Handdruk bij de presentatie of kennismaking
Je wilt jezelf altijd op de beste manier presenteren. Jezelf presenteren begint al bij de allereerste kennismaking. Met het geven van een hand wordt het allereerste contact gemaakt. Jouw allereerste communicatie met de ander. Die ander kan jou nieuwe klant worden of een nieuwe vriend(in) of jouw nieuwe collega. Ik weet, het klinkt zo eenvoudig en maar weinig mensen staan hier bij stil, maar bij het geven van een hand wordt door de ander al conclusies getrokken over jou. Je hebt vast wel eens een heel slap handje van iemand gekregen. Waarschijnlijk weet je nog steeds wie degene met dit slappe handje was. Het blijft je bij.
Het handen geven heeft wat meer aandacht gekregen door de huidige president van de Verenigde Staten Donald Trump. Hij is zich heel erg bewust hoe hij een hand geeft en wat hij hiermee wil uitstralen. Zijn manier van het geven van een hand past helemaal bij zijn persoonlijkheid. Daar is goed over nagedacht en Trump past dit heel bewust toe. Hij neemt meteen de leiding en wil met zijn handdruk ook leiderschap uitstralen.
Als je hiervan voorbeelden wilt zien dan zijn op YouTube behoorlijk wat voorbeelden te vinden. Sommige voorbeelden zijn echt hilarisch.
Sta jij wel eens stil wat jij met jouw handdruk uitstraalt?
Training zelfpresentatie
Ben je op zoek naar een training zelfpresentatie? Moet jij jezelf presenteren? Tijdens sollicitaties, netwerkgesprekken, verkoopgesprekken? Of moet jij regelmatig een speech houden voor jouw bedrijf?
Wij kunnen voor jou een training zelfpresentatie verzorgen. Neem contact met ons op of bekijk meer mogelijkheden.
De handdruk en zijn geschiedenis
Het schudden van een hand stamt al uit vroegere tijden. Het verschijnsel komt voort uit het laten zien dat iemand geen bedreiging is voor een ander of dat men niet gewapend is. Dit werd gedaan door de handen te tonen met de handpalm naar boven. Deze open handpalm straalt ook eerlijkheid en loyaliteit uit. Deze manier wordt nog steeds gebruikt voor het afleggen van een eed. De open handpalm wordt op het hart gelegd. De ultieme manier om te laten zien dat jij te goeder trouw bent. Ook bij het afleggen van een getuigenis wordt de open handpalm toegepast. Je steekt immers bij een rechtbank jouw rechterhand op om te laten zien dat jij loyaal en eerlijk bent. In de tijd van de Romeinen kende men nog niet de huidige handdruk, maar werd het meer de greep van het armworstelen. De een probeerde de ander omver te duwen zodat er eigenlijk meer sprake was van de handdruk die we tegenwoordig de dominante handdruk noemen.
En nu?
Bij het geven van een hand straal jij, onbewust, drie verschillende basishoudingen uit:
- Ik ben gelijkwaardig aan jou en ik accepteer je.
- Ik wil dominantie uitstralen en ik wil over jou heersen.
- Ondergeschiktheid. Ik voel mij de mindere van de ander en ik onderwerp mij of ik accepteer dat ik de mindere ben.
We hebben de drie basishoudingen voor u uitgewerkt:
-
De handdruk op basis van gelijkwaardigheid
Bij de handdruk op basis van gelijkwaardigheid geef je een hand aan de ander zodat de handpalmen elkaar op een verticale manier raken. Op deze manier ben je partners en voel jij je gelijkwaardig aan de ander. Beiden staan open voor een nadere kennismaking.
-
De handdruk op basis van dominantie.
Met deze manier van hand geven wordt uitgedrukt dat de een zich verheven voelt boven de ander (de zogenaamde upperhand). De handen liggen dan horizontaal en de dominante partij ligt dan bovenop. Door zo’n handdruk kun jij je behoorlijk geïntimideerd voelen en kan ervoor zorgen dat jij je meteen uit het veld geslagen voelt.
Niet doen! Je kunt deze handdruk tenietdoen. Dit kun je doen door jouw linkerhand over de rechterhand van de ander te leggen. Dit zorgt ervoor dat de dominantie van de ander minder zichtbaar en voelbaar is.
Een andere manier om deze handdruk te tackelen is door uit te stappen met je linkervoet in plaats van de rechtervoet. Je komt dan schuin tegenover elkaar te staan. Dit maakt de positie van de ander meteen minder dominant, omdat je niet meer recht tegenover elkaar staat.
Nog een manier om een eind te maken aan de dominantie van de ander is een hele ingrijpende. Pas deze alleen toe als jij echt het gevoel hebt dat de ander jou blijft intimideren. Je pakt dan met de linkerhand de ander zijn of haar pols vast. De schrikreactie van de ander zorgt er meestal voor dat deze direct loslaat. Maar doe dit echt alleen als je geen andere mogelijkheid meer hebt.
-
De handdruk op basis van ondergeschiktheid
Dit is de omgekeerde handdruk van de dominante handdruk. Dat hoeft niet altijd te betekenen dat jij je de mindere voelt ten opzichte van de bovenliggende partij. Je kunt dit ook met opzet doen omdat je op deze manier jouw respect voor de ander wilt uitdrukken of dat je duidelijk wilt maken dat jij de ander zijn leiderschap accepteert. Probeer evenveel kracht in de handdruk te leggen als de ander.
De (te) ferme handdruk
Een stevige handdruk is altijd beter als een slap handje. Met name vrouwen hebben hier een handje van. Niet doen: geef een stevige hand. Regelmatig oefenen is geen overbodige luxe. Een slap handje wordt vaak geassocieerd met incompetentie en dat wilt jij als vrouw zeker niet uitstralen.
Mannen daarentegen geven vaker een ferme handdruk. Mannen: bedenk wel dat jouw handdruk ongeveer twee keer zo sterk is als die van een vrouw. Hou daar rekening mee bij het handen geven aan een vrouw. Het is niet te bedoeling de botten van een ander te kraken. Als jij als vrouw weet dat je veel handen moet geven, draag dan geen ringen aan jouw rechterhand. Een handdruk kan dan zeer pijnlijk zijn.
Tot slot
Als je weet dat jij veel transpireert zorg dan altijd dat je een zakdoekje bij de hand hebt en veeg voordat je begint aan het handen schudden even jouw handen droog. Een klamme hand, daar zit niemand op te wachten. Een verkeerd handje kan jouw relatie met de ander al om zeep helpen.
Jouw handdruk is een eerste kennismaking van de ander met jou. Natuurlijk is het niet zo dat alleen de handdruk kenmerkend is voor jouw manier van presenteren. Het is wel een belangrijk onderdeel van jouw totale presentatie.
Wil jij meer weten over hoe jij jezelf presenteert? Maak ik goed gebruik van mijn persoonlijkheid, mijn houding, mijn stem en mijn uiterlijke presentatie? Vind jij dat jouw uitstraling past bij jouw persoonlijkheid? In een training jezelf presenteren kijken we vooral naar wat jij als persoon meebrengt en wat daar aan te verbeteren valt. Je krijgt maar een kans voor een goede eerste indruk. Op een netwerkbijeenkomst, bij een sollicitatiegesprek, tijdens een presentatie of waar dan ook.
Leerdoelen zelfpresentatie
Bekijk ook andere leerdoelen voor de training zelfpresentatie.
Diverse trainingen
Meer weten over:
- sollicitatietraining
- training jezelf profileren
Neem contact met ons op!
Auteur
Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.