Tips werkgever en werknemer bij outplacement en ontslag
Wanneer er sprake is van ontslag en eventueel outplacement in beeld komt is dat vervelend voor zowel de werkgever als de werknemer. Vaak zijn het situaties die je anders had gewild. Nu het toch zover is, is het van belang om er op een goede manier uit te komen. Daarom hebben wij een aantal tips voor zowel de werkgever als werknemer geformuleerd.
Voor de werknemer
Word je bedreigd met ontslag? Vraag tijdig advies aan en laat je adviseren rond de beëindigingsovereenkomst, het recht op WW, de hoogte van de ontslagvergoeding, outplacement, scholing en opleiding. Je zit in een situatie waarin je bedreigd wordt met ontslag. Dit kan door allerlei omstandigheden ontstaan zijn.
Misschien zijn er zaken die jou verwijtbaar zijn. Of misschien kun je er helemaal niets aan doen maar is er bijvoorbeeld sprake van een reorganisatie of spelen bedrijfseconomische redenen een rol. We hebben een aantal tips voor je wanneer je in deze situatie verkeert.
- Voorkom een eindeloos arbeidsconflict met werkgever: Ons advies is in alle gevallen: ga niet zomaar de strijd aan met het bedrijf waar je werkt. Meldt je vooral niet ziek en voorkom dat je morgen direct met een advocaat bij jouw werkgever op de stoep staat.
Communiceren is in alle gevallen beter voor jezelf, jouw toekomst maar ook voor de relatie met uw werkgever. Laat je goed informeren - Voor je wat ondertekent, is het zaak om je goed te laten informeren. Ook al verwijt de organisatie jou een aantal zaken, dan wil dat niet altijd zeggen dat men daar altijd gelijk in heeft.
Arbeidsrecht is nu eenmaal een vak apart en voor je wat ondertekend hebt is het van belang dat je zeker weet dat je er juridisch goed voor staat. - Laat je niet meeslepen door emoties: Misschien ben je heel boos of teleurgesteld. Maar juist daardoor kan het gebeuren dat je dingen doet of nalaat waar je later spijt van krijgt.
- Outplacement: kies niet voor het conflict, maar voor de toekomst: Een outplacementtraject kan onderdeel zijn van de regeling die je overeenkomt met de werkgever om met wederzijds goedvinden te vertrekken.
Op dat moment investeer je in positieve energie en in jouw toekomst. - Schakel ons op tijd in! Zit je in een dergelijke situatie? Schakel ons op tijd in en laat je informeren over de mogelijkheden van outplacement.
- Vraag juridisch advies en zorg dat je antwoord hebt op de volgende vragen:
- Kan mijn werkgever mij zomaar ontslaan?
- Heb ik recht op een WW-uitkering?
- Hoe hoog is de ontslagvergoeding of het transitiebudget en heb ik daar recht op?
- Is het wel slim om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan? (beëindigingsovereenkomst) En heb ik dan wel recht op WW-uitkering?
- Hoe zit het met mijn concurrentiebeding?
- Hoe zit het met mijn relatiebeding?
Arbeidsconflict en ontslag
Is er sprake van een ontslagsituatie en ben je als werkgever en werknemer verwikkeld in een arbeidsconflict? Lees onze tips.
Tips voor de werkgever
Ook voor jou als werkgever kan het geven van ontslag een vervelende gebeurtenis zijn. Het is van groot belang dat je de juiste stappen neemt om erger te voorkomen. Het is zaak dat je goed geïnformeerd bent over de juridische gevolgen van ontslag, maar ook over de mogelijkheden van outplacement om samen met de medewerker die het betreft tot een goede deal te komen die rechtsgeldig is en derhalve niet achteraf aangevochten kan worden.
Outplacement: investeer in de toekomst van de medewerker
Als onderdeel van de ontslagprocedure kan een outplacementtraject worden afgesproken. Een outplacementbureau kan de medewerker begeleiden bij de verwerking van het ontslag en bij het vinden van een nieuwe passende werkkring. De HRM-adviseurs van De Steven kunnen u behulpzaam zijn om tot goede afspraken te komen. Er zijn tal van constructies mogelijk. We informeren jou graag over de mogelijkheden bij outplacement die zowel voor de werkgever als de werknemer interessant kan zijn.
Voordelen van deze constructie:
- Werkgever en werknemer kunnen zich beide op de toekomst richten
- Besparing kosten van juridische adviseurs
- fiscale voordelen in sommige gevallen