Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Zorg dat je niet opvalt en dat je niemand in de weg zit

Zorg dat je niet opvalt en maak je klein. Zorg dat je niemand tot overlast bent en ga niet in het licht staan. Zo sprak ik met Angela. Ze is inmiddels 63 jaar en vertelde hoe ze is opgevoed. Moeder overleed al toen ze vijf jaar was. Vader moest de opvoeding voor zijn rekening nemen. Angela was de jongste van vijf kinderen. Maar de boodschap die erin doorklonk: ‘Wees niemand tot last en voorkom overlast’. En die boodschap had impact op heel haar leven.

Zelfexpressie

In onze samenleving worden we aangemoedigd tot zelfexpressie. Dat is van belang in je baan en je carrière. Je moet je laten zien, je moet je profileren en impact maken. Eerlijk gezegd vind ik dat ook vaak doorgeslagen. Maar ik ga weer naar Angela terug. Ze werd terughoudend, gereserveerd en ze keerde naar binnen. Ik noem het de overlevingsstrategie van de fawn.

Onzichtbaar

Training omgaan met veranderingen

Bekijk de training omgaan met veranderingen.

Omgaan met veranderingen

Leerdoelen

Bekijk de leerdoelen voor de training omgaan met veranderingen.

Leerdoelen bij omgaan met veranderingen!

Onzichtbaar

De fawn maakt zich onzichtbaar. Kijk naar zijn ogen: hoe mooi ze zijn. Ze zijn ontwapenend, vriendelijk en vertrouwenwekkend. Reebruine ogen. De fawn doet geen vlieg kwaad. Hij gaat onopvallend zijn weg.
Angela moest zich verbergen. Stel je voor dat je iemand in de weg staat, en belemmert! Stel je voor dat je iemand zijn/haar ruimte ontneemt. Ze moest goed haar best doen op school, ze moest voorkomend en fatsoenlijk zijn. Ze moest haar emoties temmen en indammen. Wees niet luidruchtig, praat niet te veel, wees niet te druk en vraag niet te veel aandacht.

Gevolgen

Het gevolg was voor Angela dat ze niet kon omgaan met grenzen, dat ze een meegaandheidsgraad had van 150%, dat ze geïsoleerd werd, ingeperkt, dat ze vermijdingsdrang ontwikkelde, dat ze geen weerwoord had en dat iedere weerstand in haar gebroken werd. Angela kreeg een aanpassingsvermogen van de hoogste graad. Ik noem het: in alle bochten wringen. En ze volgde de opleiding aan de sociale wenselijkheidsacademie en slaagde cum laude.

Kenmerken

Herken je dit verhaal? Ik noem wat kenmerken:

  • Je zorgt ervoor dat jij nooit in de schijnwerpers staat terwijl je voortdurend ruimte voor anderen creëert om dat wel te doen.
  • Mensen zullen snel over je heen lopen of aan je voorbijgaan. Je wordt niet gezien.
  • Je gaat voortdurend voorbij aan eigen behoeften en gevoelens.
  • Je hebt geleerd om jezelf klein te houden en dat doe je door je vaak niet uit te spreken en door de zogenaamde lieve vrede te bewaren.
  • Je hebt weinig zelfrespect.

Conclusie

Angela is door haar ouders ontmoedigd om in het licht te staan. Ze moest leren om ouderlijke normen en waarden los te laten en zichzelf opnieuw uitvinden. Ik noem dat: je authenticiteit omarmen en jezelf de ruimte geven voor zelfontwikkeling. Het is ook het leren toestaan en ervaren van gevoelens en emoties. Vaak een heftig en intens proces. Maar wel een proces dat nodig is.

Rouw- en verlies

Bekijk de mogelijkheden voor rouw- en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Verandermanagement

Voor leidinggevenden hebben wij de training leidinggeven aan veranderingen ontwikkeld:

Training verandermanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw e-book: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij?

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop. Titel: Mag ik er twee kilo zelfvertrouwen bij? Hoe ga je je zelfverzekerder voelen?

Zelfvertrouwen e-book

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book (PDF) authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.