Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Talent van hoogbegaafden

Talent voor hoogbegaafden

Vaak denken mensen dat het talent van de hoogbegaafde in intelligentie of hoog IQ zit. Dat klopt ook wel maar hoogbegaafd zijn is meer dan IQ en intelligentie. In dit artikel gaan we in op talenten die specifiek bij hoogbegaafdheid horen.

Wanneer ben je hoogbegaafd?

In een ander artikel gaan we in op de vraag: wanneer ben je hoogbegaafd?  Dat gaat altijd over de combinatie tussen motivatie, creatief denkvermogen en een hoog IQ. De talenten die we in dit artikel beschrijven kunnen dus ook toegedicht worden aan mensen die niet hoogbegaafd zijn. Echter in dit artikel gaan we met name in op de vraag wat het betekent dat mensen met een hoog IQ en creatief denkvermogen over deze talenten beschikken.

Intuïtieve denker

Los van intelligentie en het feit dat u een denker bent, kunnen we u ook nog duiden als een intuïtieve denker. Wat is een intuïtieve denker nu precies? Het wordt ook wel aangeduid als buikdenker. U denkt niet alleen maar u voelt ook:

  • dat bepaalde situaties in orde of juist niet in orde zijn
  • dat wat u verteld wordt klopt of juist niet klopt
  • dat de logica wel klopt en er toch iets unheimisch in lucht hangt waar u niet het juiste gevoel bij hebt

Weten is voor u meer dan het verstandelijk beredeneren van feiten en logica. Er is ook sprake van een intuïtief weten.

Joram: ‘ik weet intuïtief dat iets niet klopt’

Joram heeft een eigen bedrijf en draait jaarlijks een omzet van 75 miljoen euro. Onlangs vertelde hij het volgende: ‘we hebben goede cijfers, er wordt genoeg verkocht, de winst is goed. Toch voelde ik intuïtief dat er veel meer in zat dan er uit kwam’. Joram ging in gesprek met de commercieel directeur en samen namen ze de salesafdeling eens grondig door. Conclusie: de omzet die gehaald werd, werd zonder al teveel inspanning gehaald. Joram en de commercieel directeur starten een traject voor de salesafdeling om de intrinsieke motivatie te versterken bij de verkopers. Gevolg: de resultaten waren verbluffend.

Altijd vol ideeën

Als er nu één ding is wat u typeert dan is dat het feit dat u barst van ideeën. Oftewel: u hebt meer ideeën dan tijd. De voortdurende stroom van ideeen houdt bij u maar niet op. U mag ze graag delen met ontwikkelingsgelijken en u mag graag brainstormen met mensen die u kunnen volgen. Soms wordt u onrustig van uw eigen ideeën omdat het maar niet ophoudt. U bent een ideeënfontein. Let goed op uzelf dat u weet waar de grens ligt. Ook uw hoofd heeft rust nodig.

Kennisgierig

Een derde talent omschrijven wij voor het gemak maar even als kennisgierig. Dat is een verkeerd woord hoor, maar dat wist u ook wel toch? Maar het heeft te maken met nieuwsgierig en leergierig. U bent nieuwsgierig en leergierig en voortdurend verzamelt u kennis en ideeën. Een beter woord voor kennisgierig is kennisspons. U zuigt informatie, kennis, documentatie op en u mag graag met mensen omgaan die iets toevoegen aan uw kennisbibliotheek.

Gevolgen voor uw werk

Uw talent heeft gevolgen voor uw werk. We hebben tal van testen over loopbaanwaarden of drijfveren. Maar een voorbeeld van een bijzondere drijfveer is uw talent. En het voorziet in een veel diepere behoefte. Wanneer u uw talent inzet, krijgt u waardering, wordt u gezien en gehoord, wordt u serieus genomen. Tenzij……….. tenzij u in een omgeving zit waar u uw talent onvoldoende kwijt kunt. Wij praten over de boom (dat bent u!) en over de omgeving waar de boom geplant wordt (bijvoorbeeld de werkomgeving). Wanneer er op de boom halfschaduw staat, moet hij niet in de volle zon gezet worden. Dat is met u ook zo.

Een ondernemer (ZZP-er) schreef ons pas: ‘wat ik in mijn werk mis is de ruimte om de diepte in te gaan. Daar verlang ik heel erg naar maar ik blijf aan de oppervlakte zitten. Dus om die diepte in te gaan heb ik ruimte nodig´.

Conclusie: deze ondernemer kan zijn talenten nog onvoldoende kwijt in zijn eigen bedrijf. Hoe dat komt? Nog niet de juiste klanten of onvoldoende passende opdrachten en daardoor bezig met reproductieve vaardigheden.

Altijd wat nieuws?

Nieuwe dingen, innovatie, nieuwe ontwikkelingen, nieuwe snufjes: het triggert u enorm. Dat is een talent. Want uw talent is dat u in staat bent om organisaties te helpen om gebaande wegen te verlaten en nieuwe wegen in te slaan. U hebt daar de moed voor en ook het verstandelijk vermogen om de juiste weg in te slaan. Dit talent wordt wel de nieuwfreak genoemd. De keerzijde is er ook: zodra u het beheerst, is de uitdaging voor u verdwenen. Let dus goed op uw eigen houdbaarheidsdatum.

Alles ontrafelen!

U mag graag alles ontrafelen. Dat is weer een ander talent wat ook wel het talent van de ontrafelaar genoemd wordt. U mag graag uitzoeken, opzoeken, navlooien, uitvissen of uitvogelen. Verbanden ziet u snel en intellectuele vraagstukken ontrafelt u tot op het bot. Sterker nog: meestal bent u niet meer te stoppen. U gaat door totdat u begrijpt hoe het precies zit. Daarna stopt het ook. Want zodra u dat weet bent u toe aan de volgende uitdaging immers.

HB is meer dan IQ

Ziet u wat er aan de hand is? Een hoog IQ is typerend voor hoogbegaafde personen. Maar er is zoveel meer zoals een creatief denkvermogen of een bepaalde motivatie. Belangrijk is ook om te ontdekken welke talenten bij u passen. Uw talenten hebben weer verbinding met uw kernkwaliteiten en drijfveren. Belangrijk is dus om ook voor uw talent te gaan staan. Wat dat is? Een omgeving opzoeken waar een beroep op uw talent wordt gedaan zodat u zult floreren!

Hoogbegaafd

Bekijk ons aanbod voor training, loopbaanbegeleiding en coaching van hoogbegaafden.

Coaching hoogbegaafden

Talentontwikkeling

Bekijk onze trainingen voor talentontwikkeling of ons aanbod voor hoogsensitieve personen.

Persoonlijke ontwikkeling

 

Auteur

Dit artikel is geschreven door Annita Smit.

Annita Smit trainer coach en jongerencoach


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.