Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Modern solliciteren

Modern solliciteren

Modern solliciteren is wat anders dan solliciteren op de traditionele wijze.  Solliciteren is de afgelopen jaren in sneltreintempo verandert. Door veranderingen op de arbeidsmarkt en ook doordat de digitale ontwikkelingen heel erg snel zijn gegaan. Nog niet eens zo lang geleden kochten we op zaterdag de krant, omdat bij de zaterdageditie van de krant vaak een vacaturebijlage bij zat. Als u nu de papieren krant opslaat zult u maar mondjesmaat vacatures vinden. De juiste vacature vindt u meestal echt niet meer in de krant.

Veranderingen arbeidsmarkt

Onze arbeidsmarkt is continue in beweging. U, als sollicitant, zult moeten meebewegen op deze arbeidsmarkt. Wat is er zoal de afgelopen tijd verandert?

 • Heel veel werkzaamheden zijn de afgelopen jaren gedigitaliseerd. Zeker als u denkt aan algemene functies als secretaresse, telefoniste en administratief medewerker. Dit betekent dat er weinig aanbod is van dit soort vacatures en een overschot aan aanbod.
 • Er zijn ook sectoren waar de vraag groter is als het aanbod. Denk hierbij aan ICT’ers en aan technisch personeel. Hierbij ontstaat de omgekeerde situatie. Werkgevers moeten zich juist onderscheiden om personeel te verleiden juist bij hun te solliciteren.
 • Het komt steeds minder vaker voor dat er een vast arbeidscontract geboden wordt. Er ontstaan al geluiden dat over twintig jaar niemand meer in vaste dienst is.

Wat wordt van u als werknemer gevraagd aan vaardigheden in de 21ste eeuw?

Een veranderde arbeidsmarkt/samenleving vraagt ook van u dat u zich in de loop der jaren blijft ontwikkelen. Ontwikkelingen vragen immers om steeds nieuwe vaardigheden. In onderstaand figuur ziet u de benodigde skills voor de 21ste eeuw. Er zullen steeds meer kenniswerkers en mensenwerkers nodig zijn terwijl er steeds minder routinewerk/productiewerk zal zijn. Nieuwe vaardigheden eigen maken zal uw hele leven doorgaan en wordt dan ook niet voor niets een “leven lang leren ”genoemd.

Wat betekenen deze veranderingen voor u als sollicitant?

In de toekomst zullen er maar heel weinig werknemers zijn die hun hele leven bij een baas blijven werken. Er zal steeds meer flexibiliteit verwacht worden van toekomstige werknemers. Omdat de ontwikkelingen de laatste jaren zo snel gingen, zijn veel mensen die lang bij een baas hebben gewerkt en toen ontslag kregen de dupe geworden. Deze werknemers zijn onvoldoende voorbereid op de nieuwe situatie en wat dat van hun vraagt. Een nieuwe arbeidsmarkt betekent ook anders solliciteren. De klassieke brief met cv (Curriculum Vitae) bestaat nog slechts mondjesmaat. Solliciteren gaat tegenwoordig vooral via de digitale snelweg en netwerken. Dat laatste kan in levenden lijve of ook digitaal.

Klaar voor de arbeidsmarkt?

Voor u uw eerste stappen zet op sollicitatiegebied, moet u uzelf eerst een aantal dingen afvragen:

 • Bent u er mentaal klaar voor? Als u gedwongen ontslag hebt gekregen of er spelen andere factoren mee die u zouden kunnen hinderen in uw sollicitatieproces dan is het wenselijk dat u eerst deze barrières opruimt. Zoek gerichte hulp om uit uw rouwproces te komen. Pas als u uw verleden kunt laten rusten kunt u zich met volle energie en enthousiasme op het solliciteren storten.
 • Hoe staat het met uw presentatievaardigheden? Niet zelden wordt tijdens een sollicitatieprocedure aan u gevraagd om een presentatie te houden of een korte pitch. Kunt u dat? Zo niet, dan zou u kunnen overwegen hier een training voor te volgen.
 • Kunt u uzelf goed presenteren? Hoe komt u over in een gesprek? Bent u communicatief vaardig en weet u wat uw kernkwaliteiten zijn? Uzelf goed kennen is een vereiste om goed beslagen ten ijs te komen tijden sollicitatiegesprekken. Kijk kritisch naar uzelf en ga in uzelf investeren als u denkt dat u vaardigheden tekort komt. Kijk ook goed naar het figuur van de 21ste -eeuwse vaardigheden. Wilt u weten over welke kwaliteiten u beschikt, doet u dan de gratis eigenschappentest op deze site. Deze test is een goed hulpmiddel bij het ontdekken van uw kracht en uw ontwikkelpunten. Begin met solliciteren als u zeker weet dat u over de juiste vaardigheden beschikt. Dan hebt u de grootste kans om de baan van u dromen te bemachtigen.

