Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Vreemdgaan en schuldgevoel

In onze coachingspraktijk komen wij af en toe het onderwerp vreemdgaan tegen in meerdere variaties namelijk:

Wat is vreemdgaan?

Vreemdgaan en schuldgevoelHoewel we merken dat iedereen er wel een antwoord op heeft stellen we toch de vraag: wat is vreemdgaan nu precies? Het antwoord dat we krijgen is vaak dat iemand met een ander naar bed is geweest en overspel heeft gepleegd.

Wij nuanceren deze stelling. Je kunt ook vreemdgaan met iemand waarmee je het bed niet hebt gedeeld.  Vreemdgaan is ten diepste dat je een ander belangrijker vindt dan je eigen partner. Het signaal wat hiermee afgegeven wordt is dat jouw partner niet meer nummer 1 is in je leven. Dat is trouwens ook het gevoel wat je partner er bij heeft (of gaat krijgen zodra het uitkomt).

Uw partner is vreemdgegaan

Wanneer uw partner is vreemdgegaan kan dat tal van gevoelens opleveren die als bijzonder heftig worden ervaren. Iemand vertelde: ‘toen ik erachter kwam dat mijn partner geen gevoelens meer voor mij had belandde ik in een diep rouwproces. Ik verloor op dat moment iemand waar ik vertrouwen in had en waar ik zielsveel van hield. Het leverde bij mij gevoelens op van: afwijzing, je aan de kant gezet voelen’.

Iemand anders zei: ‘boosheid, verdriet wisselden elkaar in hoog tempo af toen mij bekend werd dat mijn partner vreemd ging. Ik was de weg finaal kwijt en ging vooral aan mezelf twijfelen’. Vreemdgaan wordt in de meeste gevallen ervaren als een integriteitkwestie. Je zou het ook een intimiteitsbreuk kunnen noemen. Iets wat u alleen met uw partner beleefde, ligt voor uw gevoel nu op straat.

U bent zelf vreemdgegaan

Ook wanneer u zelf vreemdgegaan bent, kan dat tal van negatieve gevoelens met zich meebrengen:

  • Schuldgevoel: wat heb ik de ander aangedaan?
  • Schaamte voor de afwijzing van de omgeving.
  • Boosheid en verdriet omdat de omgeving zo hard en veroordelend op u reageert.
  • Gevoel van tekort schieten richting uw kinderen en partner.

De omgeving veroordeelt snel diegene die vreemd is gegaan

Diegene is vreemdgegaan wordt al te snel en te gemakkelijk veroordeeld door de omgeving: familie, vrienden, bekenden. Iemand zei: ‘ik werd uitgemaakt voor viespeuk, smerig, sexverslaafde etc. bij een aantal vrienden van ons mocht ik niet meer binnenkomen. Ze weigerden mij de deur zelfs’.  

Echtscheiding is een rouwproces

Een  echtscheiding is een rouwproces. Scheiden doet lijden. Lees het artikel!

Echtscheiding is een rouwproces

ABC: Altijd blijven communiceren

Hoe moeilijk het ook is: Altijd, Blijven, Communiceren en het gesprek aangaan

Wat er ook gebeurt: blijf altijd in gesprek!

Het proces van vreemdgaan

In de meeste gevallen is vreemdgaan een proces. Soms van jarenlang. Dan doelen we niet op de situatie waarbij iemand in een dronken bui de grens is overgegaan tijdens het personeelsfeest. We bedoelen vooral het proces dat in een relatie wordt meegemaakt en waarbij gevoelens voor een ander naderhand de overhand krijgen en plaats maken voor de gevoelens voor de eigen partner.

Vervreemden doe je samen

Hoewel de schuld in 95% van de gevallen wordt neergelegd bij diegene die vreemd ging, willen we ook wijzen op een ander aspect. Bij het proces van vreemdgaan hoort: vervreemden. In je relatie kun je vervreemden van elkaar. Dat kan in fysiek opzicht maar niet minder in geestelijk opzicht.  Op het moment dat je uit elkaar groeit, ontstaat er ruimte voor vreemdgaan. 

Als partners ben je in je relatie verantwoordelijk voor het proces van vervreemden. We praten liever over verantwoordelijkheden dan over schuld omdat dit proces doorgaans niet opzettelijk ontstaat.

Vreemdgaan: schuld of verantwoordelijkheid?

Al te gemakkelijk wordt diegene die vreemd is gegaan als schuldige aangewezen. Zeker door familieleden, vrienden en bekenden. Hoe nauwer de band, hoe harder het oordeel. Op zich is dit een logische emotionele uitbarsting maar wel een zeer primaire reactie.

In de meeste gevallen draagt het niet bij aan de situatie. U ging samen een relatie aan, u was beide verantwoordelijk voor de kwaliteit van uw relatie (en niet uw familie). U bent er ook samen verantwoordelijk voor wanneer u uit elkaar bent gegroeid. En om nu meteen die partner van u aan de hoogste boom te hangen omdat hij/zij gevoelens voor een ander heeft gekregen, gaat wel erg ver hoewel we uw gevoelens erg goed kunnen begrijpen (iemand zei: ik vind het zelfs nog zonde van de boom).

Persoonlijke coaching

Wilt u werken aan uw persoonlijke ontwikkeling? Aarzel niet langer maar schrijf u meteen in voor coaching gericht op levensvragen! Natuurlijk hebt u  nog tal van vragen over de aanpak en prijs. Wanneer u contact met ons opneemt, zetten wij u alle mogelijkheden, voorwaarden (en de prijs) op rij!

Coaching gericht op levensvragen

Rubriek levensvragen

Lees andere artikelen in de rubriek levensvragen.

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Zomeraanbieding: persoonlijk ontwikkelpakket

Wil je deze zomer gebruiken als rustmoment om te werken aan jouw persoonlijke ontwikkeling? Dan is dit voor jou een unieke kans.

Actie van 16 juni t/m 31 juli 2021: 3 e-books over persoonlijke ontwikkeling! Van € 56,85 voor € 39,95.

Zomeraanbieding

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.