Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hol je altijd achter de feiten aan? Dan ben je een professionele brandjesblusser!

Loop je vaak achter de feiten aan? Ben je voortdurend bezig om brandjes te blussen? Hol je van het ene knelpunt naar het andere? Dan ben je altijd ‘net te laat’. Je haalt de deadline net niet of je hebt last van uitstelgedrag. Je komt net te laat op de vergadering en waar anderen zich voorbereid hebben, moet jij de notulen van de vorige keer nog printen.

Kenmerken

Ik noem wat kenmerken van de ‘achterdefeitenaanloper’.

 • Jouw wekker wordt geen vriend van je alleen die snooze-functie, waardoor je uiteindelijk te laat opstaat.
 • Je bent geabonneerd op de krant ‘het laatste nippertje’ en zo stap je ook ‘op het laatste nippertje’ in de auto naar je werk.
 • Jouw to-do list is een historisch document. Je hebt e-mails en taken die allang afgerond hadden moeten zijn, maar die nog steeds openstaan.
 • Je bent met regelmaat bestanden kwijt waardoor je veel en lang moet zoeken.
 • Je mist vaak afspraken, je komt te laat of onvoorbereid op vergaderingen.
 • Je mist de regie in je werk en je hebt te weinig overzicht.
 • Je loopt hard, je werkt hard en het schiet maar niet op.

Achter de feiten aanhollen

Training timemanagement

Wil je een training timemanagement volgen? Dat kan individueel en in de groep! Bekijk alvast de leerdoelen timemanagement!

Training timemanagement

Doe de test!

Wil je snel jouw leerdoelen ontdekken wanneer het over effectief tijdbeheer gaat? Doe de online test en je krijgt gratis een rapport in jouw mailbox. Wil je direct van start gaan? Klik dan op onderstaande link!

Doe de online test!

Oorzaken: hoe komt het?

Ik noem een paar mogelijke oorzaken.

 • Je hebt meer werk dan tijd oftewel jouw werkvoorraad is structureel groter dan de uren die je ter beschikking hebt.
 • Je werkt in een bedrijfscultuur die geregeerd wordt door Ad Hoc (directeur) en door mr. Hollen & Vliegen. Kortom: in deze cultuur is reactief gedrag van belang.
 • Je hebt moeite met concentratie en focus zodat jouw aandacht versnipperd wordt over tal van projecten.
 • Je zit in een onrustige omgeving waardoor je geen afleiding hoeft te zoeken en waar tal van stoorzenders zijn.
 • De enige leiding die aanwezig is in jouw organisatie is: afleiding.
 • Je bent reactief ingesteld en zodra je een piep hoort sla je aan en ga je hollen.

Wat is er aan de hand?

In één zin gezegd: je mist overzicht, grip en regie. Je laat je leiden door omgevingsfactoren, stoorzenders, afleiders en door Ad (Hoc) en Harrie (Warrie) in plaats van dat je jezelf leidt.

Is er nog hoop?

Ja, er is nog hoop! En ja, er is nog een hoop te doen! Je moet ten diepste één patroon doorbreken: van reactief naar proactief. Van ‘ik laat het allemaal gebeuren’ naar ‘ik pak de regie en bepaal wat er gebeurt’. Van ‘ik word geleefd’ naar ‘ik stel prioriteiten, grenzen en maak keuzes’.

Tot slot: hoe zit dat dan bij de brandweer?

Even voor de beeldvorming. Iemand zei pas tegen me: ‘Bij de brandweer zijn ze alleen maar reactief toch? Pas als er een melding is, komen ze in actie’. Ik denk dat dit geheel onjuist is. Bij de brandweer zijn ze zeer proactief. Alle materialen en wagens staan klaar. Iedereen is geïnstrueerd. En bovendien: ze weten dat het op oudejaarsavond drukker is dan op een andere avond. Daar hebben ze de bezetting op aangepast. Dus ze hebben bij de brandweer alles geregeld tot op de laatste millimeter om reactief te kunnen zijn als dat nodig is. Dat is een timemanagementgeheim. Regel alles wat je wel weet, zodat je tijd hebt voor dingen die je niet weet.

Training timemanagement

Wij bieden coaching & training gericht op timemanagement voor iedereen die effectiever met zijn tijd wil omgaan.

Training timemanagement

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.