Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Curriculum vitae

Net als bij de sollicitatiebrief zien we te vaak CV’s die te algemeen en derhalve weinigzeggend zijn. Echter: curriculum vitae betekent een samenvatting van jouw levensloop. En die is toch veelzeggend? Realiseer je je dat de gemiddelde HRM-adviseur stapeltjes met sollicitatiebrieven en CV’s maakt en dat er al reden moet zijn om jou op het ene of op het andere stapeltje te leggen.

Wat moet er op een CV staan?

Ook hier geldt: tien adviseurs die jij om advies vraagt, dan ook tien verschillende adviezen. Maar er zijn wel een paar wetmatigheden zoals:

 • Maak een beknopte CV van maximaal twee A4-tjes. Het hoeft geen autobiografie te worden!
 • Maak de CV vanuit jouw persoonlijk marketingprofiel.
 • Laat de CV aansluiten bij de vacature waarop jij solliciteert. Herschrijf jouw CV bij iedere vacature waarop je solliciteert.
 • Laat de CV zoveel mogelijk aansluiten bij de motivatiebrief die jij schrijft.
 • Kies DRIE items (maximaal vijf) waaruit jouw vakmanschap blijkt voor de functie waarop jij solliciteert.
 • Probeer geen gaten in je CV te verdoezelen, ook niet als je al een tijdje op zoek bent naar een baan!
 • Beschrijf werkervaring die relevant en actueel is en volsta anders met een korte zin.
 • Wanneer je solliciteert op een functie ver van jouw woonomgeving, vermeld dan dat je bereid bent om te verhuizen.
 • Vermeld indien mogelijk behaalde resultaatgebieden in jouw vorige werkkring. Dat zegt meer dan alleen een functietitel of het benoemen van taken en verantwoordelijkheden.
 • Benoem speciale werkzaamheden die je hebt uitgevoerd. Ook al is het in een vrijwilligersfunctie bij de voetbalvereniging.
 • Benoem bepaalde persoonskenmerken op jouw CV: eerlijk, integer en niet overdreven.
 • Sluit in jouw social media-profielen aan bij jouw CV: Linkedin, Facebook, Twitter en Google-plus.
 • Wees niet te bescheiden of standaard. Daar zijn er al zoveel van. Je hoeft niet te overdrijven, maar je mag trots zijn op bepaalde kwaliteiten waarover je beschikt of over resultaten die je hebt behaald.

Zorg voor eerlijke informatie op jouw CV

Jouw CV is jouw visitekaartje. Belangrijk is dat er informatie op staat die er toe doet. Maar jezelf opimpen, groter voordoen dan nodig is, voegt weinig toe.

Hoe verkoop ik gaten in mijn CV tijdens sollicitatiegesprek?

Een gat op jouw CV kan nadelig zijn bij solliciteren. Vaak wordt hiermee een periode bedoeld waarbij je niet actief was op de arbeidsmarkt of dat je geen betaalde baan hebt gehad. Hoe groter het gat, hoe erger het lijkt. Maar hoe ga je daarmee om?

 • Negatief?

  Allereerst zij opgemerkt dat het fenomeen ‘gat in je CV’ veel meer voorkomt dan gedacht wordt. Dus de vraag is ook of het wel zo negatief is als men vaak doet voorkomen. Dat verschilt nogal per situatie is onze ervaring. Tegen de moeder die vanwege gezinsomstandigheden voor de eigen huishouding heeft gekozen wordt anders aangekeken dan tegen iemand die wegens verslavingsproblemen een aantal jaren uit de running is geweest.

 • Oorzaken

  Heel veel gaten op de CV zijn volkomen legitiem. We noemen er een aantal:

  • Arbeidsongeschiktheid gedurende een langere periode: depressie, burnout of noem het maar op.
  • Gezinsomstandigheden door ziekte of overlijden.
  • De keuze voor zelfstandig ondernemer; maar het is niet gelukt.
  • Persoonlijke omstandigheden: financiële vraagstukken, faillissement van de partner.
  • Een wereldreis maken.
  • Kiezen voor de zorg van het gezin.
  • Of gewoonweg: het lukt maar niet om aan een baan te komen en je hebt het met vrijwilligerswerk ingevuld.
 • Hoe ga je ermee om?

  De beste remedie is: wees er eerlijk over tijdens het sollicitatiegesprek. Als men er niet naar vraagt hoef je het niet te vertellen. Maar als er naar gevraagd wordt, kun je het beste gewoon aangeven waarom dit is gebeurd.

 • Maak er een sterk punt van

  Een meneer kwam door nare persoonlijke omstandigheden in een situatie dat hij voor zijn gezin moest kiezen. Het wegvallen van de partner door overlijden stelde hem voor de zorg van zijn gezin. In overleg met de werkgever nam hij ontslag met wederzijds goedvinden. De WW nam hij op de koop toe. Derhalve was hij gedurende 1,5 jaar uit de running. Toen meneer weer ging solliciteren vond hij dit zelf een zwak punt. Tijdens een sollicitatietraining lieten we meneer de kracht van dit punt zien namelijk:

  • Je had persoonlijke vraagstukken (waar je overigens niets aan kunt doen), maar je nam wel de verantwoordelijkheid voor jouw eigen vraagstukken en de consequenties van jouw keuze in plaats dat je jouw vorige werkgever confronteerde met bijvoorbeeld langdurig uitval of ziekteverzuim.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.