Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gevoelens van heimwee

Gevoel van heimwee

Heimwee is een gevoel wat verlangen en pijn weergeeft. Sommigen omschrijven het als een pijn omdat je niet thuis (heim) bent. Het is dus een verlangen naar huis of naar een thuis. Heimwee heeft dus wel verbintenis met gevoelens van weemoed.

Verlangen en verdriet

Heimwee heeft dus altijd te maken met iets dat er niet (meer) is of iets waarvan u wilt dat het er zou zijn. Dat kan een verlangen zijn naar een plek waar u liever bent dan de plek waar u zich nu bevindt. Maar het kan ook een verlangen zijn naar een situatie waar u naar terug verlangt of een persoon waar u graag nog eens mee zou willen praten.  Het kan ook gaan om een gemoedstoestand waar u weer naar verlangt. Iemand schreef: ‘Ik verlang naar rust, naar het suizen van stilte. Mijn binnenste heeft heimwee. Ik beleef de dagen van vroeger opnieuw en verlang naar de dagen van later. Maar de dag van vandaag doet mij zo pijn. Het snerpt door me heen. Pijn.’

Onderschat het niet!

Gevoelens van heimwee moeten niet onderschat worden. Wie een sterk heimwee ervaart kan er ziek van worden. Heimwee verbindt verlangen met gevoelens van verdriet en paniek. Heimwee is de combinatie van een blij verlangen en een verdrietig gemis.

Rouw

Heimwee en rouw gaan dus ook heel goed samen. Het is een verlangen naar de persoon die u mist. Kon u nog maar een keer met hem/haar praten, kon u zijn adem nog maar een keer voelen, kon u zijn stem nog maar een keer horen.  U kunt ook heimwee hebben naar situaties in het verleden. Bijvoorbeeld toen uw kinderen nog klein waren. Of toen alles nog zo goed liep bij u thuis. Toen u zich nog gelukkig voelde.

Rouw en heimwee

Gevolgen

Heimwee kan zorgen voor emotionele uitbarstingen zoals paniekaanvallen, huilen. Ook vermoeidheid en uitputting kunnen een rol spelen wanneer het lange tijd duurt. Heimwee kan ook zorgen voor fysieke klachten zoals: hoofdpijn, buikpijn, een benauwd gevoel, huiduitslag of buikpijn.

Autonomie

De mate waarin u zich autonoom voelt kan te maken hebben met de mate waarin u heimwee ervaart. Hoe afhankelijker u zich voelt van anderen, hoe groter de kans op heimwee. Anders gezegd: hoe meer u uw eigen weg gaat, hoe meer u uw eigen behoeften invult, hoe minder kans op heimwee.

Wat moet u doen?

We kennen u niet en we weten ook niet waarom u heimwee hebt. Maar de belangrijkste tip is toch: neem het serieus, ga er niet aan voorbij, negeer het niet en doe het niet af met opmerkingen als ‘je moet je ook niet aanstellen’  of ‘zet je er maar overheen’.

De tweede tip is: vervul uw persoonlijke behoeften en laat dat niet afhangen van de omstandigheid of plaats waarin u zich bevindt.

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Ebook authentiek communiceren

Bestel dit ebook via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.