Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Tips werkgever en werknemer bij outplacement en ontslag

Wanneer er sprake is van ontslag en eventueel outplacement in beeld komt is dat vervelend voor zowel de werkgever als de werknemer. Vaak zijn het situaties die u anders had gewild. Nu het toch zover is, is het van belang  om er op een goede manier uit te komen. Daarom hebben wij een aantal tips voor zowel de werkgever als werknemer geformuleerd.

Voor de werknemer

Werkgever en werknemer: tips bij outplacementU wordt bedreigd met ontslag? Vraag tijdig advies aan en laat u adviseren rond de beëindigingsovereenkomst, het recht op WW, de hoogte van de ontslagvergoeding, outplacement, scholing en opleiding. U zit in een situatie waarin u bedreigd wordt met ontslag. Dit kan door allerlei omstandigheden ontstaan zijn. Misschien zijn er zaken die u verwijtbaar zijn. Of misschien kunt u er helemaal niets aan doen maar is er bijvoorbeeld sprake van een reorganisatie of spelen bedrijfseconomische redenen een rol. We hebben een aantal tips voor u wanneer u in deze situatie verkeert.

 • Voorkom een eindeloos arbeidsconflict met werkgever: Ons advies is in alle gevallen: ga niet zomaar de strijd aan met het bedrijf waar u werkt. Meldt u vooral niet ziek en voorkom dat u morgen direct met een advocaat bij uw werkgever op de stoep staat. Communiceren is in alle gevallen beter voor uzelf, uw toekomst maar ook voor de relatie met uw werkgever. Laat u goed informeren
 • Voor u wat ondertekent, is het zaak om u goed te laten informeren. Ook al verwijt de organisatie u een aantal zaken dan wil dat niet altijd zeggen dat men daar altijd gelijk in heeft. Arbeidsrecht is nu eenmaal een vak apart en voor u wat ondertekend heeft is het van belang dat u zeker weet dat u juridisch er goed voor staat.
 • Laat u niet meeslepen door emoties: Misschien bent u heel boos of teleurgesteld. Maar juist daardoor kan het gebeuren dat u dingen doet of nalaat waar u later spijt van krijgt.
 • Outplacement: kies niet voor het conflict, maar voor de toekomst: Een outplacementtraject kan onderdeel zijn van de regeling die u overeenkomst met de werkgever om met wederzijds goedvinden te vertrekken. Op dat moment investeert u in positieve energie en in uw toekomst.
 • Schakel ons op tijd in! Zit u in een dergelijke situatie? Schakel ons op tijd in en laat u informeren over de mogelijkheden van outplacement.
 • Vraag juridisch advies en zorg dat u antwoord hebt op de volgende vragen:
  • Kan mijn werkgever mij zomaar ontslaan?
  • Heb ik recht op een WW-uitkering?
  • Hoe hoog is de ontslagvergoeding of het transitiebudget en heb ik daar recht op?
  • Is het wel slim om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan? (beëindigingsovereenkomst) En heb ik dan wel recht op WW-uitkering?
  • Hoe zit het met mijn concurrentiebeding?
  • Hoe zit het met mijn relatiebeding?

Arbeidsconflict en ontslag

Is er sprake van een ontslagsituatie en bent u als werkgever en werknemer verwikkeld in een arbeidsconflict? Lees onze tips.

Arbeidsconflict en ontslag

Tips voor de werkgever

Ook voor u als werkgever kan het geven van ontslag een vervelende gebeurtenis zijn. Het is echter wel van groot belang dat u de juiste stappen neemt om erger te voorkomen. Het is zaak dat u goed geïnformeerd bent over de juridische gevolgen van ontslag maar ook over de mogelijkheden van outplacement om samen met de medewerker die het betreft tot een goede deal te komen die rechtsgeldig is en derhalve niet achteraf aangevochten kan worden.

Outplacement: investeer in de toekomst van de medewerker

Als onderdeel van de ontslagprocedure kan een outplacementtraject worden afgesproken. Een outplacementbureau kan de medewerker begeleiden bij de verwerking van het ontslag en bij het vinden van een nieuwe passende werkkring. De HRM-adviseurs van De Steven kunnen u behulpzaam zijn om tot goede afspraken te komen. Er zijn tal van constructies mogelijk. We informeren u graag over de mogelijkheden bij outplacement die zowel voor de werkgever als de werknemer interessant kan zijn.

Voordelen van deze constructie:

 • Werkgever en werknemer kunnen zich beide op de toekomst richten
 • Besparing kosten van juridische adviseurs
 • fiscale voordelen in sommige gevallen

Outplacement

Bekijk onze trajecten gericht op outplacement.

Outplacement

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.