Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ziekte en de sociale omgeving: machteloosheid

Een ziekte heb je nooit alleen. Ook jouw directe omgeving krijgt er hoe dan ook mee te maken. Jouw ziekte heeft een grote impact. Ook op hen. Denk aan je partner, je ouders, broers en zussen, vrienden, collega’s. Iedereen krijgt mee wat er gebeurt met jou. Dat is heel erg moeilijk voor je omgeving. Vaak willen ze wel helpen maar weten ze niet hoe.

In de relatie

Neem het voorbeeld van Daan. Daan heeft een relatie met Lianne. Lianne is arts maar door een progressieve ziekte lukt het haar niet meer haar beroep uit te oefenen. Een hele harde klap. Maar Lianne vindt een nieuwe uitdaging: ze wordt beeldend kunstenaar. En ze blijkt heel veel talent te hebben. Haar werken worden door heel Nederland tentoongesteld. Enorm trots is ze hierop. Ze heeft een nieuw zinvol bestaan opgebouwd.

Daan is een echte sportman. Iedere dag traint hij naast zijn werk. Hij heeft dat nodig om zijn hoofd leeg te maken. Om even afstand te kunnen nemen van zijn drukke baan. Maar ook om zichzelf goed te voelen.

Maar dan verergert de ziekte van Lianne en langzaam maar zeker wordt duidelijk dat zij niet meer actief kan zijn als beeldend kunstenaar. Voor de tweede keer moet ze afscheid nemen van haar lust en haar leven. Lianne dreigt weg te zakken in een depressie. Daan moet haar helpen met taken. Dat vindt hij overigens vanzelfsprekend. Lianne vindt het moeilijk daar hulp bij te vragen. Daan blijft sporten na zijn werk en is daarna weliswaar fris in zijn hoofd maar lichamelijk best afgepeigerd. Dus als hij vermoeid thuiskomt en Lianne confronteert hem met klusjes die zijn blijven liggen wordt het teveel. Voor allebei! Daan valt uit tegen Lianne en Lianne trekt zich terug. Onmiddellijk voelt Daan spijt. Hij wil haar zo graag helpen, maar de machteloosheid is zo groot dat ook hij breekt.

Rouwproces bij vermindering van gezondheid

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Webinar over loslaten

Bekijk de webinar over loslaten via onze webshop!

Webinar loslaten

Elkaar niet bereiken

Dit is een voorbeeld van elkaar (nog) niet kunnen bereiken. Beiden voelen de macht op dit moment nog niet om hier samen uit te komen. Het verdriet is zo groot dat beiden gevangen zitten in onmacht. Gescheiden door een muur. En elkaar nog niet kunnen bereiken. Elkaar nog niet kunnen helpen in hun gezamenlijk verdriet. Ieder nog op zijn eigen eilandje.

Machteloosheid

Als ik naar machteloosheid in mijn eigen omgeving kijk dan voel ik met name de machteloosheid van mijn moeder destijds. Ik zie nu wat zij zag in mijn zwaarste tijd. Een dochter die nergens meer zin in heeft. Ondanks de lekkere dingen die ze voor mij in huis haalde. Ondanks de lieve woorden. Of de boze woorden omdat ze mij uit mijn totaal apathische houding wilde halen. Niks was haar te veel. Want ja, zo zijn moeders.

Ik was een zondagskind. Nooit problemen. Alles ging van een leien dakje. Ik was opgeruimd, vrolijk. Deed tig dingen tegelijk. Het leek erop dat alles mij kwam aanwaaien. Ik had een energie, niet te geloven.
Maar toen overleed mijn oma. Voor mij de liefste oma van de wereld. Precies 4 maanden erna overleed mijn vader na jaren ziekzijn op 55-jarige leeftijd. En precies 2 maanden en 1 dag later overleed mijn lievelingsoom. Op 53-jarige leeftijd. En krap een jaar daarna kreeg ik het ernstige ongeluk. Dat laatste was voor mij de genadeklap.

Dus ik zat alleen maar op de bank. In mijn joggingpak. Been op een krukje. Naar de televisie starend, maar niets opnemend in mijn brein. De kussens van de bank zakten een beetje in. Doordat ik altijd daar zat. Op hetzelfde plekje. Bijna bewegingsloos. En zo vergleed dag na dag. Voor mij uit starend. Met een lege blik. Apathisch.
Dat was wat mijn moeder zag. En dat was zwaar. Heel zwaar. Ze zegt wel eens: 'het was vreselijk om mijn moeder, mijn broer en mijn man binnen een jaar te verliezen. Maar jou daar zo te zien zitten brak mijn hart.'

Uiteindelijk was mijn moeder degene die het heft in handen nam om stappen te zetten. En het was het begin van een hele lange reis om te komen waar ik nu ben.
Maar het heeft me wel doen beseffen dat de mensen om je heen het ook enorm zwaar hebben. Ze hebben het beste met je voor. Maar het valt vaak verkeerd. Je wilt bepaalde dingen niet horen. Omdat je er op dat moment nog niet klaar voor bent. Het is teveel. Te confronterend en vooral te pijnlijk. Dat levert niet zelden conflicten op. Bij Daan en Lianne. Maar ook bij mij thuis. Het is niet eenvoudig om daar een weg in te vinden.

Bij ons is het gelukt. Onze band is sterker dan ooit. We hebben aan een half woord genoeg. Weten wanneer je elkaar even de ruimte moet geven. Weten dat bezorgdheid fijn is, maar overbezorgdheid als beklemmend wordt ervaren. Dat je, ondanks je beperkingen, (weer) zelf je beslissingen kunt nemen. Ook al zijn dat niet de jouwe, maar dat je dat respecteert. Het moet allemaal weer zijn balans vinden.

En bij Daan en Lianne gaat dat ook lukken. Ze zijn inmiddels een eind verder. En volop aan het uitzoeken wat voor hen werkt. De liefde is groot genoeg. En ze gaan er samen voor. Niet meer ieder voor zich, maar samen. Met respect voor ieders grenzen.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij veranderingen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Bekijk alle e-books

e-books

  • Analysevaardigheden
  • Authentiek communiceren
  • Burn-out: een error in je lijf!
  • Conflicthantering
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Delegeren en loslaten
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Leiderschap in ontwikkeling
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Persoonlijike ontwikkeling dat doe jezelf
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Willen is minder moeten
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Zelfdoding: van heilige huisjes naar veilige huisjes
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Training spreken in het openbaar (aanbieding)

Op dinsdag 26 november te Hoogeveen, normale prijs € 750,- exclusief BTW. We bieden deze training aan voor de prijs van € 562,50 exclusief BTW (25% korting).

Bekijk de aanbieding

Bekijk de podcastserie 'reis of bestemming'

Podcast: groeien met de riemen die je hebt!

Vandaag publiceren wij de vierde podcast in de serie ‘Reis of bestemming’, die deze keer gaat over ‘groeien met de riemen die je hebt’. Wat voor riemen heb je? Dat zijn jouw talenten. Belangrijk is dat jij je talent kent en herkent.

Maar je moet ook op de goede plek staan anders ga je niet floreren. En wil je je talent ontwikkelen, dan is er voeding nodig. Belangrijk is om jouw sterke punten te ontwikkelen. Dat is wat anders dan een lijstje met verbeterpunten afwerken.

Deze podcast is een interactie tussen gespreksleider Corney Niemeijer en Jan Stevens. Wil je de podcast beluisteren?

Wil je deze podcast luisteren?

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.