Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Stijl van invloed of beïnvloedingsstijl

Wil je jouw inzicht in jouw stijl van invloed vergroten? Wil je je bewuster zijn van de eigen beïnvloedingsstijl? De stijl bij anderen leren herkennen zodat je effectiever communiceert? Ieder mens heeft een bepaalde stijl van invloed die hij/zij het meest gebruikt. In dit artikel werk ik een viertal stijlen uit namelijk:

Inzicht in jouw communicatiestijl?

Wil je meer inzicht in jouw stijl van communiceren? Doe dan onze test zodat je inzicht krijgt wat jouw kwaliteiten zijn. Je kunt de test online doen. Om jouw invloed te vergroten en effectiever te leren communiceren zijn twee zaken belangrijk:

 • Je weet welke invloedstijl het beste bij je past
 • Je herkent heel invloedsnel de stijl van de ander

Meer informatie

Communicatietraining

Wil je een training volgen om jouw communicatievaardigheden te ontwikkelen?

 • individuele communicatietraining
 • teamtraining communicatie verbeteren

Communicatietraining

Welke stijlen zijn er?

Wat voor stijl van invloed heb jij? Ik onderken een viertal verschillende stijlen van invloed.

Aarde type

Je bent iemand die nauwgezet werkt en je zult niet ‘maar zo’ een besluit nemen. Graag weeg je alle voors en tegens zorgvuldig tegen elkaar af waarbij je sterk vertrouwt op logica, kennis en feiten. De stelling ‘meten is weten’ en ‘gissen is missen’ zou je ook bedacht kunnen hebben. Graag wil je de consequenties van een eventuele beslissing tot in de details kunnen overzien. je verzamelt graag informatie zodat je de zaken goed op een rijtje kunt zetten. Wanneer je deze gelegenheid niet hebt voel je je al vrij snel onder druk gezet.

Valkuilen:

 • te veel afgaan op feiten en cijfers en te weinig gebruik maken van jouw intuïtie
 • te langzaam zijn in de besluitvorming
 • je wilt zoveel informatie hebben dat je in de details dreigt te verzanden en de grote lijn kwijt raakt
 • je staat soms te weinig open voor vernieuwing

Aarde-type: stijl van invloed

Aandachtspunten

Zorg ervoor dat je de besluitvorming en het communicatieproces niet al te zeer frustreert doordat je niet tot een goede keuze kunt komen op basis van jouw verzamelde informatie.

Vuurtype

Je bent een enthousiaste persoonlijkheid. Door jouw gedrevenheid en enthousiasme weet je anderen mee te nemen in jouw ideeën. Jouw wijze van communiceren spreekt tot de verbeelding. Je denkt snel en niet iedereen kan jouw tempo volgen. In de dagelijkse gang is de hoofdlijn vooral voor je van belang. Details vind je minder interessant. Je bent innovatief, gedreven en altijd nieuwsgierig naar nieuwe dingen. Beslissingen neem je doorgaans op basis van jouw gevoel en wanneer je dat goede gevoel hebt ‘hak je de knoop maar al te graag door’. Niet altijd kun je deze beslissing met feiten staven maar je hebt dan immers de gelegenheid om verder te gaan met het volgende nieuwe idee. Veranderingen ga je niet uit de weg maar je ziet ze als uitdaging. Je communiceert vaak in algemene termen. Sommigen vinden je al snel te enthousiast. 

Valkuilen

 • beslissingen nemen op gevoel zonder dat je de consequenties overziet
 • beslissingen nemen zonder dat je voldoende informatie hebt (te weinig feiten en cijfers)
 • een ander vermoeien met te veel nieuwe ideeën
 • te veel vaart zetten achter de realisatie van jouw ideeën

Vuur-type:stijl van invloed

Aandachtspunten

Een belangrijk aandachtspunt voor jezelf is dat je niet al te teleurgesteld raakt wanneer anderen minder enthousiast over jouw ideeën zijn. Wellicht hebben zij meer tijd nodig om jouw ideeën te verwerken. Ga ondertussen rustig door met jouw innovatieve ideeën en laat je vooral niet belemmeren door anderen die overal tekst en uitleg over willen hebben.

