Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gelouterd door het leven

Loutering door het leven. Dat heeft te maken met levenswijsheid en levenservaring waar ik al eerder over schreef in een ander artikel. Maar de vraag is: wat is loutering eigenlijk en hoe word je dan gelouterd door het leven. Daarover gaat dit artikel.

Betekenis

Loutering heeft alles te maken met woorden als:

 • Zuivering of gezuiverd worden
 • Reiniging of gereinigd worden: schoonmaken en opruimen
 • Beproeving of beproefd worden

Een bekend beeld gaat over de smeltkroes of smeltoven die wordt gebruikt bij edelmetaal. Dan kun je denken aan goud of zilver. In het vuur van de smeltoven worden de onedele delen verwijderd. Dat proces wordt loutering genoemd. Alles wat geen goud of zilver is moet weg. En daarom stookte men de oven hoog op. Want het spreekwoord zegt het al: het is niet al goud wat blinkt. De schijn bedriegt dus ook. Als ik het samenvat is loutering een proces waarbij de edelmetalen overblijven en alle andere zaken opgeruimd worden.

Loutering door het leven en lijden

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Loopbaanonderzoek

Tijdens een loopbaanoriëntatie onderzoeken we met jou:

 • Willen: drijfveren, loopbaanankers, behoeften, interesses
 • Kunnen: werkervaring, opleiding, achtergrond, vaardigheden
 • Zijn: talenten, eigenschappen,  kwaliteiten

Loopbaan oriëntatie

Loutering en rijping door het leven en het lijden

Tja hoe trek je dit beeld nu door naar jou en mij? Ik denk dat je als mens ook gelouterd kunt worden. Maar dan door het leven, door de pijn of het lijden dat je meemaakt. Want in het beeld van ‘gelouterd zijn’ blijkt wel dat het zonder pijn niet gaat. Je kunt ook over rijping spreken. Door de tijd gerijpt worden en in dit beeld: gerijpt worden door het leven, door wat je meemaakt. Je wordt gerijpt door teleurstellingen, verwachtingen die niet uitkomen, hoop die de grond ingeboord wordt, frustratie maar ook machteloosheid. Eigenlijk word je beproefd. Je gaat anders kijken, je voelt de dingen anders aan.

Waarvan wordt je gelouterd?

Waarvan word je dan gelouterd? Vooropgesteld: de edele delen blijven over. Je kunt gelouterd worden van heel veel zaken. Je komt weer bij de kern. Alles wat je niet nodig hebt smelt weg door het vuur. Wat brengt loutering?

 • Je gaat meer relativeren en de dingen zien zoals ze zijn
 • Je leert het leven te aanvaarden zoals het tot je komt
 • Je leert jezelf te aanvaarden zoals je bent en met jouw mogelijkheden en dat impliceert dat je je niet groter of beter hoeft voor te doen dan je bent maar dat je jezelf ook niet kleiner hoeft te maken dan nodig is
 • Je kunt beter relativeren en loslaten
 • Je kunt zaken in perspectief zien maar vooral ook: je kunt jezelf in perspectief zien
 • Je hebt geen opgezwollen ego of opgeblazen zelfzucht en je waardeert eigen krachten maar je weet ook dat de wereld niet om jou draait
 • Je kent eigen kwetsbaarheid en je kunt daarmee omgaan
 • Je zoekt de existentiële diepte van het leven
 • Je leert om echt en oprecht te worden, tegenover jezelf en tegenover anderen
 • Je wordt emotioneel en mentaal bevrijd van tal van lasten die vanuit jouw opvoeding op je gelegd zijn
 • Hoofd en hart raken steeds meer afgestemd en misschien moet ik zelfs zeggen: hoofd, hart en handen raken op elkaar afgestemd
 • Je staat niet meteen in de brand door de waan van de dag maar je bent nuchter en je loopt niet meteen in de zeven sloten van wispelturigheid of oppervlakkige spitsvondigheden
 • Je toetst nieuwe inzichten aan jouw opgedane ervaring en levenswijsheid

Scherpe randjes

Oudere mensen zeggen wel eens: ‘op den duur gaan de scherpe randjes er wel wat af’. Er hoort ook bij: ‘je leert de eigen valkuilen vermijden’.

Wie ben je eigenlijk?

Wie ben je eigenlijk? Wil je er meer over weten? Lees dan ons artikel over dit onderwerp.

Wie ben je?

Bekijk de webshop!

Bekijk onze webshop met e-books, webinars en persoonlijkheidstesten.

Webshop De Steven

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.