Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Netwerken belangrijk instrument bij het vinden van een baan

Veel sollicitanten en werkzoekenden zoeken op de verkeerde plek naar een baan of vacature. Dagelijks en wekelijks speuren ze in kranten of op internet naar vacatures. Maar wat blijkt? Ca. 30% van de vacatures zijn direct zichtbaar via kranten, vaktijdschriften of internet terwijl slechts ca. 70% van de vacatures niet direct zichtbaar zijn en gaan via via (het netwerk).

Wat is netwerken?

Om een goed beeld te krijgen wat netwerken kan betekenen bij het vinden van een baan, moet je eerst weten wat de definitie van netwerken is.

Als je hiervoor de dikke van Dale raadpleegt dan staat netwerken als volgt omschreven: 

Netwerken is het creëren, uitbouwen en onderhouden van sociale contacten om informatie te verkrijgen waar men in zijn beroep of carrière zijn voordeel mee kan doen.

Bron: Het Van Dale Groot woordenboek.

Netwerken belangrijk bij solliciteren

Ervaring

Ervaring heeft uitgewezen dat  mensen (zeker 50 -plussers) makkelijker een baan vinden via netwerken dan door het sturen van sollicitatiebrieven. Voor veel mensen heeft het woord “netwerken” helaas een negatieve bijklank. Als er aan netwerken wordt gedacht hebben ze vooral het beeld van zakelijk netwerken op zakelijke bijeenkomsten door mensen strak in het pak, met een drankje in de hand en een vlotte babbel. Het idee om op deze manier een baan te gaan vinden jaagt velen schrik aan. Bovendien: “ik heb helemaal geen netwerk” is vaak de eerste reactie en “ik ben helemaal niet goed om mijzelf op dat soort bijeenkomsten te verkopen” is meestal de tweede.

Maar lees nog eens goed de definitie van netwerken bovenin dit artikel. Hierin staat duidelijk dat netwerken betekent dat je probeert informatie te krijgen om jou verder te helpen bij het vinden van een baan. Als jij verwacht dat je via het netwerken een kant en klare baan op jou ligt te wachten, dan heb je een verkeerd beeld van netwerken. Netwerken kan je wel helpen telkens een stapje dichter bij jouw droombaan te komen. Dat is de kracht van netwerken.

Wat doen sollicitanten?

We begonnen het artikel met de opmerking dat ca. 30% van de vacatures direct zichtbaar zijn via kranten, vaktijdschriften of internet, terwijl slechts ca. 70% van de vacatures niet direct zichtbaar zijn en gaan via via (het netwerk). Wat doen mensen die een baan zoeken? Het gedrag van mensen dien een baan zoeken laat doorgaans wat anders zien.

  • Ze besteden ca. 70% van hun tijd aan het zoeken binnen de zichtbare vacatures (30% van de vacatures).
  • Ze besteden ca. 30% van hun tijd aan netwerken (70% van de vacatures).

Het blijkt dus dat het opbouwen van netwerken doorslaggevend is voor het vinden van de juiste vacatures of baan. Je vist dan immers in de vijver waar de meeste vissen zitten. Maar veel mensen vinden het moeilijk om te netwerken of ze hebben daar beelden bij die erg moeilijk en ingewikkeld zijn. En daarom verzuimen ze soms om de belangrijkste activiteit namelijk netwerken uit te voeren.

Iedereen kan het!

Het opbouwen van een netwerk is erg eenvoudig wanneer je het in stappen opbouwt: Uiteraard is de derde stap de moeilijkste. Begin daarom eens met stap 1 en 2.

  • Stap 1: vertel aan jouw familie, vrienden en kennissen dat je op zoek bent naar een baan (en wat voor baan!).
  • Stap 2: probeer in de tweede ring te komen: familie van familie, vrienden van vrienden en kennissen van kennissen.
  • Stap 3: op mensen afstappen die je in het geheel niet kent!

