Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Gericht solliciteren is een must voor succes

Solliciteren: het hoort erbij als u een nieuwe of andere baan wilt vinden. Sommigen van u hebben zich al een slag in de rondte gesolliciteerd en komen – bijna- nooit verder als de standaard afwijzingen. Of erger: u hoort nooit meer iets. Het kan ook zijn dat u gesolliciteerd hebt in een ver verleden. In de loop der jaren is op het gebied van solliciteren nogal wat veranderd. Nu wilt u van baan veranderen. Dat kan gedwongen zijn, maar het kan ook zijn dat u ineens uw droombaan voorbij ziet komen. U krijgt maar een kans om een goede indruk te maken.

Gericht solliciteren

Een belangrijke tip voor sollicitanten en werkzoekenden: ga gericht solliciteren. Anders gezegd: ga niet solliciteren om te solliciteren maar solliciteer op die functies die daadwerkelijk bij u passen en waarvoor u graag in aanmerking zou willen komen.

Zelfanalyse noodzakelijk

In alle gevallen is het goed eens kritisch naar uzelf te kijken. Hoe kom ik over op een ander? Ben ik assertief genoeg of juist te assertief? Wat zijn mijn sterke punten en hoe accentueer ik deze? En wat doe ik met mijn zwakke punten? Hoe presenteer ik mijzelf in houding, lichaamstaal of in kleding?

Dit zijn een aantal vragen die u zichzelf kunt stellen. Heeft u voldoende kennis van het solliciteren om uiteindelijk de pot met goud te krijgen in de vorm van uw droombaan? Als uw antwoord “nee” is, dan is het goed om een sollicitatietraining te volgen.

Geen standaard sollicitatietraining

 Geen mens is hetzelfde. Dus is er ook geen standaard sollicitatietraining bij de Steven. In overleg met uw trainer kunt u die onderdelen kiezen die voor het vinden van de juiste baan voor u essentieel zijn. Het is hierbij mogelijk om te kiezen voor een onderdeel maar allemaal kan natuurlijk ook.

  • De bekendste sollicitatiemethode is via een sollicitatiebrief. Maar wat maakt nu een brief een goede sollicitatiebrief? Een brief die er uitspringt bij een selectiecommissie. In een training gaan we kijken hoe uw sollicitatiebrief het beste aansluit bij de door u gekozen vacature. Solliciteren per brief wordt nog gedaan, maar er wordt ook steeds meer gebruik gemaakt van de nieuwe technische mogelijkheden. Een van de nieuwe ontwikkelingen is de videosollicitatie. Een bedrijf krijgt dan meteen een indruk van de persoon achter de sollicitatie. Maar hoe geeft u een zo’n goed mogelijk beeld van uzelf in een korte presentatie? Hoe komt u als persoon over? In de training leert u zichzelf te presenteren. Dit wordt ook wel uzelf pitchen genoemd.
  • Netwerken. Het wordt ook wel gekscherend net werken genoemd. Maar we helpen u graag uit de droom. Hoe leuk netwerken ook is, het is echt werken. U mag nooit uw doel uit het oog verliezen. U wilt een baan. Maar hoe gaat u netwerken? Waar en hoe begint u? Waar moet u op letten? Hoe bereikt u op de juiste manier uw doel? In een gerichte training netwerken leert u hoe u dit het beste aanpakt. Hoe u uzelf leert pitchen, maar ook hoe u zich presenteert met houding, lichaamstaal en kleding.
  • Communicatietraining. Jezelf goed naar voren brengen in een sollicitatie-en/of netwerkgesprek vraagt goede communicatieve vaardigheden. Hoe gaat u zo’n gesprek in? Hoe reageert u in een gesprek? Bent u voldoende assertief? Durft u in zo’n gesprek vrijuit te spreken of klapt u dicht? Voelt u zich snel geïntimideerd en bent u bestand tegen kritische vragen? In een communicatietraining kunt u gericht werken aan uw leerdoelen. Ook is het mogelijk een sollicitatiegesprek van tevoren te oefenen, zodat u goed beslagen ten ijs komt op uw gesprek.
  • Kleding advies. Hoe u eruitziet en hoe u op het eerste gezicht overkomt is erg belangrijk. Niet voor niets wordt gezegd: u krijgt maar een kans om een eerste indruk te maken. Voor een sollicitant is het vaak erg moeilijk om de juiste kledingkeuze te maken. Bent u juist veel te “opgeprikt” voor uw gesprek of is het juist te veel vrijetijdskleding? En waar u ook voor kiest: u moet zich er wel lekker in voelen. Tussen driedelig kostuum en spijkerbroek en T-shirt ligt nog een hele wereld. Belangrijk is dat u zich met uw keuze op uw gemak voelt.

Schieten met hagel op een mug voorkomen.....

In het wilde weg solliciteren heeft geen enkel nut. Ja wij weten dat u voor het UWV aan bepaalde verplichtingen moet voldoen maar dan nog. Ons advies: stel een doel en STEVEN erop af! Wie gericht en planmatig aan de slag gaat heeft veel meer kans om te scoren.

  • Gericht solliciteren is Inkaderen en omkaderen

    Gericht solliciteren doet u door een plan te maken. Een goed plan begint bij het samenstellen van uw persoonlijk marketingprofiel. Wat is uw profiel op de arbeidsmarkt? Waar liggen de kansen? Waar liggen juist geen kansen? En hoe zorgt u ervoor dat u heel gericht aan de slag gaat binnen het terrein waar uw kansen liggen?

  • Wat is uw doelstelling beste sollicitant?

    Ja zegt u: ik wil een baan! Is dat zo? Dus als wij u bellen voor de functie van mijnwerker dan accepteert u de functie die wij u aanbieden? Het maakt u totaal niet uit om wat voor baan of wat voor werkzaamheden het gaat? Duidelijk moet zijn: wat voor baan zoekt? Wilt u planner worden in een logistiek centrum? Of wilt u receptiemedewerker worden binnen een autobedrijf?

Solliciteren vanuit doelstellingen

Dat u een baan wilt, is duidelijk en logisch. Maar wat voor baan? En hoe komt u aan deze baan? Hoe gaat u uw doelstellingen realiseren? De HOE-vraag is een hele belangrijke wanneer u doelen stelt. Want daar gaat het nu precies om. Dat is nu wat vaak ontbreekt bij de plannen.

Sollicitatietraining

De Steven verzorgt  individuele sollicitatietraining.

Sollicitatietraining

Carriére en werk

Training en coaching gericht op carriére en werk.

Carriére en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.