Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gemakzucht of laks

Gemakzucht,  gemakzuchtig of laks: wat is dat precies? Wordt u wel eens verweten dat u gemakzuchtig of laks bent? Wat voor gedrag hoort daar bij? En hoe ontstaat het? Wilt u leren om minder snel genoegen te nemen met uw prestaties en meer inzet of ambitie te tonen?

Wat is gemakzuchtig?

Gemakzuchtig of laksWe starten door maar eens te omschrijven wat anderen aanduiden als gemakzuchtig en laks.Wilt u wat gedragskenmerken horen? Iemand die gemakzuchtig is wordt gezien als iemand die:

 • te weinig verantwoordelijkheidsgevoel heeft
 • te laconiek of nonchalant met bepaalde zaken omgaat
 • Sloom of laks overkomt
 • Nalatig is en afspraken soms niet nakomt of zelfs vergeet
 • Waar te weinig pit in zit of die lauw is (volksmond: niet vooruit te branden)
 • Niet of laat reageert op bepaalde vragen die gesteld worden
 • Teveel oog heeft voor eigen belang en het zichzelf erg gemakkelijk maakt
 • Niet met de toekomst bezig is maar het motto heeft: “wie dan leeft, wie dan zorgt”
 • Behoorlijk in de comfortzone zit

Doe de uitgebreide analyse

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Uitgebreide test

Gratis preview

U kunt de test ook doen via een gratis preview. U krijgt dan via een beknopt rapport inzicht in wat voor type mens u bent en welke kwaliteiten en valkuilen daarbij horen.

Gratis preview

Valkuil

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Wat is er aan de hand?

Zullen we samen eens proberen te analyseren waar het gedrag vandaan komt? Er kunnen meerdere zaken aan de hand zijn zoals:

 • Relaxed of tevreden

  Hoort de kernkwaliteit ‘tevreden en relaxed’ bij u?. Wat is het verschil? Relaxed is ‘snel genoegen nemen met’  en te relaxed of gemakzuchtig is ‘te snel genoegen nemen met’.

 • Geduld

  Hoort de kernkwaliteit ‘geduld’ bij u? Bent u soms te afwachtend en passief? Komt u te laat of weinig tot actie en neemt u  niet snel het initiatief?

 • Stelt u te weinig eisen aan uzelf?

  U bent gemakkelijk ingesteld. Té gemakkelijk zegt uw omgeving misschien zelfs. U neemt te snel genoegen met geleverde prestaties. Misschien vindt men dat u er de kantjes wat van afloopt. In ieder geval zou er veel meer te halen zijn wanneer u enige wilskracht en zelfdiscipline ontwikkeld.

 • Moeilijk om uzelf ergens toe te zetten?

  U kunt uzelf ergens moeilijk toe zetten. Zodra u een zesje hebt bent u al tevreden. U zou ook wel de intrinsieke motivatie willen hebben om er meer van te maken maar het lukt u niet om één of andere reden. Soms stelt u zich te afwachtend en te passief op of ziet u de toekomst te rooskleurig en te optimistisch.

 • Bent u een flierefluiter?

  U wordt omschreven als een flierefluiter als u zonder zorgen door het leven gaat. U maakt zich om niets of niemand zorgen. U leeft bij de dag en u ziet wel wat er op uw pad komt. Geen zorgen voor de dag van morgen. Er zijn veel redenen waarom u een flierefluiter bent. We noemen hier een paar:

  • U wilt u niet vastleggen omdat dit voelt alsof u uw vrijheid kwijt bent.
  • U hebt geen idee wat u zou willen in het leven en u ziet er tegenop om dit uit te zoeken.
  • U bent onzeker over uzelf. Wat kunt u? U weet niet wat uw talenten zijn.
  • U bent bang voor emoties. Daarom ontwijkt u dit zo veel mogelijk.
  • U kunt u moeilijk focussen. Zo bent u enthousiast en het volgende moment bent u al weer verveeld.
 • Andere oorzaken

  Oorzaken kunnen legio zijn zoals:

Oordeel niet te snel!

Alles wat een ander van u vindt, zegt ook iets over de ander. Is de ander erg gedreven, houdt hij/zij van opschieten, aanpakken en doorpakken? Dan vindt hij/zij u nogal snel gemakzuchtig en laks. Kortom: weet dat dit soort kwalificaties over andere mensen ook iets over u zeggen.

Ten tweede: u weet soms niet wat er aan de hand is. Een voorbeeld wat we meemaakten bij Arie (naam en situatie is gefingeerd).

Op de lagere school, de middelbare school en zelfs op de HBO opleiding was Arie het beste jongetje van de klas. Arie kon goed meekomen, had een scherp verstand en haalde zijn HBO opleiding op de sloffen. Daarna ging Arie de universiteit doen en dat viel Arie behoorlijk tegen. Hoe dat kwam? Heel eenvoudig: hij was niet meer de beste in de klas. En daar was hij aan gewend geraakt. Daarna ging Arie werken en kwam terecht bij tal van academisch opgeleide collega’s met ook nog een brok werkervaring. Opeens werd Arie onzeker, ging twijfelen aan zichzelf, verstopte zich. Het leek er wel op alsof het vuur eruit was. Arie moest een verbetertraject doen en wat bleek? Arie was niet gemakzuchtig maar hij had niet meer het zelfvertrouwen om zich te laten zien. Toen dat op tafel kwam, ging het beter.

Moraal van het verhaal: oordeelt niet, maar neem waar!

Leerdoelen

Training of coaching kan u helpen te ontdekken wanneer u in de valkuil stapt. U zult immers niet altijd en overal te gemakkelijk zijn ingesteld maar steeds in bepaalde situaties? Het ontwikkelen van discipline en ambitie zou u helpen. Wellicht moet u uw intrinsieke motiviatie en drijfveren leren ontdekken.

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft  leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit. U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Wilt u een training Persoonlijke Effectiviteit volgen? Aarzel niet! Neem meteen contact op. Bekijk de mogelijkheden voor training en coaching.

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.