Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Horizontale of verticale loopbaan?

In onze cultuur wordt het begrip carrière maken snel uitgelegd als ‘promotie maken’ en ‘een hogere functie krijgen’. En wat er ook in zit is: eigenlijk moet je wel zo ambitieus zijn om dat te willen. Toch is dat niet voor iedereen weggelegd. En om het stellig te zeggen: ik vind het ook grote onzin. Daarom schrijf ik dit artikel over horizontale en verticale loopbaanpaden.  

Verticale loopbaanontwikkeling: wat is dat?

Verticale loopbaanontwikkeling kent iedereen. Je komt binnen als stagiair, je wordt in dienst genomen. Je werkt vijf jaar bij het bedrijf en je wordt gevraagd als coördinator van het team. Je krijgt er wat salaris bij. En na drie jaar word je leidinggevende van de afdeling. En zo groei je door. Je krijgt er weer wat salaris bij. De auto die je mag uitkiezen wordt ook wat groter. Wellicht kom je op den duur in het management of word je directeur.
Maar ik zei al: het is niet voor iedereen weggelegd. Vraag is: past een leidinggevende functie bij je? Zo niet, begin er niet aan! Je wordt er niet gelukkig van en de mensen aan wie je leidinggeeft ook niet.

Horizontale of verticale loopbaanontwikkeling

Horizontale loopbaanontwikkeling: wat is dat?

Horizontale loopbaanpaden gaan anders. Je gaat niet omhoog. Maar je gaat in de breedte of juist in de verdieping. Je ontwikkelt je tot een specialist op een bepaald terrein. Of je ontwikkelt je tot een generalist (die ook specialist is trouwens). Voor de helderheid: de KNO-arts is net als de longarts specialist. Maar de huisarts is generalist. Die weet overal iets vanaf. En let wel: daarom is de huisarts ook specialist maar dan in de breedte.

Horizontale loopbaanontwikkeling is dus van belang wanneer je je carrière vormgeeft maar je wilt niet doorgroeien naar een managementfunctie. Ook daar spelen de loopbaanvragen weer een rol:

  • Ontdekking van wie je bent en wat bij je past
  • Ontdekken wat je wilt en wat jouw ambitie wel is (en niet wat het niet is)
  • Ontdekken waar jouw interesses liggen

Een pad voor organisaties

Organisaties kunnen ook zelf veel doen aan horizontale loopbaanontwikkeling. Niet iedereen kan leidinggevende worden toch? En daarom is het van belang dat medewerkers zich kunnen doorontwikkelen in wat ze kunnen en wat bij ze past. Ik denk dat een passende beloningsstrategie daar ook bij past.

Loopbaancoaching

Bekijk onze trajecten gericht op loopbaanoriëntatie.

Loopbaancoaching

Carrière en werk

Training en coaching gericht op carrière en werk.

Carrière en werk

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar assertiviteit op 21 december 2023

Ben je klaar om je assertiviteit te versterken, persoonlijke groei te omarmen en de vicieuze cirkel te doorbreken? Mis deze webinar niet!

Webinar assertiviteit

Meer informatie

Aanbieding: schaf e-book en webinar tegelijkertijd aan

Word assertief

Aanbieding

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.