Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Het belang van netwerken bij het vinden van een baan

De meeste mensen die terechtkomen in outplacement besteden te weinig aandacht aan hun netwerk. Lees ook mijn artikel: netwerken bij solliciteren. Ze zoeken nog steeds een baan via online vacaturesites en jobboards zoals LinkedIn, Indeed, Monsterboard en andere platforms. Toch is dit de minst kansrijke manier om een baan te vinden. Volgens een onderzoek van het Amerikaanse Bureau of Labor Statistics (BLS) uit 2019 vond ongeveer 70% van de werknemers hun baan via netwerken, verwijzingen of persoonlijke connecties. Een andere studie, uitgevoerd door het platform LinkedIn, toonde aan dat ongeveer 85% van de banen wereldwij wordt vervuld via netwerken.

Professionele netwerken zijn van onschatbare waarde

Hoewel een indrukwekkend cv en een overtuigende sollicitatiebrief nog steeds belangrijk zijn, speelt netwerken een steeds grotere rol bij het vinden van de juiste carrièremogelijkheden. Het opbouwen en onderhouden van een professioneel netwerk kan deuren openen naar verborgen kansen, waardevolle connecties en cruciale inzichten. In dit artikel zal ik dieper ingaan op het belang van netwerken bij solliciteren en waarom het niet mag worden onderschat.

Netwerken belangrijk bij solliciteren

Verborgen kansen

Eén van de belangrijkste voordelen van een goed netwerk is de toegang tot verborgen kansen. Niet alle vacatures worden openbaar gemaakt; sommige worden intern vervuld of via mond-tot-mondreclame verspreid voordat ze openbaar worden. Door een solide netwerk van professionals op te bouwen, vergroot je je kansen om op de hoogte te worden gebracht van deze verborgen kansen voordat ze breed bekend zijn. Dit geeft je een voorsprong op andere sollicitanten en vergroot je kans om de perfecte carrièremogelijkheid te vinden.

De kracht van aanbevelingen

Wanneer je solliciteert op een functie, kan een persoonlijke aanbeveling van iemand in je netwerk een aanzienlijk verschil maken. Werkgevers hechten vaak veel waarde aan de mening van mensen die ze vertrouwen en respecteren. Een aanbeveling van een betrouwbare contactpersoon kan je cv naar de top van de stapel brengen en je een voorsprong geven op andere sollicitanten. Dit komt doordat een aanbeveling de werkgever duidelijk maakt dat jij de moeite waard bent om jou een dienstverband aan te bieden.

Inzicht in bedrijfscultuur

Een goed netwerk biedt je de mogelijkheid om in contact te komen met mensen die al werkzaam zijn bij de bedrijven waarin je geïnteresseerd bent. Door met hen in gesprek te gaan, kun je waardevol inzicht krijgen in de bedrijfscultuur, de werkzaamheden en de verwachtingen. Deze informatie is van onschatbare waarde tijdens het sollicitatieproces. Het stelt je in staat om beter voorbereid te zijn, jezelf als een goede match voor het bedrijf te presenteren en de kans op succesvolle sollicitaties te vergroten.

Professionele ontwikkeling

Netwerken biedt niet alleen mogelijkheden voor een nieuwe baan, maar ook voor professionele ontwikkeling. Door te netwerken kun je waardevolle mentoren, adviseurs en experts ontmoeten die bereid zijn hun kennis en ervaring te delen. Deze contacten kunnen je helpen bij het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden, het verkrijgen van waardevol advies en het identificeren van groeimogelijkheden in je carrière. Ze kunnen je ook informeren over relevante workshops, conferenties en opleidingsprogramma's die je carrière verder kunnen stimuleren.

Ondersteuning en feedback

Mensen uit jouw netwerk kunnen je helpen bij het verbeteren van je cv en het voorbereiden op sollicitatiegesprekken, en kunnen je waardevolle feedback geven. Dit soort ondersteuning kan cruciaal zijn, vooral tijdens uitdagende tijden in je carrière. Je netwerk kan je aanmoedigen, je zelfvertrouwen vergroten en je helpen om positieve stappen vooruit te zetten.

Het vergroten van je zichtbaarheid

Door te netwerken vergroot je je zichtbaarheid binnen jouw vakgebied. Het bijwonen van branche-evenementen, conferenties en seminars stelt je in staat om nieuwe contacten te leggen en je naam bekend te maken. Een goede reputatie en een positieve aanwezigheid kunnen ervoor zorgen dat recruiters en werkgevers eerder aan jou denken wanneer er zich kansen voordoen. Je kunt zelfs worden benaderd door mensen die specifiek op zoek zijn naar jouw vaardigheden en expertise.

Hoe vind je een baan?

Wanneer je een baan wilt vinden, moet je natuurlijk de reguliere weg altijd bewandelen. En daarmee doel ik op het doorzoeken van online vacaturesites en het doorzoeken van bedrijfswebsites op vacatures. Natuurlijk kun je ook bedrijven volgen op sociale mediaplatforms zoals LinkedIn, Twitter of Facebook. En hoewel het steeds minder populair is: ook in de krant vind je nog steeds vacatures. Maar zoals gezegd is de slagingskans om een baan te vinden op deze wijze minimaal.

Krachtiger is om je netwerk aan te spreken. Laat vrienden, familie, voormalige collega's en andere contacten weten dat je op zoek bent naar werk. Ze kunnen je mogelijk doorverwijzen naar vacatures of je introduceren bij mensen die kunnen helpen. Bezoek carrièrebeurzen, banenmarkten en sectorgerichte evenementen. Hier kun je rechtstreeks in contact komen met werkgevers, hun vertegenwoordigers ontmoeten en mogelijk vacatures ontdekken.

Tot slot

Het is duidelijk dat het hebben van een sterk professioneel netwerk aanzienlijke voordelen biedt bij het zoeken naar en het verkrijgen van werk. Daarom is het belangrijk om actief te investeren in het opbouwen en onderhouden van relaties binnen je vakgebied, omdat dit je kansen op het vinden van de juiste baan aanzienlijk kan vergroten.
Het opbouwen en onderhouden van een professioneel netwerk vergt tijd en inspanning, maar de voordelen zijn het absoluut waard. Dus: wees proactief, breid je netwerk uit en maak gebruik van de waardevolle connecties die je kunt opbouwen. Het kan het verschil maken tussen een standaard sollicitatieproces en het vinden van jouw droombaan.

Training effectief netwerken

Bekijk onze training gericht op effectief netwerken.

Effectief netwerken

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Bekijk alle e-books

 • Willen is minder moeten
 • Authentiek communiceren
 • Word assertief: doorbreek de vicieuze cirkel!
 • Conflicthantering
 • Delegeren en loslaten
 • Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden
 • Hoogsensitief: label of labiel?
 • Talenten en kwaliteiten: jouw houvast en zekerheid!
 • Hoogbegaafd: probleemgeval of gave?
 • Luister en zie mij: het diagnostisch gesprek met hoogbegaafde kinderen!
 • Analysevaardigheden
 • Hoe ga je met je tijd om?
 • De kwaliteitenbibliotheek: 163 kwaliteiten uitgebreid beschreven
 • Verbeterplan bij disfunctioneren
 • Zelfvertrouwen: mag ik er twee kilo bij?

Bekijk alle e-books

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.