Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Functiematch ontbreekt?

Ontbreekt de functiematch of word jou verteld dat de functiematch ontbreekt? Dat is bijzonder vervelend. Toch is het zaak goed te bekijken wat dat nu betekent: functiematch!

Waarover gaat het?

Een functiematch gaat over wat de functie-eis is (wat is er nodig in die functie qua kennis, vaardigheden en attitude) en wat heb je als medewerker in huis qua kennis, vaardigheden en attitude.

Wanneer matcht het?

De match is volop aanwezig wanneer blijkt dat je over de..

  • ..juiste competenties beschikt voor de functie (combinatie van kennis en vaardigheid).
  • ..juiste diploma’s of certificeringen beschikt die je nodig hebt om jouw functie uit te oefenen.
  • ..houding en attitude beschikt die nodig is voor jouw functie.

Functiematch

Functieontwikkeling

Belangrijk om te weten: functies ontwikkelen zich en derhalve zijn functie-eisen nooit statisch. Belangrijk is dat je meebeweegt met de vereisten en dat je je door ontwikkelt in jouw functie. Stilstand is achteruitgang. Het is en blijft zaak om aansluiting te houden bij veranderingen in het werkveld.

Drie situaties

In de grafiek zie je een drietal situaties. De O-KVA (donkere lijn) geeft aan wat voor Kennis, Vaardigheden, Attitude de organisatie nodig heeft in een bepaalde functie. Daarna is er een drietal situaties.

  • Situatie 1: de organisatie en de persoon maken een gelijke ontwikkeling door.
  • Situatie 2 en 3: de persoon heeft meer KVA in huis dan de functie vraagt c.q. de persoon heeft minder KVA in huis dan de functie vraagt.

Voorbeeld

Ik noem het voorbeeld van de melkmachinemonteur. Jarenlang functioneerde hij goed en naar tevredenheid. Zijn kennis en ervaring lag voornamelijk in de conventionele melkstal.

Echter: het werkaanbod verschoof door de jaren heen naar de robotstal. Daar voelde de meneer zich niet of minder thuis. Hij had daar weinig affiniteit mee en ondanks het feit dat hem diverse cursussen zijn aangeboden, lukt het niet om aansluiting te vinden bij de gewijzigde eisen.

Gezamenlijke verantwoording

Functiematch is een verantwoordelijkheid van de werkgever en werknemer. Een proactieve houding is vereist.

  • Voor de werkgever: wat zijn de ontwikkelingen richting de toekomst? Wat voor kennis heeft jouw organisatie nodig en over wat voor kennis beschikken jouw medewerkers? Hoe kun je de aansluiting bevorderen?
  • Voor de werknemer: hoe ontwikkelt je je en wat zijn de ontwikkelingen binnen jouw vakgebied?

Aansluiting houden en bijblijven

Aansluiting houden en bijblijven is een vereiste. Dat geldt voor iedere medewerker die zichzelf enige baanzekerheid toewenst. Op de lauweren rusten is funest en uit de boze.

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.