Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Moraalridder, moraliserend of moralistisch

Moraliserend of moralistisch? Ben jij dat? Of ergert het jou wanneer mensen dat zijn! Dat is nogal een verschil. De één is moraliserend en de ander is moralistisch. Het is kennelijk niet hetzelfde.

Moraal: wat betekent dat?

Ik leg eerst maar eens uit wat het woord moraal betekent. In feite gaat dat over zeden of ethische normen en gedragsregels. Een moraal wordt ook de leer van plichten en deugden genoemd. Het gaat over goed en fout, hoe je je moet gedragen of wat je niet mag doen.

Moralistisch betekent dat je leeft en handelt volgens duidelijke regels; alles wat op jouw pad komt wordt naar die maatstaven beoordeeld.

Moraalridder

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

De moraalridder

Maar wat is dan moraliserend of wanneer ben je de moraalridder? Moraliserend is meer op anderen gericht, d.w.z. je bent erop uit om de regels en maatstaven ook aan anderen op te leggen. In feite draagt de moraalridder zijn ideeën, opvattingen, normen en waarden uit en brengt het meestal over als zijnde de enige interpretatie. Als ik het moet typeren dan is een moraalridder iemand:

 • die een ander graag de les leest en corrigeert
 • die de eigen normen en waarden ziet als de enige ware
 • die zich niet kan inleven in andermans standpunten
 • die meent het ware geloof te bezitten en dat als een onwrikbaar idee verkondigt
 • die alles veroordeelt wat niet binnen de eigen overtuiging past
 • die vurig strijdt voor eigen standpunten maar weinig respect kan opbrengen voor een andermans standpunt
 • eigen ideeën oplegt aan anderen
 • die meent de waarheid in pacht te hebben
 • Het wordt niet voor niets een fatsoensrakker van adel genoemd of een zedenmeester of zedenpreker.

Wat is er mis mee?

Is er wat mis met de moraalridder? En wat is er dan mis mee? Ik leg het zo uit:
Ik zie, ik zie wat jij ook moet zien. Ik geloof, ik geloof wat jij ook moet geloven. Ik vind, ik vind wat jij ook zou moeten vinden. Volgens mij zit de wereld hier vol van. Zoals ik het zie, zoals ik geloof, zoals ik denk: zo is het! Maar het gaat nog verder: zoals ik het zie en zoals ik het geloof, zo moet jij ook zijn. Mijn normen en waarden moeten jouw normen en waarden zijn. En als je aan al die voorwaarden voldoet, dan doe je het goed. Voldoe je aan die voorwaarden niet, dan deug je niet.

Kwaliteit

Er ligt niet alleen een overtuiging ten grondslag aan de bewegingen van de moraalridder. Wellicht ook een kernkwaliteit of kernwaarde. Dan denk ik aan de kernkwaliteit consciëntieus of gewetensvol. Wellicht is daar een verbinding te maken.

Leerdoel

Het leerdoel zit in communicatie. Anderen ruimte gunnen, niet overrulen. Respect hebben voor andermans standpunt. Het verschil zien tussen, gelijk hebben, gelijk krijgen of gelijk zijn.

Zit de waarheidspachter in jouw allergie?

Als de moraalridder in jouw allergie zit, betekent het dat je ruimte nodig hebt en je niets laat aanpraten door een ander, wanneer het over normen en waarden gaat.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.