Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Misverstanden over hoogbegaafdheid leidt tot onbegrip

Misverstanden over hoogbegaafdheid

Misverstanden rond hoogbegaafdheid leidt vaak tot onbegrip. Hoogbegaafden treft soms veel onbegrip en dat kan leiden tot twijfel over zichzelf, eigen kunnen of functioneren. In dit artikel zetten we een aantal misverstanden op rij.

Hoogbegaafden leren gemakkelijk

Hoogbegaafden leren gemakkelijk en slaan klassen over klassen overslaan. Daar zijn veel voorbeelden van HB-ers die dat inderdaad doen maar er zijn ook heel veel voorbeelden van HB –ers die juist ondermaats presteren op school. Sommigen haken af binnen het schoolsysteem, vermijden het liefst de school en gaan spijbelen. De juiste begeleiding is dus van belang en voor hoogbegaafde leerlingen is het ook van belang dat ze op de juiste school zitten waar ze begrepen worden.

Sociaal incompetent

Hoogbegaafden, zo menen sommigen hebben een hoog IQ, zijn cognitief erg vaardig maar sociaal zijn ze incompetent. Ze zijn volgens het heersende beeld slecht in staat om relaties te maken of te onderhouden. Inderdaad is het zo dat HB –ers zich soms minder handig opstellen in sociaal opzicht waardoor leeftijdsgenoten  de HB –er links laten liggen. Soms kunnen ze onhandig gedrag inzetten en/of zich in toenemende mate terugtrekken uit sociale situaties. Dat komt overigens niet omdat ze niet sociaal competent zouden zijn. Dat komt omdat ze anders denken, de wereld anders bekijken en omdat ze zich ook vaak onbegrepen voelen. Gevolg is dat ze zich sociaal soms terugtrekken of alleen nog omgang zoeken met ontwikkelingsgelijken.

Hoogbegaafden zijn sociaal onhandig

Betweterig of arrogant

Hoogbegaafden zo is een ander misverstand zijn betweterig of arrogant. Voor de nuance: er zullen best HB-ers zijn die betweterig of arrogant overkomen. Maar over het algemeen zijn HB–ers juist mensen die wat terughoudend zijn, zich inhouden. Iemand zei: ‘ik denk zo snel dat ik vaak moeilijk kan verwoorden wat ik precies bedoel en dus zeg ik maar niks’. Alleen als ze de ruimte krijgen stellen ze graag vragen. Ze willen begrijpen hoe iets werkt, hoe iets ontstaan is. Bovendien hebben ze een algemene brede kennis waardoor niet HB-ers het op parate kennis al snel moeten afleggen.

Overschatting van de HB-er

Soms overschatten ouders, docenten of werkgevers de mogelijkheden van de HB-er. Het beeld van een hoogbegaafd persoon is dan dat hij/zij zelf alles wel zo’n beetje zou moeten kunnen. Echter: er wordt op dat moment geheel voorbij gegaan aan het feit dat ook HB-ers emotionele steun nodig hebben, waardering, liefde en aandacht.

Overschatting is er ook wanneer mensen uitdrukkingen gebruiken als: ‘dat zou jij toch moeten weten’ of ‘voor jou is dit een makkie’.  Daarmee wordt prestatiedruk op de HB-er uitgeoefend door hem/haar op een voetstuk te plaatsen.

Hoogbegaafd

Bekijk ons aanbod voor training, loopbaanbegeleiding en coaching van hoogbegaafden.

Coaching hoogbegaafden

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor hoogsensitieve personen.

Persoonlijke ontwikkeling

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.