Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Meeleven met de ander: medeleven tonen

Meeleven met de ander of medeleven tonen: wat is dat precies? En moet dat alleen wanneer jouw medemens ziek is, zijn partner heeft verloren, een auto-ongeluk heeft gehad? Of kan het ook in goede dagen terwijl er geen ziekte of rouw is?

Communicatie

Meeleven met iemand heeft met interesse te maken. Zal ik het eens sociale interesse noemen? Het hoort bij het pakketje sociale vaardigheden wat je wel of niet in huis hebt of wat je wel of niet wilt ontwikkelen. Meeleven of medeleven is geen kunstje wat je op de acquisitietraining leert. Daar leer je hoogstens wat surrogaatvaardigheden (ook een nieuw woord voor scrabble) oftewel: je leert na te spelen hoe jij je meelevend kunt opstellen. Vaak wel met als doel om er zelf beter van te worden.

Meeleven is meebeleven

Meeleven is het leven met de ander meebeleven. En dat in goede en slechte tijden (dat is een TV programma begreep ik). Het is ook mee-lijden. Medelijden noem ik een kwaliteit. Wat mij betreft zijn er twee woorden die nauw verband houden met de uitleg van wat medelijden is. Het eerste woord duidt op compassie en komt van het woord compassio. Dat betekent meedragen, meedulden. Het tweede woord is condolens. Daar komt ons woord condoleren vandaan. In diepe zin betekent dat: 'samen de pijn voelen'.

Meer lezen over medelijden?

Meeleven en medeleven tonen

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

  • individuele communicatietraining
  • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Gemeend en oprecht

Meeleven heeft te maken met gemeende en oprechte interesse en belangstelling in de ander. Dat komt omdat je verbinding ervaart met de ander en omdat je betrokken bent bij de ander. Betekent meeleven dat je iedere dag op de stoep staat bij jouw medemens? Dat mag ik hopen van niet. Wie zit erop te wachten? Je kunt ook meeleven met iemand die je al twee jaar niet gesproken of gezien hebt. Je kunt ook betrokken zijn bij iemand die in Congo woont terwijl je weet dat contact zelfs onmogelijk is.

Echt of gemaakt!

Weet je dat de ander meteen aanvoelt of je medeleven toont omdat jij je verplicht voelt om dat te doen of omdat je meent dat je er beter van kunt worden?

Verbindend

Verbindend communiceren omvat veel aspecten. Steeds weer komt het om de hoek kijken: oprechtheid en échtheid. Het zou aanzienlijk besparen op de werkvloer wanneer leidinggevenden zouden meeleven met hun medewerkers. Waarom? Omdat je dan het onderbuikgevoel begrijpt in jouw organisatie en er heel veel onvrede of ontevredenheid weggenomen kan worden.

Begrijpen en aanvoelen

Meeleven en medeleven heeft te maken met begrijpen en aanvoelen. Het is van belang in iedere relatie zowel thuis als op jouw werk. Het is belangrijk in iedere functie: zowel de telefoniste als de leidinggevende. Het is van belang tijdens verkoop-en acquisitiegesprekken. Maar ook tijdens conflicten of bij onderhandelingen.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

  • Webinar over persoonlijke communicatie
  • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
  • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.