Je niet nuttig voelen op je werk
Voel jij je nutteloos op je werk? Of is dat te kort door de bocht? Beter zou zijn: je minder nuttig voelen, of je niet zo nuttig voelen. Dat klinkt wat aardiger immers. In dit artikel ga ik in op de vraag wat dit voor gevoel is en wat je ermee kunt doen!
Wat betekent het?
Wat zeg je eigenlijk als je je niet of minder nuttig voelt op je werk? Wat ik erin hoor is dat jouw werk:
- Weinig toegevoegde waarde biedt
- Onvoldoende taken heeft die voor jouw betekenisvol zijn
- Niet bijdraagt aan zinvol werk dat jou voldoening geeft
- Geen werkgeluk biedt of werkplezier
- Ervoor zorgt dat je leegloopt qua energie
- Ervoor zorgt dat je gedemotiveerd raakt
Niet nuttig draagt bij aan nietsnut
Wanneer je je niet nuttig voelt draagt dat bij aan het gevoel dat je een nietsnut bent of dat je je een nietsnut voelt. En dan mogen jouw alarmsignalen wel op oranje en rood gaan staan. Ik vrees dat ze dat al doen! Waarom zoek je anders op dit onderwerp?
Gevolgen
De gevolgen van het nietsnutte gevoel zijn niet zonder gevaar. Als je volhardt in jouw huidige gedrag en functie dan ligt het gevaar op de loer van de bore-out, de burn-out, verstoorde arbeidsrelaties en het arbeidsconflict of fysieke klachten.
Onnuttig werk is een negatieve uitgave op de energiebalans. Het zijn uitgaven van energie waar je niks voor terugkrijgt. Je mist de voldoening, het werkplezier, je kunt jouw talenten en kwaliteiten niet kwijt etc.
Dat is wat je niet moet willen. Je weet dat het niet goed komt.
Oplossing
Er moet dus een oplossing komen. En die gooi ik zo maar niet over de bühne, want zo simpel is het meestal niet. Hier zijn geen kant-en-klare maaltijden voor.
Maar het devies is: de werkelijkheid onder ogen zien, opstaan, voor jezelf kiezen, het bespreekbaar maken.
Waar je aan kunt denken:
- Je bespreekt het met jouw leidinggevende: misschien zijn er toch zinvolle taken te doen bij jouw functie of wellicht is er binnen de organisatie ander werk voor je.
- Je gaat solliciteren en op zoek naar een andere baan die jou uitdaagt.
- Je gaat een loopbaantraject doen om te kijken wat écht bij je past.
- Je zoekt met de werkgever een oplossing om de arbeidsrelatie op een goede manier te beëindigen via de vaststellingsovereenkomst.
Misschien zeg je: ja, dat weet ik ook wel, maar… Wat is jouw 'maar'? Wat houdt je tegen? Welke belemmeringen liggen er op jouw weg naar werkplezier en voldoening? We helpen je graag om de baan vrij te krijgen voor wat jij de wereld te bieden hebt.