Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Wegbewegen, ontwijken, sussen of vermijden

Wegbewegen, ontwijken, sussen of vermijden wordt benoemd als gespreksstijl maar kan ook een conflictstijl of adviesstijl zijn.  Wegbewegen is soms effectief.

Bijvoorbeeld als er grote spanningen zijn die je wilt elimineren of wanneer er druk op jou wordt uitgeoefend. Je haalt dan de angel uit het conflict.

Op andere momenten is het volkomen ineffectief. Omdat je het gesprek uit de weg gaat, of omdat je de spanning niet bespreekbaar maakt. Op den duur kan het daar erger van worden in plaats van beter. Kortom: wegbewegen, ontwijken en sussen kan ook een vorm van conflictvermijding zijn.

Wegbewegen of ontwijken

Welke conflictstijl past bij jou? Doe de test!

Welke conflictstijl past het beste bij jou? Doe onze test en kijk naar jouw natuurlijke stijl die je toepast bij conflicten!

Conflictstijlentest

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'op maat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Overkomt het je of is het een keuze?

Mensen die conflictvermijdend zijn hebben de neiging om een conflict toe te dekken, te sussen en het conflict te ontlopen. Dat kan gebeuren wanneer men zich onvoldoende assertief opstelt of wanneer men zich niet opgewassen voelt tegenover de tegenpartij.

Wegbewegen kan ook een keuze zijn. Een voorbeeld daarvan is:

  • Afstand nemen: je kiest ervoor om (tijdelijk of voor langere tijd) afstand te nemen van het vraagstuk. Bijvoorbeeld omdat de spanningen te groot zijn of er te veel emotionele lading op een vraagstuk zit. Afstand nemen kan ook plaatsvinden uit zelfbescherming omdat je niet teveel vermengd wilt worden met alle emoties die het vraagstuk met zich meebrengt.
  • Ontwijken: soms kun je een conflict ontwijken door het te vermijden of te sussen. Vaak is het ineffectief maar mocht het een bewuste keuze van je zijn dan kan het argument zijn dat de relatie belangrijker is dan de zaak waar het om gaat.

Effectief of ineffectief?

Wegbewegen is heel soms effectief maar over het algemeen lost het niets op! Alleen afstand nemen kan effectief zijn. Soms is er meer tijd nodig of heb je meer voorbereiding nodig om tot een oplossing te komen.

Training conflicthantering

Wil je een training conflicthantering volgen? Wij verzorgen de training 'opmaat'. Precies afgestemd op jouw leerdoelen.

Training conflicthantering

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.