Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

De medewerker negeert voorschriften

Negeren van voorschriften of het niet opvolgen van instructies kan een aanduiding zijn  voor disfunctioneren van de medewerker. Voorschriften door de organisatie gesteld kunnen worden genegeerd (soms zelfs heel bewust). Wat kunt u eraan doen?

Onvoldoende functioneren?

Het negeren van voorschriften of instructies kan beoordeeld worden door de werkgever als zijnde: onvoldoende functioneren. We hebben 11 voorbeelden van disfunctioneren voor u uitgewerkt.

Onvoldoende functioneren

Heldere instructies zijn noodzakelijk

Als organisatie moet u er bijzonder van overtuigd dat de instructies rond voorschriften helder en duidelijk zijn voor de medewerker. U hebt ze bijvoorbeeld vastgelegd in een personeelshandboek waarvoor de medewerker getekend heeft. Of uw organisatie heeft veiligheidsvoorschriften waar de medewerker van op de hoogte is. Op het moment dat deze voorschriften niet opgevolgd worden, kunt u de medewerker uitnodigen voor een gesprek waarbij u een waarschuwing afgeeft. Wij adviseren om dit schriftelijk te bevestigen. Blijkt vervolgens dat de medewerker de voorschriften alsnog niet opvolgt dan kunt u de medewerker wederom uitnodigen voor een gesprek. Echter nu geeft u niet alleen een waarschuwing maar u verbindt er consequenties aan wanneer opnieuw blijkt dat voorschriften niet worden opgevolgd. Uiteindelijk kan het leiden tot ontslag. In alle gevallen:

  • u weet zeker dat de medewerker de instructies kent en hiervoor getekend heeft: bij voorkeur hebt u schriftelijk bewijs
  • de waarschuwingsbrief bewaart u in uw personeelsdossier
  • mocht het tot ontslag leiden dan dient u uw personeelsdossier op orde te hebben

Is een verbetertraject zinvol?

Is een verbetertraject in deze situatie zinvol? Wij menen van niet. Als de instructies helder zijn binnen uw organisatie dienen voorschriften gewoon opgevolgd te worden. Een traject gericht op verbetering van het functioneren komt in dat geval niet tot zijn recht. Eerder is een disciplinair gesprek zinvol.

Verbetertraject

 Praktijkvoorbeelden

  • Ondanks het feit dat er vanuit de organisatie regels bestaan t.o.v. roken, negeerde een medewerker deze voorschriften en kreeg hij een gele (en uiteindelijk rode kaart) van de organisatie
  • Hoewel in het personeelshandboek voorschriften bestaan over alcoholgebruik werd er op vrijdagmiddag om half 5 toch even een kratje bier opengetrokken door de medewerkers

Zo kunnen we veel meer voorbeelden noemen zoals het bewust niet opvolgen van veiligheidsmaatregelen of regels t.a.v. de hygiëne.

Verbetertraject

Meer informatie over het verbetertraject?

Verbetertraject

Verbeterplan

Tips voor het verbeterplan.

Verbeterplan

Onvoldoende functoneren

Wat is onvoldoende of slecht functioneren?

Onvoldoende functioneren


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Hoogsensitief: label of labiel?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoogsensitief, label of labiel?

HSP ebook

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.