Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

HSP: conflicten en spanningen

Als HSP-er omgaan met conflicten of spanningen is nog wel eens moeilijk. Dat kan reden zijn dat de training conflicthantering voor hoogsensitieve personen nog iets meer maatwerk vraagt dan normaliter het geval is.

Conflicthantering training voor hsp-ers

Wat is er zo moeilijk?

Een hoogsensitief persoon heeft als geen ander een antenne of sensor voor onderhuidse zaken. Dat geldt zeker voor onderhuidse spanningen. Met onderhuidse spanning bedoelen we sluimerende conflicten, tegengestelde behoeften en tegenstrijdige belangen. Kortom: tegenstrijdigheid en spanning wat wel aanwezig is maar wat niet wordt uitgesproken. U voelt ze als het ware aan, wellicht weet u zelfs zeker dat ze onderhuids aanwezig zijn. Maar u kunt het niet onderbouwen of met bewijzen staven. Dit valt in de categorie: ‘ik zie, ik zie wat jij niet ziet’  of nog beter ‘ik voel, ik voel wat jij niet voelt’. Overigens lijkt dat mooier dan het is. Want als u ziet wat de ander niet ziet, wat moet u daar dan mee? Vaak loopt u er alleen mee rond en wanneer u het deelt met anderen weten ze niet waar u het over hebt. Dat kan ervoor zorgen dat het weggewuifd of ontkend wordt.

Waar?

Er kunnen diverse voorbeelden zijn van spanningen die u aanvoelt. Dat kan spanning zijn in een partnerrelatie, spanning tussen broers en zussen, ouders en kinderen. Maar het kan ook spanning zijn binnen teams of spanningen tijdens vergaderingen. U voelt dat er wat broeit of dat er een broeierige sfeer is. Omdat u er feitelijk niets mee kunt omdat het toch weggehoond, weggelachen of ontkend wordt, blijft u ermee rondlopen en worstelen. Dat betekent soms ook dat u zich eenzaam kunt voelen.

Wat is er aan de hand?

Uw sensor zorgt ervoor dat u eerder prikkels ontvangt dan andere mensen. En zeker voor spanning hebt u een speciale antenne. Spanning is voor u vervelend en naar. U zou spanningshaarden bij voorkeur ontlopen. Maar dat kan nu eenmaal niet. Doordat u sterk gericht bent op de relatie en harmonie kunt u zich verantwoordelijk gaan voelen voor de goede sfeer. Anders gezegd: wellicht gaat u proberen uw gedrag aan te passen. U probeert het anderen naar de zin te maken of u gaat pleasen. Kortom: u gaat van alles doen wat u niet zou moeten doen.

Escalatie!

Wanneer het conflict escaleert, is het ook lastig. Harde woorden, felle kritieken ervaart u als naar en het heeft invloed op uw stemming. Het geeft u stress en het komt harder bij u binnen dan bij anderen. Soms haalt het u uit uw balans.

Training en coaching

Via korte trajecten trainen en coachen wij HSP-ers op thema’s als conflicthantering of assertief omgaan met conflicten. Daarbij staan uw leerdoelen centraal en niet de naam van de training.

Leerdoelen voor HSP-ers

Een aantal leerdoelen voor HSP-coaching hebben we voor u uitgewerkt.

Leerdoelen voor HSP-ers

Training en coaching HSP-ers

Wij verzorgen training en coaching gericht op de persoonlijke ontwikkeling van de HSP-er.

Coaching gericht op hooggevoeligheid

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.