Praktijkverhaal over netwerken

Iemand die een outplacement volgde bij De Steven gaf aan niet te kunnen netwerken. Hij was communicatief niet vaardig genoeg, had dit nooit gedaan en hij typeerde zichzelf als zijnde maar heel gewoontjes. Totdat hij op de voetbalvereniging iedereen aanhield en in 2 minuten vertelde dat hij op zoek was naar een baan als magazijnmedewerker. Waar was hij toen mee bezig? Netwerken dus! En hoe vond hij de baan? Via zijn netwerk.

Hoe vind ik een baan?

Tips bij het inzetten van jouw netwerk om uiteindelijk een baan te vinden.

 
  • Het creëren van een netwerk

    Als dit leest en je denkt dat je er nog mee moet beginnen, dan ben je eigenlijk al te laat. Het creëren van een netwerk gaat eigenlijk jouw hele leven door. Er komen mensen bij en er vallen mensen af, want dit is een voortdurend proces. Het goede nieuws is dat je er mee kunt beginnen. Een netwerk creëren kost tijd en inspanning. Dat doe je niet van de ene op de andere dag.

  • Het uitbouwen van een netwerk

    Als je eenmaal een netwerk hebt, dan kun je dit steeds uitbouwen met nieuwe contacten. Je ontmoet immers steeds nieuwe mensen op jouw levenspad die je kunt toevoegen aan jouw contacten.

  • Jouw netwerk onderhouden

    Dit laatste onderdeel wordt vaak vergeten. Een netwerk onderhouden kost tijd, maar de tijd die je hierin investeert kan van onschatbare waarde zijn. Dus stuur jouw contacten regelmatig een berichtje, pak de telefoon of spreek eens met ze af. Loop deze “oude ”contacten niet zomaar voorbij op bijeenkomsten omdat je gefocust bent op het leggen van nieuwe contacten. Blijf in contact met jouw hele netwerk. Oud en nieuw!







Netwerken is effectief bij een baan

Wat heb je nodig voor succesvol netwerken?

  • Netwerken begint met een goede kennis van jezelf. Wat zijn jouw sterke en zwakke punten? Heb je goede communicatieve vaardigheden?
  • Onder goede communicatieve vaardigheden wordt o.a. verstaan:
    • Kun je een goed gesprek voeren?
    • Kun je goed luisteren?
    • Kun je non verbale signalen interpreteren?
    • Kun je jezelf presenteren? Weet je hoe je overkomt bij een ander? Je kunt door jouw houding ook mensen afschrikken om contact met je te zoeken. Wees je hiervan bewust.
  • Als netwerker moet je alert zijn. Durf jij jekansen te grijpen als die zich voordoen?  Je moet als netwerker zeer alert zijn op de gesprekken om jou heen. Wat hoor je, wat valt je op? Sla die informatie op en doe er iets mee. Maar wees wel geestelijk aanwezig bij het gesprek dat je op dat moment voert. Niets is erger als met iemand in gesprek zijn, die steeds zijn ogen laat dwalen op zoek naar een interessantere gesprekspartner.
  • Als netwerker moet je ook een behulpzame houding hebben. Je bent er niet alleen om te nemen, maar ook om te geven. Wissel informatie uit als je een ander daarmee kunt helpen. Dat schept vertrouwen en hierdoor zal er ook gemakkelijker een beroep op jou worden gedaan. Ook een doel van netwerken is vertrouwen te kweken in jouw netwerk.

Wat moet je niet doen?

  • Leg niet alles op een weegschaal. Huldig niet het principe: ik doe wat voor jou, nu moet jij iets voor mij doen. Een goede netwerker is slechts een tussenpersoon in de onderlinge contacten.
  • Netwerken is dus bedoeld om informatie uit te wisselen. Daar zou je iets aan kunnen hebben of juist een ander. Een absolute no go is iemand voor het blok zetten. Tijdens het netwerken wil je juist vertrouwen creëren en dat kan alleen als je mensen op hun gemak stelt.
  • Netwerken vereist een wederzijds respect. Iets eisen van een ander kan nooit.
  • Als laatste wil ik hierbij het manipuleren van mensen noemen. Probeer een ander nooit jouw wil op te leggen. Vaak is het enige wat je moet doen erom vragen.

Netwerken voor een baan: hoe doe ik dat dan?

