Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Ruzies in familie- of vriendenkring: rouwproces

Ruzies in familie- of vriendenkring kunnen leiden tot een rouwproces. Bij een verjaardag, een uitvaart, een familiediner, een reünie, een jubileum, allemaal momenten dat we heel graag onze dierbaren om ons heen willen hebben.

Is de onenigheid onoverbrugbaar?

Onherstelbare relaties leiden tot rouwprocesMaar wat als dat niet lukt door ruzies in de familie- of vriendenkring? De onenigheid is onoverbrugbaar geworden en dus moeten we schipperen bij het kerstdiner, het verjaardagsfeest van oma of het jaarlijkse vriendenuitje. De ene keer is de een aan de beurt en de andere keer de ander. Alles om elkaar maar niet tegen te komen. Herkent u dit?

Ooit waren jullie onafscheidelijk. Alles werd samen gedaan, maar ergens ging het fout. Zelfs het programma het Familiediner zou het niet lukken om u weer samen te laten komen om het definitief uit te praten. Maar wat moet je dan? Het verlies van een familielid, of het nu je zus, broer, tante, opa of nichtje is, maar ook een goede vriend of vriendin kan een ingrijpende gebeurtenis zijn.  Zeker als u daar nog niet aan toe bent, maar de ander gooit de deur definitief in het slot. Dan zult u er toch mee moeten dealen. Hoe verschrikkelijk en moeilijk u dit ook vindt, want u hebt geen keus.

Definitieve breuk

De breuk met een dierbare kan een groot verlies betekenen. Een verlies dat grote pijn veroorzaakt. Een vertrouwenspersoon valt weg. Iemand die u kent van haver tot gort. Met wie u lief en leed gedeeld hebt. Die aan een half woord genoeg had. Dat is nogal wat. Bovendien: de wetenschap dat iemand er nog wel is, maar niets met u te maken wil hebben kan veel met u doen. Een ongewild verlies, maar u moet wel verder. Het is makkelijk om te zeggen dat u vast genoeg vrienden of familie overhebt maar zo werkt het natuurlijk niet. Ook het verlies door een ruzie is een rouwproces. De weg naar de ander is definitief afgesneden.

Verliesverwerking door ruzie

Wat er ook gebeurd is of wie er ook gelijk heeft: uiteindelijk bent u een verliezer. Natuurlijk zult u ook boos zijn of zich onbegrepen voelen, maar het uiteindelijke verlies van een vriend of familielid overstijgt alles. Anders zou u zich daar ook niet zo verdrietig door voelen. Ook hier geldt dat ik u handvatten kan geven om beter te begrijpen waar deze gevoelens vandaan komen en hoe u deze een plekje kunt geven. Pas dan kan de verwerking beginnen. Uiteindelijk zult u een weg moeten vinden om door te gaan zonder die ander. Ik kan u daarbij helpen. Als u voor u zelf op een goede manier afscheid kunt nemen van die ander, heeft u daar uiteindelijk ook vrede mee. En kunt u eindelijk weer verder.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.