Neem je werk mee naar huis?
Neem je vaak werk mee naar huis? Moet je regelmatig extra tijd besteden omdat je jouw taken anders niet rond krijgt? Werk je vaak over? Of ga je vaak als laatste naar huis? Wellicht wil dit artikel je een handje helpen.
Rustig werken
Thuiswerken geeft rust. Je voorkomt dat je voortdurend gestoord wordt door collega’s. En de telefoon druk je gewoon even weg. Bovendien staan er geen klanten bij je op de stoep en onverwachte dingen heb je niet zo snel. Maar daarover gaat dit artikel niet. Het gaat er juist over dat je structureel werk meeneemt naar huis omdat je het werk anders niet klaarkrijgt. Dat is een ander verhaal vind je niet? Want stel jezelf een keer de vraag: wat is er nu aan de hand? En wil je dit werkelijk? Of is bij jou de grens ook een keer bereikt en ga je er wat aan doen?
Training timemanagement
Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!
Doe de test!
Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!
E-book: hoe ga je met jouw tijd om?
Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.
Onbalans ligt op de loer
Wanneer je structureel te veel uren draait, dreigt onbalans. Jouw energiehuishouding kan in gevaar komen. De balans tussen privé en werk kan verstoord worden. Wellicht dreigt de burn-out als gapend gat van overmatige energieverspilling. Het is dus oppassen geblazen. Je werkt jezelf in de nesten als je niet oppast.
Oorzaken
Waarom moet je zoveel uren maken? Ik noem voorbeelden van oorzaken. Wellicht herken je er een paar.
- Je hebt op je werk geen rustige omgeving waar je ongestoord kunt werken
- Je hebt veel te veel werk
- Je hebt te weinig uren
- Er is onderbezetting op de afdeling
- Je werkt ineffectief
- Je bent snel afgeleid en daarom krijg je het werk niet gedaan
- Je zou je werk beter moeten plannen
- Je loopt van hot naar her maar je krijgt het werk maar niet klaar
- De waan van de dag regeert maar zorgt ervoor dat jij altijd achter de feiten aanloopt
Scheiding privé - werk tegenwoordig flinterdun
Voor veel mensen in deze tijd is de scheiding tussen privé - werk flinterdun. Zelfs tijdens vakanties, op vrije dagen, ´s avonds en in het weekend worden e-mails gelezen en beantwoord en staat de mobiele telefoon van het werk aan. En wanneer je als bedrijf een WhatsApp groep hebt aangemaakt dan krijg je bericht na bericht. Gevolg is dat je nooit loskomt van je werk en dat je altijd ‘aan’ staat. Je ervaart dan digistress.
Begrenzing is noodzakelijk!
Een goede analyse van jouw werkzaamheden is van belang. Wanneer je 40 uur werkt op papier terwijl er voor 60 uur werkt ligt, dan is er iets mis. In bedrijven waar seizoensgebonden arbeid een rol speelt kan dit voorkomen. Maar wanneer het structureel wordt, is er iets goed mis. Wat is er dan mis? Heel simpel: je hebt te veel werk naar het aantal uren dat je draait. Begrenzing is nodig. Je moet in actie komen. Welke taken horen bij jou? Kun je versterking krijgen?
Training timemanagement
Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.