Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Oprechte interesse en belangstelling

Heb jij oprechte interesse in jouw medemens? Ben je geïnteresseerd in het wel en wee van de ander? Heb je belangstelling voor andere mensen? Wist jij dat oprechte interesse wat anders is dan een kunstje of een vaardigheid? Sterker nog: er is maar 1 soort interesse en die is oprecht! Interesse die gemaakt of gespeeld is, is geen interesse. Wellicht kun je dat nog leren op de salestraining. Maar het neigt eerder naar manipulatie dan naar belangstelling tonen.

Kenmerken

Wanneer je oprechte interesse hebt in jouw medemens:

 • Ben je onbaatzuchtig en heb je geen direct belang bij een wederdienst van de ander
 • Heb je aandacht voor de ander
 • Toon je actief belangstelling en ben je geboeid door de ander
 • Kun je  luisteren naar de ander en ben je geïnteresseerd in zijn/haar belevingswereld of denkwereld
 • Heb je geen bijbedoelingen
 • Oordeel je niet maar neem je waar en luister je!
 • Veroordeel je niet maar probeer je te begrijpen!

Oprechte interesse tonen

Doe de communicatietest!

Bij De Steven kun je een communicatietest doen om inzicht te krijgen in jouw sterke punten en valkuilen, wanneer het over communicatie gaat.

Zo krijg je inzicht in jouw communicatie-ontwikkeldoelen!

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Set aan kwaliteiten

Bij interesse in jouw medemens komt een setje aan kwaliteiten naar voren. Welke kwaliteiten passen bij jou? Ik noem er een paar:

Oppervlakkigheid is taboe

Je kent vast wel een vorm van oppervlakkige interesse. Iemand die vraagt hoe het met je gaat en toen je de eerste twee zinnen uitgesproken had de reactie gaf: ‘ja bij ons gaat het ook goed’.  Of toen je vertelde dat je moeder met hartklachten is opgenomen in het ziekenhuis kreeg je de reactie wellicht van iemand dat bij hem/haar ook de hele woonwijk met hartklachten is opgenomen en dat er helaas nog maar weinig overlevenden waren. Weet je waar dat op slaat? Nergens op wat mij betreft. Het is ongeveer hetzelfde als de vraag: 'speel je nog dwarsfluit?' en je geeft als antwoord: 'wij hebben sinds kort een kanariepiet thuis'.

Verbindende communicatie

Oprechte interesse is een onderdeel van wat ik noem: verbindende communicatie.

Verbindende communicatie

Het verkoopgesprek

Ook in verkoopgesprekken zie ik  een soort van oppervlakkige fatsoenlijkheidsinteresse (nieuw woord voor scrabble). Vragen als: ‘kun je iets over jouw bedrijf vertellen?’ of ‘wat doen jullie nu precies?’.  Alsof die verkoper dat wat uitmaakt. Je had allang gevoeld: hij kwam een order bij je slijten en dat was het dan.

Op de werkvloer

Oprechte interesse op de werkvloer is zo ontzettend essentieel. En je voelt het zelf wel aan of jouw manager op de leiderschapstraining heeft geleerd om interesse te tonen of dat het daadwerkelijk gemeend is. Overigens zou het product ‘oprechte belangstelling’ veel onvrede voorkomen in de onderbuik van organisaties.

Is het een vaardigheid?

Gemeende belangstelling tonen is geen vaardigheid. Het heeft te maken met wie je bent. Bekijk ook eens de kwaliteit oprechtheid. Is het allemaal namaak wat je te bieden hebt? Stuur je jouw klant een kaartje omdat de datum van zijn/haar verjaardag in jouw CRM aangegeven staat of toon je werkelijk jouw medeleven?

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens

 


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.