Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Netwerken als ondernemer of werkzoekende

Netwerken is zeker als ondernemer noodzakelijk. Maar ook als werkzoekende is netwerken steeds belangrijker geworden. Steeds meer vacatures worden via via ingevuld. Dus ook als werkzoekende is het erg belangrijk een goed netwerk op te bouwen.  Ook als startende ondernemer is netwerken ontegenzeggelijk belangrijk. Een goed netwerk is belangrijk voor uw naamsbekendheid. Maar hoe bouwt u dat op?

Netwerken: training voor ondernemers of werkzoekenden

Tips

 • Allereerst is het belangrijk om te kijken wat bij u past. Dus ga niet maar lukraak netwerken. Het kost u veel tijd en als de tijdsinvestering u niets oplevert is het zonde van de tijd. Die tijd kunt u dan beter anders inzetten, want dan kost het netwerken alleen maar geld.
 • Kijk goed waar uw klanten of potentiele werkgevers zitten. Uiteindelijk wilt u deze klant/werkgever binnenhalen, dus is het belangrijk in kaart te brengen waar uw klant/werkgever zich bevindt.
 • Kijk in de buurt eens waar Open Coffees gehouden worden. Dit is vaak een laagdrempelige manier van netwerken. Echter in het algemeen is het wel zo dat er op een gegeven moment steeds dezelfde ondernemers komen. Op Open Coffees wordt wel vaak van u verwacht dat u een korte presentatie geeft van uw onderneming. Als u dat lastig vindt, dan is het misschien verstandig om u goed voor te bereiden door middel van een pitch training of presentatie trainingen. Zelf uw bedrijf pitchen of presenteren bij bijeenkomsten is een mooie manier om uw bedrijf onder de aandacht te brengen. Echter als u hier te onzeker of te angstig voor bent dan is het van belang hier eerst een gerichte training voor te volgen. U krijgt immers maar een keer de kans om een goede indruk te maken.
 • Een heel Amerikaanse manier van netwerken is de BNI. Iedere week wordt u op een ochtendsessie verwacht. Ook hier worden pitches van u verwacht en wordt er ook bijgehouden hoeveel omzet u binnenhaalt binnen deze BNI. Het is een heel zakelijke aanpak, want er wordt echt op het binnenhalen van opdrachten gestuurd. Dit moet wel echt goed bij u passen.
 • Als u niet zo houdt van presenteren, dan zijn er ook bijeenkomsten die gehouden worden rondom een thema. Het MKB bijvoorbeeld organiseert regelmatig van dit soort bijeenkomsten. Vaak wordt gestart met een gezamenlijke maaltijd waarbij je zomaar bij iemand aan tafel wordt gezet. Dat maakt het voor sommigen onder ons eenvoudiger. Een gesprek aan tafel wordt laagdrempeliger gevonden, dan ineens een zaal met vreemde mensen tegemoet te treden. Ook die contacten kunnen waardevol zijn.
 • Naar een(vak)beurs gaan. Het moet u liggen maar een beurs kan een goede manier van netwerken zijn. Echter een beurs kan ook nogal een overweldigend zijn. Zeker als u bijvoorbeeld hoogsensitief bent of als u het lastig vindt om met vreemden een praatje te beginnen. Het kan in die laatste gevallen helpen om gerichter te werk te gaan. U kunt bijvoorbeeld van tevoren de exposantenlijst doornemen en alleen die standhouders bezoeken die uw interesse gewekt hebben.
 • Ga bij andere ondernemers een kop koffiedrinken. Er is altijd iemand die u kent. Als u hier bent vraag dan aan die ondernemer of hij 3 andere ondernemer kent waar u mogelijk iets aan kunt hebben in uw netwerk en vraag of deze u wil introduceren. Bij de volgende koffiestop vraagt u ook weer om 3 introducties enz.… Zo wordt uw netwerk steeds uitgebreider. Ook voor werkzoekenden is dit een goede tip. Vaak wordt er gezegd dat ze nog geen netwerk hebben. Maar iedereen heeft bijvoorbeeld een kapper. Begin daar eens te vragen om introducties of bij een vriend of vriendin. Als de sneeuwbal eenmaal rolt, dan komen er steeds meer nieuwe contacten bij.
 • Als u niet zo’n sociaal persoon bent en u heeft niets met fysiek netwerken, dan is er nog een mogelijkheid. Bent u een goede schrijver? Zet dan voor de volle 100 procent in op uw website. Ga zo veel mogelijk teksten schrijven, verdiep u in SEO en haal uw klanten binnen via uw website.
 • Ook via Social Media kunt u klanten vinden als fysiek netwerken niet uw sterkste punt is. Via LinkedIn, Facebook, Twitter of Instagram kunt u online netwerken. Vraag goede contacten om uw vaardigheden te onderschrijven op LinkedIn. Lees ook ons artikel over netwerken via social media.

Vaardigheden en leerdoelen

Welke manier van netwerken u ook kiest, het is belangrijk dat u zich er prettig bij voelt. Natuurlijk is het wel mogelijk om uw vaardigheden op het gebied van netwerken te ontwikkelen. Een aantal mogelijke leerdoelen kunnen zijn:

 • Hoe presenteer ik mijzelf beter?
 • Hoe pitch ik mijn bedrijf?
 • Hoe leer ik beter presenteren?
 • Hoe voorkom ik mijdingsgedrag?
 • Hoe maak ik gebruik van lichaamstaal?
 • Hoe overwin ik mijn sprekersangst?

