Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoe ontwikkel jij je team? Training voor leidinggevenden!

Ontwikkel je team! Dat is een opdracht voor leidinggevenden. Wat mij betreft een kerntaak. Daarvoor zit je er! Maar hoe pak je dat aan? In dit artikel ga ik in op leerdoelen voor leidinggevenden, managers inzake teamontwikkeling oftewel leidinggeven aan je team.

Introspectie is een must!

Leidinggeven begint bij jezelf: introspectie is een must. Daarmee bedoel ik dat jij moet weten wat voor effect jouw gedrag heeft op jouw team. Wat voor effect heeft jouw communicatie op de teamleden? En wat voor effect heeft de communicatie van jouw teamleden op jou? Maar ook:

 • Wat is jouw natuurlijke stijl van leidinggeven?
 • Wat is jouw stijl van communicatie?
 • Ken je jouw valkuilen? Weet je die te vermijden?
 • Weet je wanneer je getriggerd wordt om in de valkuil te stappen?

Ik noem zo een paar punten die je nodig hebt. Maar er is natuurlijk veel meer nodig dan introspectie. Het heeft alles te maken met communicatie, leiderschap, leidinggevende vaardigheden en met leiderschapskwaliteiten. In dit artikel wil ik een aantal van die zaken benoemen.

Leerdoelen training teamontwikkeling leidinggevenden

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Training teamontwikkeling voor leidinggevenden

Wil je de training teamontwikkeling voor leidinggevenden starten? Wij verzorgen deze ook individueel.

Teamontwikkeling

Vertrouwen is belangrijk

De basis in teamontwikkeling is vertrouwen. Ik schreef een artikel over: de vijf fasen bij teamontwikkeling. De eerste fase heet vertrouwen. Als er geen vertrouwen is, stellen mensen zich niet kwetsbaar op. Dan krijg je een sfeer van onveiligheid binnen het team. Als leidinggevende kun je dat niet altijd voorkomen. Maar je zit wel in een positie waarin je invloed hebt. Om vertrouwen te winnen binnen het team moet jij in staat zijn om:

Als er geen vertrouwen is krijg je vervelende dingen zoals:

Teamfasen teamontwikkeling

Webinar over teamontwikkeling

Bekijk de webinar over teamontwikkeling. Aan te schaffen via onze webshop!

Webinar over teamontwikkeling

Communicatieve vaardigheden

Open in gesprek gaan met jouw medewerkers is belangrijk. Maar daar is veel meer over te zeggen. Vertrouwen bouw je op wanneer mensen zich mogen uitspreken. Dan bedoel ik niet dat ze zich vrij mogen voelen om alleen maar kritiek te uiten. Stel eens vragen aan jouw medewerkers. Geef ze een podium. Geef hun verhaal een podium. Wil je de medewerkers waardering geven? Dat doe je door ze te horen. En je hoort ze wanneer je ze laat spreken of wanneer ze zich uitspreken. Ik hoor vaak dat mensen zich eerder willen uitspreken. En dan bedoelen ze vaak kritiek of irritatie. Dat mag ook wel. Maar laat de teamleden zich eens uitspreken over deze punten:

 • Waar zijn ze goed in? Wat kunnen ze goed? Wat vinden ze leuk? Waarvan raken ze in vuur en vlam?
 • Waar zien ze tegenop? Of waar maken ze zich zorgen over?
 • Wat is perspectief voor jouw medewerkers? Hoe zien ze dat?
 • Hoe zien ze hun ontwikkeling en groei? Welke kwaliteiten willen ze ontwikkelen?
 • Waarom huren ze jou in als leidinggevende? Welke toegevoegde waarde heb jij volgens hen? Hoe willen ze aangestuurd worden?
 • Wat vinden ze zinvol werk?

Weet je wat je er mee bereikt?

Weerstanden binnen teams

Een leerdoel voor de training teamontwikkeling en samenwerking kan ook zijn het omgaan met negativiteit en weerstanden binnen teams zoals:

 • Je wilt inzicht in groepsweerstanden binnen teams en de organisatie
 • Je wilt inzicht in directe en indirecte weerstanden
 

Leidinggeven voor gevorderden

Eenheid is wat anders dan het samen eens zijn. Veiligheid en vertrouwen wijst er juist op dat je het samen ook oneens mag zijn. Bij een effectief team is er eenheid door verscheidenheid. Het ontwikkelen van gezamenlijkheid en het WIJ-gevoel bereik je door diversiteit te aanvaarden. De menselijke geest laat zich niet dwingen, maar wel leiden. En daarom ben jij leidinggevende. Wanneer je gevorderd bent dan kun je aan de slag met het ontwikkelen van teamnormen en teamwaarden. Ik noem ook nog wat andere zaken:

Wij gevoel binnen teams

Teamontwikkeling

Dit artikel is geschreven in de serie over teamontwikkeling (gezamenlijk willen, kunnen en zijn).

Teamontwikkeling

Team- en organisatieontwikkeling

Bekijk onze interventies en trainingen voor teamontwikkeling en organisatieontwikkeling.

Team en organisatie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.