Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Tips werkgever en werknemer bij outplacement en ontslag

Wanneer er sprake is van ontslag en eventueel outplacement in beeld komt is dat vervelend voor zowel de werkgever als de werknemer. Vaak zijn het situaties die je anders had gewild. Nu het toch zover is, is het van belang  om er op een goede manier uit te komen. Daarom hebben wij een aantal tips voor zowel de werkgever als werknemer geformuleerd.

Voor de werknemer

Word je bedreigd met ontslag? Vraag tijdig advies aan en laat je adviseren rond de beëindigingsovereenkomst, het recht op WW, de hoogte van de ontslagvergoeding, outplacement, scholing en opleiding. Je zit in een situatie waarin je bedreigd wordt met ontslag. Dit kan door allerlei omstandigheden ontstaan zijn.

Misschien zijn er zaken die jou verwijtbaar zijn. Of misschien kun je er helemaal niets aan doen maar is er bijvoorbeeld sprake van een reorganisatie of spelen bedrijfseconomische redenen een rol. We hebben een aantal tips voor je wanneer je in deze situatie verkeert.

 • Voorkom een eindeloos arbeidsconflict met werkgever: Ons advies is in alle gevallen: ga niet zomaar de strijd aan met het bedrijf waar je werkt. Meldt je vooral niet ziek en voorkom dat je morgen direct met een advocaat bij jouw werkgever op de stoep staat.

  Communiceren is in alle gevallen beter voor jezelf, jouw toekomst maar ook voor de relatie met uw werkgever. Laat je goed informeren
 • Voor je wat ondertekent, is het zaak om je goed te laten informeren. Ook al verwijt de organisatie jou een aantal zaken, dan wil dat niet altijd zeggen dat men daar altijd gelijk in heeft.

  Arbeidsrecht is nu eenmaal een vak apart en voor je wat ondertekend hebt is het van belang dat je zeker weet dat je er juridisch goed voor staat.
 • Laat je niet meeslepen door emoties: Misschien ben je heel boos of teleurgesteld. Maar juist daardoor kan het gebeuren dat je dingen doet of nalaat waar je later spijt van krijgt.
 • Outplacement: kies niet voor het conflict, maar voor de toekomst: Een outplacementtraject kan onderdeel zijn van de regeling die je overeenkomt met de werkgever om met wederzijds goedvinden te vertrekken.

  Op dat moment investeer je in positieve energie en in jouw toekomst.
 • Schakel ons op tijd in! Zit je in een dergelijke situatie? Schakel ons op tijd in en laat je informeren over de mogelijkheden van outplacement.
 • Vraag juridisch advies en zorg dat je antwoord hebt op de volgende vragen:
  • Kan mijn werkgever mij zomaar ontslaan?
  • Heb ik recht op een WW-uitkering?
  • Hoe hoog is de ontslagvergoeding of het transitiebudget en heb ik daar recht op?
  • Is het wel slim om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan? (beëindigingsovereenkomst) En heb ik dan wel recht op WW-uitkering?
  • Hoe zit het met mijn concurrentiebeding?
  • Hoe zit het met mijn relatiebeding?

 

 

Werkgever en werknemer: tips bij outplacement

Arbeidsconflict en ontslag

Is er sprake van een ontslagsituatie en ben je als werkgever en werknemer verwikkeld in een arbeidsconflict? Lees onze tips.

Arbeidsconflict en ontslag

Tips voor de werkgever

Ook voor jou als werkgever kan het geven van ontslag een vervelende gebeurtenis zijn. Het is van groot belang dat je de juiste stappen neemt om erger te voorkomen. Het is zaak dat je goed geïnformeerd bent over de juridische gevolgen van ontslag, maar ook over de mogelijkheden van outplacement om samen met de medewerker die het betreft tot een goede deal te komen die rechtsgeldig is en derhalve niet achteraf aangevochten kan worden.

Outplacement: investeer in de toekomst van de medewerker

Als onderdeel van de ontslagprocedure kan een outplacementtraject worden afgesproken. Een outplacementbureau kan de medewerker begeleiden bij de verwerking van het ontslag en bij het vinden van een nieuwe passende werkkring. De HRM-adviseurs van De Steven kunnen u behulpzaam zijn om tot goede afspraken te komen. Er zijn tal van constructies mogelijk. We informeren jou graag over de mogelijkheden bij outplacement die zowel voor de werkgever als de werknemer interessant kan zijn.

Voordelen van deze constructie:

 • Werkgever en werknemer kunnen zich beide op de toekomst richten
 • Besparing kosten van juridische adviseurs
 • fiscale voordelen in sommige gevallen

Outplacement

Bekijk onze trajecten gericht op outplacement.

Outplacement

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.