Uitstelgedrag: neiging om taken uit te stellen?
Heb jij de neiging om bepaalde taken of werkzaamheden uit te stellen? Heb je daar last van in die zin dat je merkt dat het ineffectief is? Loop je er tegenaan dat uitstel ook vaak een vorm van vluchtgedrag is? Wil je af van uitstelgedrag? Begin dan eens om dit artikel te lezen.
Welke taken worden uitgesteld?
Wat voor taken stel je uit? Ik merk dat dit nogal varieert per persoon. Voorbeelden van uitstel zijn:
-
Taken waar een potentieel conflict verborgen ligt
Taken waar een mogelijk conflict onder het gras ligt zijn niet aantrekkelijk om uit te voeren. Hoewel het beter zou zijn om de koe direct bij de horens te vatten, kan het een reden tot uitstel zijn.
-
Complexe taken
Complexe taken kunnen reden zijn tot uitstel. Wellicht kun je niet goed overzien wat er precies gedaan moet worden. Er zit wellicht uitzoekwerk in. Of de taak heeft een open einde. Je weet aan de voorkant nog niet geheel waar je naar toe moet of waar je aan de achterkant terecht komt.
-
Nieuwe en onbekende taken
Zie je tegen nieuwe en onbekende taken op gewoon omdat je er niet bekend mee bent? Ook dat is een uitstelreden. Beter zou zijn om direct in kaart te brengen wat er moet gebeuren.
-
Te omvangrijke taken
Een te omvangrijke taak kan een uitstelreden zijn. Wanneer je op jouw actielijst zet dat de tuin gerenoveerd moet worden, is dat een te grote klus. Deel het op in kleine acties en plan deze in. Bijvoorbeeld: oriëntatie op beplanting, oriëntatie op straatstenen etc.
-
Routinematige werkzaamheden
Ook routinematige werkzaamheden vallen in de top 10 van uitstellers. Denk eens aan de urenverantwoording op tal van kantoren. Het zijn vaak taken die we gewoon niet leuk vinden of die minder bij ons passen. Echter: ze moeten wel gebeuren.
Training timemanagement
Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!
Doe de test!
Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!
E-book: hoe ga je met jouw tijd om?
Wil je echt anders met je tijd omgaan? Ben je bereid om fundamentele keuzes te maken? Wil je leren om stress of uitputting te voorkomen? Dan is dit een selfmade boek die je daarbij kan ondersteunen.
Gevolgen
Uitstelgedrag heeft meestal nadelige gevolgen. Uitstelgedrag:
- Kost veel energie
- Zorgt ervoor dat jij je schuldig gaat voelen omdat je een bepaalde taak voor de zoveelste keer hebt uitgesteld
- Kan ervoor zorgen dat je kritiek of negatieve feedback krijgt: jouw klant of collega is boos omdat jij je afspraak niet bent nagekomen.
- Geeft een vervelend gevoel en je zelfvertrouwen wordt er een beetje door aangetast
- Zorgt ervoor dat je onder tijdsdruk komt te staan waar je last van kunt krijgen
Wat is eraan te doen?
Een moeilijke vraag: hoe voorkom je uitstelgedrag? De vraag heeft direct te maken met die andere vraag: waarom stel je bepaalde taken uit? Welke taken stel je uit? Als je de oorzaak niet weet, is het moeilijk op te lossen. Ik noem wat aandachtspunten:
- Voel jij je onvoldoende vaardig bij bepaalde taken?
- Zie je tegen bepaalde spanningen of druk op waardoor je taken uitstelt?
- Heb je de neiging om moeilijkere zaken of taken uit de weg te gaan en te vermijden?
- Ben je bang om fouten te maken?
Uitstellen als gewoonte
Ik noem nog een ander aspect wat ik vaak tegenkom bij hoogbegaafde personen of in ieder geval bij mensen die erg goed mee konden komen op school. Ze hebben de basisschool op de sloffen gehaald en de middelbare school heeft ook weinig inspanning gekost. En dus hebben ze zich aangewend om altijd op het laatste moment een tentamen voor te bereiden. Gevolg is dat ze niet hebben leren knokken en plannen. En later in het bedrijfsleven lopen ze daar soms keihard tegenaan. Want dan red je het niet altijd op slimheid.
Training timemanagement
Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.
Auteur
Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.