Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Niet in de bedrijfscultuur passen: chemie ontbreekt!

Past de medewerker niet in de organisatiecultuur of bedrijfscultuur? Ontbreekt de chemie? In dit artikel gaan we nader in op wat er dan precies ontbreekt en wat u eraan zou kunnen doen!

Niet passen in de bedrijfscultuur

Onvoldoende functioneren?

Een medewerker die niet in de bedrijfscultuur past kan beoordeeld worden door de werkgever als zijnde iemand die onvoldoende functioneert. Toch is dit niet geheel terecht. De vraag is namelijk of dit de medewerker aan te rekenen of te verwijten is. Het hoeft niet zozeer met de competenties van de medewerker te maken te hebben. Hoewel er dus geen sprake hoeft te zijn van disfunctioneren, functioneert het niet! Maar dat zit vooral tussen de leiding en de medewerker. Wellicht worden de taken wel goed uitgevoerd maar in de communicatie en houding tussen medewerker en leidinggevende gaat er toch iets mis. Zelfs in die mate dat u er allebei last van krijgt.

De chemie ontbreekt!

Het lijkt zo'n vage reden: niet passen in de bedrijfscultuur. Of aangeven dat de chemie ontbreekt. Het is vaag omdat het moeilijk is om er de vinger op te leggen. Wat is het nu precies? We zullen een aantal zaken voor u op de rij zetten:

 • het pallet van normen en waarden van uw medewerker is een geheel andere dan gangbaar is binnen de cultuur van uw bedrijf
 • u komt voortdurend in discussies terecht terwijl dat bij andere medewerkers vanzelf gaat
 • uw medewerker heeft een geheel andere arbeidsethos dan u gewend bent
 • zaken die voor andere medewerkers logisch zijn, moet u met deze medewerker voortdurend bespreken en uitleggen
 • zo langzamerhand zit de medewerker ernstig in uw irritatiezone: het belemmert de voortgang in uw team of organisatie

Samengevat: de mentale verbondenheid ontbreekt of is niet sterk genoeg voor goed functioneren.

Wat kunt u eraan doen?

Wanneer u de situatie analyseert en u herkent dat het verschil in overtuiging tussen uw organisatie en de medewerker dusdanig groot is, is de vraag of u dit nog bij elkaar kunt krijgen. Coaching en training zal in ieder geval niet helpen. Overtuigingen laten zich niet dwingen. We hebben wellicht een paar tips voor u:

 • ook al verschilt u van normen en waarden: een respectvolle benadering van de medewerker is een voorwaarde om met elkaar in gesprek te komen
 • wellicht kunt u op tafel krijgen waar het verschil zit en waarom u dat belemmert: in een sfeer van vertrouwen en wederzijds respect komt u een eind om dit bespreekbaar te krijgen
 • de vraag is of de medewerker zelf zijn/haar arbeidscontract wel als een gelukkig huwelijk ervaart
 • lukt het u niet om dit zelf bespreekbaar te krijgen dan is een externe coach wellicht voor u een optie om dit gesprek te begeleiden

Heeft een verbetertraject zin?

Een verbetertraject opstarten omdat uw medewerker niet in de bedrijfscultuur past, heeft op voorhand weinig kans op succes. We kunnen ons moeilijk een traject voorstellen om de medewerker zover te krijgen dat hij passend wordt gemaakt binnen uw organisatiecultuur. Hooguit zou u onderzoek kunnen laten doen of het werkelijk zo is dat uw medewerker niet in de bedrijfscultuur past. En wat vindt uw medewerker daar zelf van?

Verbeterplan

Oplossen

Het vraagstuk laten sudderen is geen oplossing. Wanneer het u als organisatie dusdanig belemmert dan is er waarschijnlijk maar één oplossing en dat is afscheid nemen van elkaar. Echter: u kunt de medewerker moeilijk verwijten dat hij/zij andere normen en waarden heeft die niet binnen de cultuur van uw organisatie passen. In die zin ontbreekt iedere grond voor ontslag zeker wanneer de werkzaamheden en taken door de medewerker naar behoren worden uitgevoerd. Een oplossing kan gelegen zijn in:

 • ontslag met wederzijds goedvinden
 • het aanbieden van outplacement en loopbaanbegeleiding
 • detachering bij een andere werkgever

Onvoldoende functioneren?

Dit artikel is geschreven in de serie over onvoldoende functioneren. Wilt u ook de andere artikelen lezen?

Onvoldoende functioneren

Verbetertraject of verbeterplan

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoogsensitief, label of labiel?

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.