Er zijn nog veel meer mogelijke leerdoelen. Heeft u een ander leerdoel en staat uw doel er niet bij? Iedere training wordt op maat gemaakt. Neemt u vrijblijvend contact op voor een gratis adviesgesprek.

Lichaamstaal en communicatie

Voor velen onder ons is netwerken niet gemakkelijk. Er wordt tegenop gezien om ergens naar toe te gaan waar men zichzelf of uzelf en uw bedrijf gaat presenteren. Ergens simpelweg binnen lopen zonder dat u iemand kent en waar toch het een en ander van uzelf verwacht wordt, zorgt ervoor dat u zich niet op uw gemak voelt. Als u dat dan ook nog uitstraalt dan is het logisch dat u uw gestelde doel niet haalt. Allereerst: stel u zelf van tevoren een doel. Als u geen doel heeft, dan wordt het netwerken te vrijblijvend. Een doel zou kunnen zijn: Ik wil op die bijeenkomst minimaal 2 visitekaartjes bemachtigen. Of: Ik wil deze week 1 nieuw netwerkgesprek kunnen plannen.

De basis van goed netwerken is zelfvertrouwen. Zelfverzekerd netwerken is belangrijk. Als u beschikt over voldoende zelfvertrouwen, dan straalt u dit ook uit. Dit laat u zien door uw lichaamstaal. U straalt rust uit, u loopt rechtop en u kijkt vol vertrouwen rond.

Bij onvoldoende zelfvertrouwen ligt dit geheel anders. Uw houding is dan vaak onzeker, u duikt in elkaar om zo weinig mogelijk op te vallen en u zoekt zo snel mogelijk een onopvallend plekje op. Op deze manier is er geen basis om met vertrouwen te netwerken. U zult uw doel niet bereiken.

 • Open houding

  Als u gaat netwerken dan zou u een open houding moeten uitstralen. U moet benaderbaar overkomen. Uw houding moet een uitnodiging zijn om nader kennis te maken. En u moet ook met een open houding de ander tegemoet treden. Als u afstapt op iemand die u niet kent dan is het goed om in een 45 graden hoek ten opzichte van een ander te staan. Dit komt als niet bedreigend over en u creëert openheid naar een derde persoon toe om ook deel te nemen aan het gesprek. Dit geeft een ontspannen sfeer.

  Anders is het als u juist geen open houding uitstraalt. Dit kan door bijvoorbeeld te staan met de armen over elkaar. Eigenlijk “zegt ”u dan: ik ben niet benaderbaar. Laat mij met rust. En als u dan ook nog afwerend kijkt en geen oogcontact maakt, dan geeft u zichzelf geen kans om echt contact te maken. De kans is dan groot dat u geen nieuwe contacten legt en dat uw zelfvertrouwen weer een deuk op loopt. De berg om te gaan netwerken wordt dan iedere keer hoger.

 • Gesloten houding

  Recht tegenover elkaar staan is de basis van een vertrouwelijk gesprek. U gaat dan meer de diepte in met uw nieuwe contact. Ga echter niet meteen proberen een nieuwe deal te maken. Bewaar dat voor een later stadium bij een persoonlijke afspraak. Het netwerken is echt bedoeld om contacten te leggen.

  Ziet u mensen tegenover elkaar staan probeer dan niet met deze in gesprek te gaan of u met dit gesprek te bemoeien. Dit wordt als zeer onbeleefd en dus ongewenst gezien.

 • Lichaamstaal

  Lichaamstaal is enorm belangrijk als u gaat netwerken. Eigenlijk moet er een lampje aangaan als u dit gaat doen. U moet energie, zelfvertrouwen en openheid uitstralen. Bovendien moeten nieuwe contacten vertrouwen in u krijgen. Ik weet niet of u wel eens naar musicals gaat, maar deze mensen hebben echt een inwendige aan- en uit knop voor optredens. Zodra ze op het podium staan gaat de knop aan en hebben zij een enorme uitstraling. Ook als ze een slechte dag hebben of wat ziekjes zijn. Dit kunt u echt leren.

Netwerken: van groot belang

U moet het belang van netwerken niet onderschatten. Een professioneel netwerk kan u verder helpen in uw carrière. Bij een goede indruk komt ook het gunnen om de hoek kijken. Wie wordt de opdracht gegund? Dan is wie u kent heel belangrijk.

 • Bedenk dat het een zakelijke gelegenheid is, dus pas uw kleding hierop aan. Er worden bijvoorbeeld wel eens netwerk barbecues gehouden. Het is dan echt niet de bedoeling dat u op teenslippers of korte broek komt. Tenzij dit natuurlijk is vermeld in de dresscode.
 • Er wordt bijna altijd alcohol geschonken op netwerkbijeenkomsten. Pas hier mee op. Met te veel alcohol op vindt u echt geen nieuwe serieuze contacten. Sterker nog: u bent ze misschien wel voorgoed kwijt.
 • Als u in gesprek bent, ga dan niet ondertussen met uw ogen rondkijken of er nog meer interessante personen rondlopen. Dat komt zeer ongeïnteresseerd en onbeleefd over. Maak oogcontact met uw gesprekspartner en blijf gefocust op het gesprek.

Training effectief netwerken

Bekijk onze training gericht op effectief netwerken.

Effectief netwerken

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.