Jouw gezondheid gaat achteruit
Merk je dat jouw gezondheid achteruit gaat? Voel je dat je steeds meer moet inleveren? Dat je steeds minder kunt en dat je stapje voor stapje moet loslaten?
Wat doet het met jou? Merk je ook dat dit een proces is van rouwarbeid? Omdat je verlies lijdt? In dit artikel wil ik ingaan op achteruitgang van gezondheid als rouwproces. Het is een vermindering van mogelijkheden in jouw leven. Je verliest een stukje kunnen en daar moet je mee leren omgaan. Dat is niet gemakkelijk.
Rouw- en verlies
Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.
Het begon sluimerend
Alice vertelde: ‘Mijn ziekte begon heel sluimerend. Ik kreeg wat klachten, die werden steeds erger. Maar op den duur heb ik toch maar hulp gezocht bij mijn huisarts. Ach en dan viel het weer mee. Het knapte ook weer wat op. En toch als ik terugkijk dan heb ik alleen maar ingeleverd. Ik kan niet meer wat ik kon en ik wil nog zo veel wat me niet meer lukt’.
Er is geen ontkennen meer aan!
Henk vertelde over zijn ziekte. Ook bij hem kwam de ziekte binnen als een sluipmoordenaar. Gaandeweg was zijn gezondheid tanende. Hij zei tegen me: ‘In het begin ontkende ik dat het zo erg was. Ik stond immers nog volop in het leven en deed mijn werk met veel plezier. Maar het viel me wel steeds zwaarder. En altijd had ik er wel een verhaal bij hoe dat kwam. Dat was mijn ontkenningsfase namelijk om er altijd een draai aan te geven. Nu weet ik dat er geen ontkennen meer aan is. De waarheid is hard, zegt men maar weet je dat de waarheid ook oplucht?’.
Ik wil niet achteruitgaan
Een mens wil vooruitgaan! Hij/zij wil leren en vooruit in het leven. Weet je wie dat zei tegen me? Dat was Sabine. Van de een op de andere dag kwam ze thuis te zitten, door een heftig ongeval. Ze kon niks meer. Elke dag lag ze op bed. Ze had pijn. En ze zei: ‘ik voel dat ik achteruitga, de aftakeling is begonnen, er is neergang en teleurgang’. Dat is heftig om mee te maken. Ook voor de partner van Sabine. Het had impact op hun beider leven. Lees ook: ziekte verandert jouw behoeften.
Rouwcoaching en verliesverwerking
In een coachingtraject staat het verwerken van verlies van jouw gezondheid centraal. Hoe kun je op een goede manier met de veranderde situatie de toekomst in? Dat is een hele moeilijke opgave weet ik uit eigen ervaring. Uitgangspunt is dat we proberen een balans te vinden in jouw leven. Ik kan jou helaas niet helpen om beter te worden, maar ik kan je wel helpen om beter met de veranderde situatie om te gaan.
Ook bij het ouder worden
Iemand schreef me: 'Mijn moeder was vitaal en ondernemend tot haar 82e. Toen liep ze een dwarslaesie op en raakte verlamd vanaf haar middel, wat een enorme impact had op haar leven. Ze kon na revalidatie uiteindelijk weer naar haar eigen huis, maar het kostte veel moeite om de artsen ervan te overtuigen dat ze ècht niet naar een verzorgingstehuis wilde. Maar thuis was ook niet meer vertrouwd, want er moest heel wat worden aangepast en anders worden ingericht zodat ze op de benedenverdieping kon wonen. En ze had veel hulp nodig. Gelukkig had ze een grote kring vrienden en bekenden om zich heen die boodschappen deden en vaak over de vloer kwamen. Voor de fysieke zorg werd thuiszorg ingeschakeld. Ze moest het zich laten welgevallen dat ze door vreemden werd gewassen. Ze werd om negen uur 's avonds in bed gelegd, en om acht uur 's morgens weer eruit gehaald. Haar gezichtsvermogen ging hard achteruit en ze kon geen boek lezen, geen televisie kijken, dus ze lag daar maar, de halve nacht wakker van de pijn. Ongelooflijk hoeveel ze heeft moeten inleveren. Ze klaagde niet, maar ze had het wel eens moeilijk. Dan belde ze me midden in de nacht en dan ging ik naar haar toe. Niet dat ik er iets aan kon veranderen, maar het was fijn dat we die momenten en het verdriet konden delen. Dat ze zich niet alleen voelde'.
Leerdoelen
Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.