Waar vindt u vacatures?

In de eerste alinea is het al even genoemd. De klassieke personeelsadvertentie sterft langzaam maar zeker uit. Ze zijn er nog wel, maar u moet goed zoeken in de krant. Voordat een vacature extern wordt geplaatst gaat er al gauw een aantal weken overheen. In die tussentijd kan er heel veel gebeuren.

Wist u dat tegenwoordig maar liefst minimaal 30 procent van de vacatures nooit ergens bekend worden gemaakt? (Bron: promotieonderzoek Donkers van Heel). Dit noemen we latente vacatures. Deze vacatures kunnen ontstaan omdat er zeker sprake is van te veel werk, maar men weet op dat moment niet of er iemand kan worden aangenomen. Soms is de beslissing om iemand aan te nemen wel al genomen maar is er nog niet actief aan werving gedaan.

De overige 70 procent noemen we manifeste vacatures. Deze worden op enig moment wel zichtbaar. Dat kan heel snel via bijvoorbeeld LinkedIn of enige weken later via een officiële vacaturetekst. Voor er een officiële vacature is kunnen weken overheen gaan, terwijl op LinkedIn de vacature al vrijgegeven is. Dit kunnen kostbare weken zijn omdat u dan te laat bent en zich al een geschikte kandidaat via LinkedIn gemeld heeft.

Vacatures kunt u vinden op:

 • Vacaturesites. Het loont altijd om uw cv te uploaden op vacaturesites als Indeed.nl of werk.nl. Recruiters kunnen u dan vinden als zij een vacature hebben die aansluit bij uw cv.
 • Open sollicitatie. Heeft u een bepaald bedrijf of organisatie voor ogen waar u erg graag wilt werken, dan kunt u overwegen een open sollicitatie te sturen. Een open sollicitatie is een brief aan een bedrijf of organisatie waar u graag wilt werken maar waar op dat moment nog geen vacature is waar u op kunt reageren. U kunt vragen of ze u “in portefeuille ”willen houden, zodra er voor u een geschikte functie is die opengesteld wordt.
 • Eigen site van de werkgever. Als u voor ogen hebt in welk soort bedrijf u zou willen werken dan kunt u op de eigen sites van die bedrijven gaan kijken of ze vacatures hebben.
 • Vacatures kunnen ook bekend worden gemaakt via vakgroepen op Facebook, op Twitter of LinkedIn of via de eigen bedrijfspagina op LinkedIn of Facebook.
 • Via intermediairs als uitzendbureaus of detacheringsbureaus.
 • Via (vak)beurzen
 • In vakbladen of op de sites van brancheverenigingen

Het belang van een goed digitaal netwerk

Als er iets belangrijk is voor het vinden van een baan dan is het wel een uitstekend digitaal netwerk. Ook voor werkgevers is het digitaal profileren van enorm groot belang. Waarom?

 • Zij kunnen zich profileren als een aantrekkelijke werkgever. Zeker bij een krappe arbeidsmarkt is een goede profilering van een werkgever heel belangrijk. Imago speelt dan een hele grote rol. Hun werknemers kunnen dan fungeren als ambassadeur voor hun bedrijf.
 • Ze kunnen u makkelijk vinden. Dat scheelt voor hun kostbare tijd en dus geld.
 • De eigen recruiters kunnen gericht op zoek gaan naar de juiste kandidaten.

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om op een goede manier zichtbaar te zijn op de digitale netwerken. Belangrijk is dat u goed nadenkt hoe u zelf zichtbaar bent. Gebruik een goede foto, gebruik geen aanstootgevende teksten. Iedere potentiele werkgever zal u gaan googelen. Zorg ervoor dat er geen negatieve informatie naar boven komt. Heb u nog geen account op LinkedIn, Facebook of Twitter, dan is het belangrijk om dit meteen te gaan doen en u te verdiepen in het betreffende medium. Meer weten? Lees ook: solliciteren en social media.

Oriëntatiefase

Deze bovengenoemde fase noemen we de oriënterende fase, omdat u zich nog slechts oriënterend bezighoudt met het solliciteren. Deze fase moet echt staan als een huis. Dit is het fundament van het solliciteren. Pas als het fundament sterk genoeg is, kunt u verder bouwen.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.