Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Social media onmisbaar bij het zoeken naar een baan

De rol van sociale media bij de zoektocht naar een andere baan middels outplacement en loopbaanoriëntatie is bijzonder groot geworden in het digitale tijdperk waarin wij leven.

Twitter, Linkedin en Facebook

Social media bij netwerken en solliciterenWe overdrijven het wel eens maar gekscherend: de oudere generatie HRM-ers bekijkt de CV maar de jonge generatie HRM-ers bekijkt het profiel dat is aangemaakt op linkedin. We leven nu in de tijd van Social Media. En belangrijk is om deze optimaal benutten. Maar dat is het niet alleen. De grafische mogelijkheden zijn beter dan 20 jaar geleden drukwerk werd afgeleverd. Dus een goed uitziende brief of layout speelt zeker mee. Ook op social media geldt: je krijgt geen twee keer een kans een eerste indruk te maken.

Netwerken via social media?

Het is eigenlijk heel eenvoudig. Na het aanmaken van een goed linkedin-profiel en een juiste facebook-pagina kunt u uw netwerk bijzonder snel uitbreiden. Dat varieert van ex-collega's tot klasgenoten van de basisschool die u allemaal in kennis kunt stellen van het feit dat u een baan zoekt en vooral ook: welke baan u zoekt. Maar u kunt ook de HR-manager bereiken van die organisatie waar u graag zou willen werken. Rechtstreeks bellen is directer maar ook de social media bieden ook kansen om in contact te komen met organisaties en bedrijven.

Deelnemers onvoldoende vaardig

Toch zijn veel deelnemers van outplacementtrajecten nog onvoldoende vaardig in het gebruik van social media. Ze hebben geen idee wat er allemaal mogelijk is en zijn op onvoldoende op de hoogte van de functionaliteit van twitter, hyves, facebook en linkedin. Voor ons reden om een training te ontwikkelen gericht op het gebruik van social media.

Tips netwerken social media

Een paar zaken:

 • Belangrijk is om optimaal gebruik te maken van Twiiter, Facebook, Linkedin of andere social media.
 • Zorg voor creativiteit zodat het opvalt
 • Gooi je persoonlijk profiel in de strijd: inclusief foto
 • Wees zakelijk in je tweets en tweet geen onzin
 • Wees positief in je uitingen
 • Houdt privé en zakelijk gescheiden en scherm je echte privé-wereld af voor de buitenwereld.

Social media wordt ook bekeken door de werkgever!

Let op: ook werkgevers gebruiken social media. Vaak is uw doopceel geheel en al gelicht voor u op sollicitatiegesprek komt. Ook uw privefoto's met uw partner tijdens de vakantie in Spanje zijn bekeken. Evenals uw tweets. En dat kan 2 zaken opleveren: of de werkgever vindt er een reden in om u juist uit te nodigen of bij nader inzien heeft de werkgever zaken geconstateerd waardoor hij liever niet met u in zee gaat.

Een netwerk opbouwen

Ideaal en gemakkelijk om in deze digitale tijd een netwerk op te bouwen via de social media. Of het nu gaat om ex-collega’s die u uit het oog bent verloren, klasgenoten van de middelbare school, docenten van de lagere school, vrienden, kennissen: hoe meer mensen weten dat u werk zoekt en hoe meer mensen weten wat voor werk u zoekt, hoe meer kans!

Social media bij solliciteren

Sollicitanten kunnen de sociale media zoals Facebook, Twitter en vooral Linkedin veel meer inzetten bij het zoeken en vinden van een baan. Vaak wordt hier te weinig gebruik van gemaakt of worden de mogelijkheden sterk onderschat.

 • Maak de juiste profielen aan!

  Belangrijk is dat u de juiste profielen aanmaakt op social media en gebruik hiervoor uw persoonlijk marketingprofiel.  Weet dat potentiële werkgevers ook meekijken. Iedere recruiter googelt uw gegevens na, zeker op facebook.

  • Linkedin is voor bedrijven en organisaties het sociale netwerk dat ertoe doet! Ook hier kunt u uw profiel bekend maken bij werkgevers en bouwen aan een zakelijk netwerk. Maar ook zijn er tal van vacatures te vinden. Breng dus goed in beeld wie u bent, wat u zoekt, over welke kwaliteiten, kennis en vaardigheden u beschikt.
  • Een twitter-account kan u helpen om vacatures te zoeken. Gebruik de juiste hashtags zoals: ik zoek #vacature #planner. U kunt zelf zoeken op vacatures en gevonden worden door iemand die op zoek is naar u.
  • Facebook is meer voor privédoeleinden maar wordt sterk onderschat. Want ook in de zakelijke wereld wordt het volop gebruikt. Hou het dus zakelijk.

Training effectief netwerken

Bekijk onze training gericht op effectief netwerken.

Effectief netwerken

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.