Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Studiekeuze: help, welke studie moet ik kiezen?

Het eindexamen jaar nadert en de meeste kinderen weten al welke studie ze willen gaan volgen of in elk geval welke studierichting ze op willen maar jij hebt nog geen flauw idee. Onzeker en twijfelachtig word je ervan. Hoe kan het dat iedereen het al weet behalve jij?

Gek word je van iedereen die maar aan je zitten te trekken en te vragen: “Lukt het een beetje? Je weet vast wel al wat hierna gaat doen.” NEE, dat weet ik niet en het leren lukt me op deze manier ook niet. Wat heeft het voor nut om nu goede cijfers te halen als ik toch niet weet welke studierichting ik op wil? Waarom zal ik dan moeten leren? Zitten blijven is ook een optie, dan heb ik in elk geval nog een jaar de tijd om na te denken wat ik wil.

Op zoek naar de juiste opleiding

Wanneer je alleen bent en niemand zich met jou kan bemoeien, zoek je weleens op het internet naar leuke studies. Je googelt op studierichtingen en typt verschillende zoekwoorden in, er komen echter geen boeiende studies naar voren en alles lijkt op elkaar. Niets is echt bijzonder en spreekt je aan. Er steeds met je ouders over praten wil je ook niet. Zij denken te weten wat goed voor me is en welke studie bij mij past, en luisteren niet naar mijn verhaal. Het lijkt wel of mijn mening er niet toe doet.

Switchen van studie is niet echt meer een optie zeker nu de basisbeurs voor HBO en WO is vervangen door een leenmogelijkheid, het studie voorschot. Niet alleen om geen studie jaren verloren te laten gaan is het kiezen van de juiste studierichting belangrijk geworden maar ook de pensioengerechtigde leeftijd. Om jarenlang te moeten werken in een baan die niet bij je past, zorgt dat je stress gaat ervaren en een kans op een burn-out is dan groot. Het kiezen van de juiste studie en het voorkomen van een burn-out op latere leeftijd kun je voorkomen door nu te kijken wat je talenten zijn. Welke kwaliteiten heb je, waar haal jij je energie uit en wat vind je leuk om te doen.

Wat voor talenten heb jij in huis?

Samen gaan we onderzoeken welke talenten jij hebt en welke studierichting het beste bij jou past. Ontdek je talent, voel je zelfvertrouwen toenemen en je komt steeds meer in je kracht te staan. Het volgen van de studie die bij jouw talenten past zal je energie geven en het gaat je goede resultaten opleveren.

Jongerencoaching

In contact komen met een coach voor jongeren of studenten? Heb je hulp nodig?

Coaching voor jongeren

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit coach


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.