Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Achteloosheid

Achteloosheid is een valkuil of allergie. Om duidelijk te maken wat achteloosheid is, probeer ik tot een definiëring te komen. Wie achteloos is ‘slaat geen acht op iets of iemand’. Je zou kunnen zeggen: er is iets wat jou ontgaat. Of anders gezegd: je pikt bepaalde signalen niet op, je gaat ergens aan voorbij en je hebt het blijkbaar niet door. Als je het door zou hebben, dan was het geen achteloosheid namelijk. Dan noem ik het negeren of ontkennen. Eigenlijk is achteloosheid een vorm van onopmerkzaamheid.

Achteloos of te weinig opmerkzaam

Doe de test!

Bij De Steven kun je een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in jouw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen.

Zo krijg je inzicht in jouw ontwikkeldoelen.

Meer informatie

Training en coaching

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen kunt vermijden? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Betekenis

Wanneer je achteloos bent dan:

 • Ga je aan iets voorbij wat je wel had moeten opmerken
 • Heb je geen aandacht voor iets wat aan jouw aandacht niet had mogen ontsnappen
 • Ontgaat je iets waar je geen notie van neemt terwijl het wel belangrijk is
 • Signaleer je bepaalde zaken niet
 • Zie je knelpunten over het hoofd
 • Sla je onvoldoende acht op bepaalde kritische punten
 • Ben je onachtzaam en onoplettend
 • Ben je nalatig of niet attent
 • Neem je zaken onvoldoende serieus
 • Ben je niet voorzichtig en soms zelfs roekeloos
 • Ben je onzorgvuldig

Hoe komt dat nou? Ben je ingedut?

Hoe kan jou dat nu overkomen dat jij onachtzaam bent? Okay, het kan een keer gebeuren. Misschien was je even ingedut of je had jouw gedachten ergens anders. Je was afgeleid of je liet je afleiden door andere gedachten of ideeën. Maar als het vaak voorkomt kan het ook een gebrek zijn aan: alertheid en waakzaamheid. Dat is dan tevens jouw leerdoel.

Kwaliteit

Een kwaliteit van jou kan zijn dat je relaxed bent. Dat wil zeggen dat je gemakkelijk ingesteld bent. En ja dat noem ik echt wel kwaliteiten. Dat biedt toegevoegde waarde in organisaties, wanneer je ontspannen en relaxed in het leven staat.
Maar sla je daarin door dan kom je in de valkuil terecht. Dan ben je te relaxed en te gemakkelijk ingesteld. Jouw leerdoel is dus: alert en waakzaam. Of: kritisch. Dat brengt balans en voorkomt dat je doorslaat.

Relaxed is een kwaliteit

Allergie

Achteloosheid kan ook allergiegedrag zijn. Dan is het niet jouw valkuil maar dan is het jouw allergie. Enerzijds erger jij je wanneer mensen achteloos zijn of de zaak veronachtzamen. Anderzijds kun je zelf allergiegedrag vertonen als zelfbescherming tegen overbelasting. Is dat bij jou het geval? Dan ben je waarschijnlijk van origine kritisch en alert, soms wellicht zelfs te oplettend, te alert of overmatig kritisch. Echter uit overladenheid laat je nu een soort van achteloosheid zien die eigenlijk niet bij jou past maar voor jou is het ‘eventjes’ een overlevingsmechaniekje.

Training kwaliteiten en valkuilen

Wil je een training volgen om te leren hoe jij je valkuilen vermijd? Dat kan! Bekijk de mogelijkheden: 

 • individuele training: spelen vanuit jouw kwaliteiten
 • teamtraining kernkwaliteiten

Training kwaliteiten ontdekken

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.