Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Functieomschrijving en taakomschrijving

Functieomschrijving en taakomschrijving: wat is het nut daarvan? Een functie- en taakomschrijving oftewel een functieprofiel speelt een rol vanaf de werving van een nieuwe medewerker tot de dag dat de medewerker uit dienst treedt. In de tussenliggende periode is het functieprofiel ook van belang bijvoorbeeld bij de beoordeling van het functioneren van de medewerker.

Wat staat er in het functieprofiel?

Functieomschrijving en taakomschrijvingDe volgende onderdelen worden opgenomen in de functieomschrijving:

 • plaats van de functionaris binnen de organisatie
 • doel van de functie
 • verantwoordelijkheden die men binnen de functie heeft
 • bevoegdheden
 • taken
 • benodigde Kennis, Vaardigheden en Attitude of Eigenschappen

Waarom is het belangrijk?

Een functiebeschrijving is de basis voor het gehele proces van functioneren en beoordelen van uw medewerkers. Het dient als leidraad, als gids voor de organisatie en voor de medewerker. Zie ook: de gesprekkencyclus binnen organisaties

Voorbeeld downloaden?

Wilt u een voorbeeld van een mogelijk functieprofiel? U kunt gratis een voorbeeld downloaden die u naar uw eigen smaak kunt aanpassen.

Download voorbeeld functieprofiel

Wanneer gebruikt u een functieprofiel?

Een functieprofiel gebruikt u doorlopend. We noemen wat voorbeelden:

 • Bij werving van nieuwe medewerkers

  Bij de werving- en selectieprocedure is het functieprofiel een goede basis voor het opstellen van de vacature. Wanneer u dit goed voor elkaar hebt, stelt u de juiste tekst op en het bespaart het bovendien veel tijd.

 • Bij selectiegesprekken en sollicitatiegesprekken

  Ook tijdens de selectiegesprekken kunt u de kandidaten maar ook de CV’s van de kandidaten tegen het licht houden van uw functieprofiel. Voldoen zij aan de eisen die uw organisatie stelt in deze functie. Matcht het met de organisatiebehoefte? En wanneer het niet matcht: hoe komt dat?

 • Bij het functioneringsgesprek

  Tijdens het functioneringsgesprek is het functieprofiel de basis. Wanneer u praat met uw medewerker over functioneren dan gaat het primair over: hoe oefent de medewerker zijn taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden uit?

 • Beoordelen

  Aan het functieprofiel kunt u uw beoordelingssystematiek koppelen. Want net als bij het functioneringsgesprek gaat het over het beoordelen van het functioneren van de medewerker. Hoe beoordeelt u de medewerker qua uitoefening van taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden?

 • Belonen

  Uw loongebouw en beloningssystematiek kunt u ophangen aan het organisatiemodel om zo tot een eerlijke verdeling binnen de organisatie te komen.

 • Interne afstemming en communicatie

  Een functieprofiel is de basis voor interne communicatie. Het voorkomt dat zaken dubbel worden gedaan of dat er taken zijn waar niemand verantwoordelijk voor is. Het helpt om een goede balans te creëren tussen verantwoordelijkheden en bevoegdheden. In ieder geval wordt u gedwongen om hier goed over na te denken.

 • Inkrimping en afspiegelingsbeginsel

  Juist bij inkrimping is het functieprofiel en organisatiemodel doorslaggevend om het afspiegelingsbeginsel goed te kunnen toepassen. Daarmee voorkomt u dat die medewerkers naar huis worden gestuurd die u eigenlijk niet kunt missen.

Functioneren: wat verwacht u van de medewerker?

Een functieprofiel geeft duidelijkheid. In feite legt u vast wat u van de medewerker verwacht. Medewerkers kunnen pas functioneren wanneer duidelijk is gemaakt door uw organisatie wat goed functioneren is.

Wat is goed functioneren?

Up-to-date houden

Functieprofielen moeten voortdurend geactualiseerd worden. De tijd verandert, uw organisatie ook en de functies binnen uw organisatie plus de functie-eisen veranderen bij voortduur. Het is van belang om van tijd tot tijd de functie- en taakomschrijving bij te stellen. Hebt u dat geregeld binnen uw organisatie?

Bespreekbaar maken

Een functieprofiel over de schutting gooien bij uw medewerker heeft weinig nut. Het is van belang om verwachtingen bespreekbaar te maken. Iedere medewerker wil duidelijkheid over wat er van hem/haar verwacht wordt. Het is de basis voor goed functioneren of om vast te stellen wanneer er sprake is van onvoldoende functioneren.

Leerdoelen voor de training

We hebben nog meer leerdoelen voor de training functioneren en beoordelen uitgewerkt.

Leerdoelen functioneren en beoordelen

Training en coaching

Bekijk de training functioneren en beoordelen voor leidinggevenden en managers.

Training functioneren en beoordelen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoogsensitief, label of labiel?

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.