Luchttype

Je bent een persoon van feiten en cijfers en in staat om een situatie snel te doorzien. Kenmerkend voor jou is dat je sterk bent in het beargumenteren en onderbouwen van jouw voorstel. Ondertussen houd je wel van de hoofdlijn. Details vind je minder interessant. Je houdt van duidelijke en effectieve communicatie. Resultaat telt! In een gesprek kom je graag vrij snel tot de kern van de zaak en wanneer dat niet lukt, weet je wel die vragen te stellen waardoor je alsnog het onderste steentje boven krijgt. In een gesprek trek je graag de leiding naar jezelf toe. In de ogen van anderen kom je zelfverzekerd over en door jouw sterke uitdrukkingsvaardigheid hebben anderen soms het gevoel dat ze niet tegen je opkunnen.

Valkuilen

 • beslissingen nemen zonder de consequenties voor andere mensen te overdenken
 • beslissingen er doordrukken omdat mensen te weinig tegenargumenten hebben
 • een onveilige sfeer creëren door te veel vragen af te vuren op een ander
 • een ander het gevoel geven dat ze niet tegen jouw immer kloppende onderbouwingen opkunnen waardoor ze je maar gelijk geven

Lucht-type: stijl van invloed

Aandachtspunten

Niet alles in het leven is te beredeneren en te begrijpen. Succes hangt niet alleen af van doortimmerde plannen en strategieën maar heeft ook te maken met moed, durf en ondernemingsgeest.

Watertype

Je werkt het liefst met mensen en je voelt al zeer snel aan hoe een ander in een bepaald proces staat. Alvorens een besluit te nemen hoor je graag eerst de mening van jouw collega’s. Je vindt dat een ieder eerst zijn zegje moet kunnen doen voor er een besluit genomen gaat worden. Je sluit liever een compromis en wanneer een beslissing niet op basis van overeenstemming kan worden genomen stel je het liever uit. Een besluit forceren of doordrukken is het laatste wat je zult doen. jouw invoelingsvermogen en luistervaardigheid is van groot belang binnen jouw team. Soms ben je de OREN van de organisatie.

Valkuilen:

 • je wilt het een ieder naar de zin maken waardoor je niet tot een besluit kunt komen
 • als er een onaangename beslissing genomen moet worden heb je al snel het gevoel dat de relatie met de ander verstoord is
 • je stelt jezelf soms te weinig op de voorgrond
 • soms maken anderen misbruik van jouw ‘goedheid’

Water-type: stijl van invloed

Aandachtspunten

Soms gaan de zaken zoals ze gaan. Het gevaar is dat je ‘de kool en de geit’ te veel wilt sparen waardoor je zowel de geit als de kool verliest. In dat proces kun je je al vrij snel in de steek gelaten voelen door al die anderen waar je wel rekening mee gehouden hebt.

Training communicatie en gesprekstechnieken

Wil je een training communicatie en gesprekstechnieken volgen?

Communicatietraining

Testen, webinars en E-book

Bekijk onze webshop waar je tal van aanbiedingen treft zoals:

 • Webinar over persoonlijke communicatie
 • E-book over authentiek communiceren (in PDF)
 • Communicatietest

ebook communicatie

Webshop De Steven

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit e-book (PDF) via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden.

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Online training autonomie en persoonlijk leiderschap!

Online training autonomie

De online training Autonomie en Persoonlijk Leiderschap helpt jou bij jouw persoonlijke groei. De 8 modules bieden diepgaande inzichten en praktische tools. Het werkboek, met 22 opdrachten, bevordert zelfreflectie en bevraagt je behoeften, gevoelens, en keuzes. Jan Stevens, de trainer, presenteert de video's, waarin hij de essentie van autonomie en leiderschap belicht. Het e-book en de video's bieden een holistische benadering, van zelfreflectie tot effectieve communicatie. Deze training, inclusief praktische informatie en de mogelijkheid tot downloaden van het werkboek en e-book, is een must voor wie streeft naar persoonlijke ontwikkeling. Een investering in jezelf die de moeite waard is.

Meer informatie

Authentiek communiceren: dat kun je leren!

ebook communicatie

Je zendt wie je bent. Dat is authentiek communiceren. Dat betekent dat je communiceert zoals je van origine bent. Originaliteit dus en geen kopie of imitatie van anderen. Niet zoals de wereld om je heen verwacht dat het zou moeten. Maar gewoon: zoals jij bent!

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.