Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gericht solliciteren is een must voor succes

Solliciteren: het hoort erbij als je een nieuwe of andere baan wilt vinden. Sommigen van je hebben zich al een slag in de rondte gesolliciteerd en komen – bijna- nooit verder als de standaard afwijzingen. Of erger: je hoort nooit meer iets. Het kan ook zijn dat je gesolliciteerd hebt in een ver verleden. In de loop der jaren is op het gebied van solliciteren nogal wat veranderd.

Nu wil je van baan veranderen. Dat kan gedwongen zijn, maar je kunt ineens jouw droombaan voorbij zien komen. Je krijgt maar één kans om een goede indruk te maken.

Een belangrijke tip voor sollicitanten en werkzoekenden: ga gericht solliciteren. Anders gezegd: ga niet solliciteren om te solliciteren maar solliciteer op die functies die daadwerkelijk bij je passen en waarvoor je graag in aanmerking zou willen komen.

Zelfanalyse noodzakelijk

In alle gevallen is het goed kritisch naar jezelf te kijken. Hoe kom ik over op een ander? Ben ik assertief genoeg of juist te assertief? Wat zijn mijn sterke punten en hoe accentueer ik deze? En wat doe ik met mijn zwakke punten? Hoe presenteer ik mijzelf in houding, lichaamstaal of in kleding?

Dit zijn een aantal vragen die je jezelf kunt stellen. Heb jij voldoende kennis van het solliciteren om uiteindelijk de pot met goud te krijgen in de vorm van jouw droombaan? Als jouw antwoord “nee” is, dan is het goed om een sollicitatietraining te volgen.

Gericht solliciteren

Geen standaard sollicitatietraining

Geen mens is hetzelfde. Dus is er ook geen standaard sollicitatietraining bij de Steven. In overleg met jouw trainer kun je die onderdelen kiezen die voor het vinden van de juiste baan voor jou essentieel zijn. Het is hierbij mogelijk om te kiezen voor een specifiek onderdeel, maar het kan natuurlijk ook allemaal.

De sollicitatiebrief

De bekendste sollicitatiemethode is via een sollicitatiebrief. Maar wat maakt een brief een goede sollicitatiebrief? Een brief die er uitspringt bij een selectiecommissie. In een training gaan we kijken hoe jouw sollicitatiebrief het beste aansluit bij de door jou gekozen vacature.

Solliciteren per brief wordt nog gedaan, maar er wordt steeds meer gebruik gemaakt van de nieuwe technische mogelijkheden. Een van de nieuwe ontwikkelingen is de videosollicitatie. Een bedrijf krijgt meteen een indruk van de persoon achter de sollicitatie. Maar hoe geef je een zo’n goed mogelijk beeld van jezelf in een korte presentatie? Hoe kom je als persoon over? In de training leer je jezelf presenteren. Dit wordt ook wel jezelf pitchen genoemd.

Netwerken

Het wordt ook wel gekscherend net-werken genoemd. Maar we helpen je graag uit de droom. Hoe leuk netwerken ook is, het is echt werken. Je mag nooit jouw doel uit het oog verliezen. Je wilt een baan. Maar hoe ga je netwerken? Waar en hoe begin je? Waar moet je op letten? Hoe bereik je op de juiste manier jouw doel?

In een gerichte training netwerken leer je hoe je dit het beste aanpakt. Hoe je jezelf leert pitchen, maar ook hoe je je presenteert met houding, lichaamstaal en kleding.

Communicatietraining

Jezelf goed naar voren brengen in een sollicitatie-en/of netwerkgesprek vraagt goede communicatieve vaardigheden. Hoe ga je zo’n gesprek in? Hoe reageer je in een gesprek? Ben je voldoende assertief? Durf je in zo’n gesprek vrijuit te spreken of klap je dicht? Voel je je snel geïntimideerd en ben je bestand tegen kritische vragen?

In een communicatietraining kun je gericht werken aan jouw leerdoelen. Ook is het mogelijk een sollicitatiegesprek van tevoren te oefenen, zodat je goed beslagen ten ijs komt op jouw gesprek.

Kleding advies

Hoe je eruitziet en hoe je op het eerste gezicht overkomt is erg belangrijk. Niet voor niets wordt gezegd: je krijgt maar één kans om een eerste indruk te maken. Voor een sollicitant is het vaak moeilijk om de juiste kledingkeuze te maken.

Ben te “opgeprikt” voor jouw gesprek of is het te veel vrijetijdskleding? En waar je ook voor kiest: je moet je er wel lekker in voelen. Tussen driedelig kostuum en spijkerbroek en T-shirt ligt nog een hele wereld. Belangrijk is dat je je met jouw keuze op je gemak voelt.

Schieten met hagel op een mug voorkomen..

In het wilde weg solliciteren heeft geen enkel nut. Ja, wij weten dat je voor het UWV aan bepaalde verplichtingen moet voldoen- maar dan nog. Ons advies: stel een doel en STEVEN erop af! Wie gericht en planmatig aan de slag gaat heeft veel meer kans om te scoren.

  • Gericht solliciteren is Inkaderen en omkaderen

    Gericht solliciteren doe je door een plan te maken. Een goed plan begint bij het samenstellen van jouw persoonlijk marketingprofiel. Wat is jouw profiel op de arbeidsmarkt? Waar liggen de kansen? Waar liggen juist geen kansen? En hoe zorg je ervoor dat je heel gericht aan de slag gaat binnen het terrein waar jouw kansen liggen?

  • Wat is jouw doelstelling?

    Ja zeg je: ik wil een baan! Is dat zo? Dus als wij jou bellen voor de functie van mijnwerker, dan accepteer je de functie die wij jou aanbieden? Het maakt je totaal niet uit om wat voor baan of wat voor werkzaamheden het gaat? Duidelijk moet zijn: wat voor baan zoek je? Wil je planner worden in een logistiek centrum? Of wil je receptiemedewerker worden binnen een autobedrijf?

Solliciteren vanuit doelstellingen

Dat je een baan wilt, is duidelijk en logisch. Maar wat voor baan? En hoe kom je aan deze baan? Hoe ga je jouw doelstellingen realiseren? De HOE-vraag is een hele belangrijke vraag wanneer je doelen stelt. Want daar gaat het precies om. Dat is wat vaak ontbreekt bij de plannen.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.