Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Training sollicitatiebrief schrijven

Een sollicitatiebrief schrijven is bijna een vak. Want hoe zorgt u ervoor dat uw brief opvalt op de soms al te grote stapel van de HRM-adviseur of directie? En wie op zoek is naar een baan moet regelmatig een brief schrijven. Wanneer doet u het goed? Of wanneer niet?

Sollicitatiebrief schrijven training

Twee soorten

Er zijn 2 soorten sollicitatiebrieven:

 • De open sollicitatie. U schrijft dan een brief zonder dat er een vacature is. U bent misschien geïnteresseerd in dit bedrijf omdat u denkt dat dit bedrijf bij u zou passen. U kunt ook bijvoorbeeld “van horen zeggen” hebben dat er op korte termijn vacatures beschikbaar komen. In ieder geval heeft dit bedrijf uw interesse gewekt.
 • De gerichte sollicitatie. In dit geval schrijft u een sollicitatiebrief omdat er een vacature is bij dit bedrijf. Deze vacature spreekt u aan en u zou heel graag bij dit bedrijf gaan werken.

Jezelf schriftelijk presenteren

Een sollicitatiebrief is niets meer of minder dan een presentatie van uzelf. U wilt de lezer van uw brief triggeren. Deze moet nieuwsgierig worden. En wel naar u! Hij moet op grond van uw brief zo nieuwsgierig worden dat de betreffende HR-functionaris meer van u wilt weten en u uitnodigt voor een nadere kennismaking.

Kenmerken van een goede brief

Een goede sollicitatiebrief begint bij:

 • Een zakelijk geschreven brief
 • U moet uzelf zo goed mogelijk presenteren in de brief, maar het moet wel een reëel beeld geven.
 • Uiteraard mag u wel een persoonlijk tintje aan de inhoud geven, maar doe dit gedoseerd.

Tips bij het schrijven van een brief

Tot slot enkele tips en opmerkingen bij het schrijven van een sollicitiatiebrief.

 • Veel sollicitatiebrieven te algemeen

  Veel sollicitatiebrieven zijn te weinig zeggend en te algemeen. Dat is de categorie: 12 in een dozijn. Teksten als: ‘Naar aanleiding van uw vacature werd ik heel enthousiast’. Of de verkeerde motivatie: ‘de functie spreekt me aan omdat uw bedrijf gevestigd is in mijn woonplaats’. Vaak ontstaat dit omdat te weinig gewerkt wordt vanuit een persoonlijk marketingprofiel. Het belangrijkste van het schrijven van een sollicitatiebrief is dat u uitgaat van de LEZER van uw brief. De meest gemaakte fout die bij sollicitatiebrieven wordt gemaakt, is dat er te veel uitgegaan wordt van uzelf. U vertelt in geuren en kleuren over uzelf en laat vaak ook nog weten waarom u de meest geschikte kandidaat bent voor de functie. Stelt u zich nu eens de lezer van uw brief voor. Die vindt u waarschijnlijk op zijn minst arrogant en aanmatigend. En als iedereen zichzelf de beste kandidaat vindt? De lezer wordt hier waarschijnlijk doodmoe van. En dan zijn sommige brieven nog heel lang ook. Op een gegeven moment is de lezer hier wel klaar mee. Geen enkele brief springt er op deze manier uit.

 • Tien adviseurs? Tien verschillende adviezen!

  Wanneer u tien adviseurs de vraag voorlegt wat een goede sollicitatiebrief is, bestaat de kans dat tien verschillende adviezen krijgt. Daaruit blijkt al dat de mening van diegene die de brief leest sterk gekleurd is. Er bestaat geen algemeen wetboek of regelgeving over wat een goede sollicitatiebrief is.

 • Algemene tips

  Toch kunnen we u wel een aantal tips geven zoals:

  • Wees origineel en laat uit alles uw eigenheid blijken! Hoe meer u weet over uzelf hoe meer kans op succes. Als u weet wat u kunt, over welke positieve eigenschappen u beschikt, waar u blij van wordt en wie u bent, kunt u meer gericht solliciteren. Als u dit niet goed voor ogen hebt is het verstandig eerst een voortraject te volgen bij de Steven. Hierin worden uw kernkwaliteiten in beeld gebracht. Als u niet weet hoe u in elkaar steekt en hoe u functioneert kunt u zichzelf niet op een goede manier presenteren. Ook niet in uw brief.
  • Schrijf een korte en beknopte brief. Geen werkgever zit te wachten op ellenlange verhalen!
  • Kom snel tot de kern! Waarom solliciteert u op deze functie?
  • Geef de lezer van de sollicitatiebrief inzicht in uw geschiktheid voor deze functie.
  • Voorkom een droge opsomming van feiten in de brief zoals geboortedatum, woonplaats, etc. Dit staat als het goed is ook al vermeld op uw curriculum vitae.
  • Zorg voor een foutloos geschreven brief en CV en besteedt aandacht aan een goede en plezierige opmaak.
  • Zorg dat uw sollicitatiebrief en CV op elkaar aansluiten
  • Uit uw brief moet blijken dat u zich verdiept het in het bedrijf of de organisatie waar u solliciteert.
  • Maak er een mooi PDF-bestand van wanneer u digitaal / per email solliciteert.

De weg naar een sollicitatiegesprek

Deze weg begint met zelfkennis. Daarna kan er op zoek worden gegaan naar een passende vacature. Vervolgens kunt u een sollicitatiebrief schrijven die eruit springt. Grotere kans op een uitnodiging voor een sollicitatiegesprek, wat het doel is van een sollicitatiebrief.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.