Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Resultaatgericht leiderschap: wat is dat?

Over resultaatgericht leidinggeven bestaat nogal wat begripsverwarring. Vaak wordt gedacht bij een resultaatgericht leidinggevende aan een pitbull die achter de medewerkers aanjaagt om een zo hoog mogelijke prestatie geleverd te krijgen. Met dat beeld reken ik definitief af. Het is zelfs zo dat je op deze wijze van alleen maar achter de mensen aanjagen, niet het beoogde resultaat zult kunnen bereiken. De training resultaatgericht leiderschap gaat over leidinggeven aan resultaat. Hoe zorg je als leidinggevende ervoor dat de gewenste organisatiedoelstellingen (of afdelingsdoelen) worden behaald? Resultaatgericht leidinggeven lukt je niet door alleen maar hard te werken.

Competentie resultaatgerichtheid

Ben jij resultaatgericht? Dan ben jij gericht op het behalen en realiseren van doelstellingen en resultaten. Het zal jou frustreren wanneer resultaten niet realiseerbaar blijken te zijn. Resultaatgerichtheid wordt vaak geduid als competentie. Dat vind ik prima maar ik denk dat het ook te maken heeft met jouw natuurlijke aanleg. Dat zijn jouw kwaliteiten. Bij resultaatgerichtheid passen kwaliteiten als:

  • Slagvaardig en besluitvaardig
  • Doelgericht
  • Ambitieus

Resultaatgericht leiderschap

Leiderschapsstijl

Wat voor leiderschapsstijl heb jij als leidinggevende? Doe de online test. Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Leiderschapsstijl

Resultaatgericht leidinggeven

Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven voor het middenkader en hoger kader.

Resultaatgericht leidinggeven

Kenmerken

Kenmerken van resultaatgerichtheid zijn:

  • Een vaste wil om jouw doelen te bereiken
  • Het stellen van ambitieuze en uitdagende doelen
  • Effectiviteit en efficiëntie
  • Richting geven en weten waar je naar toe wilt

Verwachtingen duidelijk maken is communicatie

Het managen van resultaat begint met het verwoorden en duidelijk maken aan de organisatie wat de gewenste resultaten zouden moeten zijn. Wanneer de visie is neergezet, is het van belang dat er een vertaling komt naar concrete doelstellingen op organisatieniveau, afdelingsniveau en individueel niveau. Er dient een planning te komen op alle niveaus en er moeten prioriteiten worden gesteld.

Een tweede aspect bij doelgerichtheid is dat je jouw medewerkers bij de plannen betrekt zodat men zich verantwoordelijk gaat voelen voor het gewenste resultaat dat je wilt bereiken. Eventuele knelpunten en belemmeringen die men ervaart dienen te worden opgelost. Je moet zorgen voor de faciliteiten zodat zij ook in staat zijn om de gewenste doelstellingen te behalen. Een zakelijke opstelling is evenzeer belangrijk. Hoe kostbaar de relatie ook is, de gestelde organisatiedoelen gaan bij jou voorop.  Lees ook: Verwachtingen managen

Duidelijk en doelgericht

Voor het managen van resultaat is duidelijkheid nodig. Medewerkers dienen precies te weten wat er van hen verwacht wordt. Maar evenzeer is het van belang dat je geïnformeerd blijft over de voortgang en dat je de mensen aanspreekt wanneer doelstellingen en resultaten niet worden behaald. Wil je doelgericht werken en doelgerichtheid bevorderen binnen jouw organisatie? Bekijk dan ons trainingsaanbod!

Besluitvaardig

Voor het managen van resultaat is besluitvaardigheid van belang. Soms dreigt het iets anders te gaan dan oorspronkelijk gedacht en dient de strategie aangepast te worden om alsnog het gewenste doel te bereiken. Of wanneer er een conflict is, grijp je meteen in om het op te lossen omdat het geformuleerde resultaat anders wellicht in het gedrang komt. Je wilt de competentie besluitvaardigheid ontwikkelen.

Resultaatgericht leidinggeven

Bekijk de training resultaatgericht leidinggeven.

Resultaatgericht leidinggeven

Leiderschapstraining

Bekijk onze trainingen gericht op leiderschapsontwikkeling.

Leiderschapsontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.