Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Genegeerd worden: laat men u links liggen?

Genegeerd worden door anderen

Wordt u genegeerd door anderen? Laten ze u links liggen? Doen ze net alsof u niet bestaat? Dat kan pijn doen maar ook boosheid en verdriet oproepen. Bovendien kan het gaan knagen aan uw zelfvertrouwen. Met andere woorden: u kunt aan uzelf gaan twijfelen en gevoelens van onzekerheid kunnen tevoorschijn komen. In een ander artikel gaan we in op de vraag wat negeren precies is en waarom mensen dat doen.

Overal kun je mensen tegenkomen die een ander niet ziet staan. Sommige mensen voelen zich verheven boven een ander. Bijvoorbeeld omdat ze hoger opgeleid zijn, een hogere functie hebben, meer vermogen hebben opgebouwd of een mooiere woning hebben. Ze voelen zich verheven boven de gewone man of vrouw’.

Mocht u zulke mensen tegenkomen dan is ons advies: gewoon doorfietsen. Waarschijnlijk hebben deze mensen zelf nog wat vragen te beantwoorden. Of hebben ze een academische graad behaalt aan de arrogantie-academie!

Vermijden en wegkijken

Dit artikel gaat nog over een item van een andere orde namelijk iemand structureel negeren op de werkplek. Merkt u dat mensen u vermijden, het gesprek niet aangaan, wegdraaien, wegkijken, de andere kant opkijken wanneer u in de buurt bent?

 • Krijgt u geen antwoord wanneer u een vraag stelt?
 • Wordt er lacherig, ontwijkend, gniffelend gereageerd wanneer u iets zegt?
 • Merkt u dat er niet gereageerd wordt wanneer u een praatje probeert te maken?
 • Wordt er alleen spottend gereageerd wanneer u iets zegt (cynisch, sarcastisch?)
 • Valt u buiten de groep en voelt u zich buitenstaander?
 • Trekt men wel met elkaar op maar wordt u gemeden?
 • Praat men er doorheen wanneer u iets zegt?
 • Worden uw suggesties niet ter harte genomen of weggelachen?
 • Worden uw bezwaren gebagatelliseerd?

Wat is er aan de hand?

Uiteraard kunnen wij niet inschatten wat er aan de hand is. We kunnen wel handvatten geven. Natuurlijk is het goed om met zelfreflectie te starten.

 • roept uw gedrag ergernis op bij de ander?
 • hebt u de ander beledigd, gekwetst of gegriefd?
 • hebt u de ander pijn gedaan?
 • geeft u de ander voldoende ruimte om de eigen mening aan u te vertellen of reageert u daar afwijzend op?
 • Is er op de achtergrond iets gebeurd wat u niet weet misschien maar waar u wel een vermoeden over kunt hebben

Hebt u voldoende naar uw eigen rol gekeken? Dat is goed. Maar u hoeft er niet in door te slaan. De ander kan ook in de indirecte weerstand van negeren terechtgekomen zijn. Daar kunt u hem/haar niet uit halen. De ander is daar zelf verantwoordelijk voor.

Een vorm van pesten?

Maar wellicht is het bij u nog erger dan de vorm van indirecte weerstand. Is er sprake van pestgedrag bij u op het werk? Hebt u het vermoeden dat er sprake is van pesten en intriges? Iemand schreef ons: ‘op mijn werk zien de collega’s me niet staan, ze betrekken me nergens bij, ze mijden en vermijden iedere vorm van contact. Toen ik dit in vertrouwen besprak met de leidinggevende kreeg ik als antwoord; ‘ja ze zijn gewoon zo’. Kortom: ook mijn leidinggevende gaat niet serieus in op wat ik zeg. Ik voelde me niet gesteund’. Meer weten over pesten en intriges op de werkvloer?

Pesten en intriges op de werkvloer

Wanneer gebeurt het?

Er kunnen tal van situaties zijn waarom iemand gemeden wordt. Er is niet een specifieke oorzaak aan te wijzen. We kunnen wel wat voorbeelden noemen uit de praktijk zoals:

 • Promotie gemaakt? Iemand schreef ons: ‘mij begonnen ze te negeren toen ik promotie maakte. Ik werd coördinator van de afdeling en stond dus direct onder  de leidinggevende. Er waren een paar collega’s die zich gepasseerd voelden en ze reageerden dat af op mij. Tijdens de lunch gingen ze altijd op een andere plek zitten. Als ze een ommetje maakten tijdens de lunchpauze, werd ik niet (meer) gevraagd om mee te gaan. Bij het werkoverleg gingen ze ook in een hoekje zitten. Kortom: de relatie is verstoord door mijn promotie want daarvoor speelde dit niet’.
 • Genegeerd door de leidinggevende. Iemand vertelde: ‘mijn baas negeerde me structureel. Zelfs het functioneringsgesprek vergat hij met mij in te plannen terwijl iedereen een functioneringsgesprek kreeg. Structureel werd ik niet uitgenodigd voor bepaalde bijeenkomsten en als ik er naar vroeg kreeg ik altijd een ontwijkend antwoord. Informatie over de toekomst van de afdeling moest ik vaak bij collega’s vandaan halen’.

Onveilige sfeer versterkt ziekteverzuim

Wanneer u merkt dat u structureel wordt gemeden door collega’s dan hoeft u dat niet als een normale sfeer te beschouwen. Er is namelijk onveiligheid in uw team. Het feit dat de leiding uw signalen afzwakt onder het mom ‘ze zijn nu eenmaal zo’ versterkt deze gedachte. Ook de leidinggevende neemt het in dit geval niet serieus. Het probleem heeft in dit geval dus ook te maken met een vorm van slecht leiderschap. Een onveilige sfeer kan leiden tot ziekte en slecht leiderschap kan ziekteverzuim bevorderen.

Wat moet u doen?

De vraag is wat u eraan kunt doen? Misschien zegt uw omgeving er ook van alles over in de zin van: ‘trek het je niet teveel aan’ of ‘je moet er boven staan’. Maar u weet dat u er niet boven staat. Het raakt u! U zou zich het liefst ziek melden en in de straaljager vluchten van uw werk. Of niet? Nog liever nam u ontslag. Maar ja: u weet nu wat u hebt, u weet niet wat u krijgt.

Wat hebt u dan? Een pestsfeer op het werk, een knoop in de maag, een manager die u knetterhard laat vallen. Dat is zeker! En wat u krijgt zal niet snel erger zijn dan wat u nu hebt. Dus in het ergste geval kunt u uzelf verliezen (en dat is erger dan wanneer u uw baan verliest). Wellicht is het toch zaak om het maar eens bespreekbaar te maken en als het allemaal niet lukt te kiezen voor uw eigen welzijn en welbevinden.  Met doorzetten en volhouden, komt u er niet in dit soort situaties. En met aardig en lief lachen redt u het evenmin.

Macht op de werkplek

Lees andere publicaties over macht en manipulatie op de werkplek.

Macht en manipulatie op de werkplek

Leerdoelen voor teams

Voor teams hebben wij een aantal teamleerdoelen uitgewerkt. Bekijk: leerdoelen voor het team. Wij verzorgen trajecten gericht op teamontwikkeling en het verbeteren van de interne communicatie.

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.