed  de leidinggevende voor ze
 • Medewerkers hoefden niet met initiatief te komen als daarom niet gevraagd werd
 • Medewerkers deden wat van hun gevraagd werd en daarna was het basta
 • Hoe het werk er ook bij lag: rond sluitingstijd vertrok de medewerker en ging hij/zij naar huis
 • Medewerkers hoefden zich zelf niet te motiveren: dat deed de leidinggevende voor ze

In feite komt de behoefte dus ook voort uit een gebrek aan verantwoordelijkheidsgevoel. We hebben in deze tijd behoefte aan de ontwikkeling van volwassen leiderschap  en ook aan de ontwikkeling van volwassen medewerkerschap.

Gedragskenmerken

Bij eigenaarschap horen medewerkers, teams en organisaties die:

 • Zich verantwoordelijk voelen, verantwoordelijkheid nemen, aanspreekbaar zijn op hun verantwoordelijkheden
 • Duidelijke afspraken maken en nakomen
 • Flexibel zijn
 • Niet afhankelijk zijn van de leidinggevende maar zelf initiatief nemen, vooruitkijken, anticiperen, pro-actief zijn, signaleren etc.

Hoe bereik je dat?

Eén druk op de knop, drie meetings en twee individuele gesprekken: hebben we dan de term eigenaarschap geïmplementeerd in de organisatie? Nou dat kunt u rustig vergeten. Eigenaarschap begint bij de persoonlijke ontwikkeling van uw medewerkers. In hoeverre durven ze een stuk persoonlijk leiderschap op zich te nemen? In feite is eigenaarschap ook een vorm van autonomie. En de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat niet iedereen hier geschikt voor is. Lees ook de valkuilen van modern-leiderschap.

Voorwaarden

Voorwaarden voor eigenaarschap zijn:

 • Uw medewerker moet het willen en kunnen
 • Iedereen moet weten wie de eigenaar is
 • U hebt als leidinggevende vertrouwen in uw medewerkers. Vertrouwen is een cruciaal onderwerp en wat  anders dan ‘je moet er toch op aan kunnen dat’ of ‘we kijken wel hoe ’t gaat’. Dat noemen we liever naïviteit. Vertrouwen is: u hebt vastgesteld dat uw medewerker competent is voor de functie en taken en u hebt heldere afspraken gemaakt.
 • De medewerker heeft invloed. Dat wil zeggen: hij voelt zich verantwoordelijk voor zijn eigendom maar hij is ook bevoegd om die maatregelen te nemen die daarbij horen. Kortom: invloed is van belang.
 • Inzicht en overzicht is van belang: transparantie over de voortgang.

Leerdoelen voor teams

Dit artikel is geschreven in de serie leerdoelen voor teams. Wilt u een overzicht van al onze trajecten gericht op teamontwikkeling?

Leerdoelen voor het team

Training teamontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.