  • Voor je gaat netwerken moet je een goed beeld hebben van wat je kunt, over welke vaardigheden je beschikt en waar je naar op zoek bent. Dat is jouw startpunt van het netwerken.
  • Zeker mensen die al een periode zonder baan thuis zitten hebben vaak het idee dat ze geen netwerk hebben. Dat klopt gelukkig niet. Jouw netwerk begint met de mensen die het dichtst bij jou staan: jouw familie en vrienden. Dat is jouw kernnetwerk.
  • Maak een lijstje van uw familieleden en jouw vrienden waar ze werken en welke vaardigheden zij hebben. Waarschijnlijk zul je een aantal overeenkomsten ontdekken. Misschien werkt er iemand bij een soortgelijk bedrijf waar je ook naar op zoek bent. Of heb je een familielid die een groot sociaal netwerk heeft. Het kan ook zijn dat je opkijkt tegen één van jouw vrienden om wat deze heeft bereikt. Welke vaardigheden heeft hij en wat kun je hiervan leren?
  • Van mensen die dicht bij jou staan wordt vaak aangenomen dat je alles van hen weet. Maar is dit wel zo? Weet je echt met welke werkzaamheden jouw naasten zich elke dag bezighouden? Of weet je meer de grote lijnen? Ga eens met ze in gesprek. Met jouw directe omgeving is dit vaak makkelijker als met vreemden. Je kunt op deze manier alvast jouw vaardigheden uitproberen. Ben je voldoende energiek? Stel je de juiste vragen? Luister je op een goede manier? Vrienden en familie zijn heel geschikt om dit uit te testen.
  • Laat jouw naasten weten wat voor jou belangrijk is bij het vinden van een baan. Vraag ze hun ogen en oren open te houden voor informatie die voor jou van belang kunnen zijn.
  • Daarna kun je eens gaan kijken wie je allemaal al kent. (Oud)klasgenoten, (oud)collega’s, sportvrienden, hobbyclubs. Kortom, iedereen die eigenlijk al een netwerk is, maar waarvan je nog niet wist dat ze jouw netwerk vormden. Zoek weer contact met mensen. Ook als dit al een tijd geleden is. Hernieuw deze contacten. LinkedIn is hierbij een belangrijk hulpmiddel om contacten aan te halen. Maak lijsten van deze contacten en zet erbij waar je ze van kent en wat ze doen. Op deze manier bouw je jouw netwerk uit en levert dit waardevolle nieuwe contacten op.

Wat vraag je aan jouw gesprekspartner?

  • Het klinkt heel logisch, maar vertel aan jouw gesprekspartner dat je op zoek bent naar een baan. Je zou aan jouw contact kunnen vragen met wie je contact op moet nemen als je op zoek bent naar een baan in een bepaalde branche. Geef nooit je cv, maar stel gerichte vragen. Een gesprek blijft beter hangen als een toegestopte cv. Vaak kan de ontvanger zich meer herinneren wie de gever was. Een leuk gesprek blijft veel langer in de herinnering.
  • Als je in jouw achterhoofd houdt dat je een baan zoekt dan kun je, als je goede gesprekstechnieken kent, een gesprek sturen. Door gerichte vragen te stellen, kun je jouw zoektocht naar een baan in het gesprek inpassen.
  • Als je tips ontvangt, ga daar dan meteen achteraan. Laat een kans niet liggen door te lang te wachten.

Meer weten?

Je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken. Heb je het gevoel dat je bepaalde vaardigheden voor het netwerken mist, zorg dan dat je deze vaardigheden eigen maakt. Als je via netwerken een baan wilt vinden, moet je echt goed voorbereid op pad gaan. De kans dat je op deze manier een baan vindt is groter dan bij het solliciteren.

Training effectief netwerken

Bekijk onze training gericht op effectief netwerken.

Effectief netwerken

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

  • Willen is minder moeten
  • Authentiek communiceren
  • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
  • Conflicthantering
  • Delegeren en loslaten
  • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
  • Hoogsensitief: label of labiel?
  • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
  • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
  • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
  • Analysevaardigheden
  • Hoe ga je met je tijd om?
  • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
  • Verbeterplan bij disfunctioneren
  • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.