Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Miskenning: voelt u zich miskend?

Voelt u zich miskend? Dat betekent dat u het gevoel hebt dat u niet erkend wordt, dat mensen u niet zien staan, niet serieus nemen, op waarde schatten. Klopt het dat u zich inderdaad zo voelt? Dat zijn pijnlijke gevoelens is het niet? Misschien kan dit artikel u een klein beetje helpen!

Miskend en miskenning

Definitie en betekenis van miskennen

Wanneer we de definitie en betekenis van miskennen willen formuleren, gaan we het liefst te rade bij een aantal kenmerken. Wie miskend is:

 • Wordt niet erkend
 • Wordt onderschat en niet op waarde geschat
 • Wordt niet gerespecteerd in wie hij/zij is
 • Wordt niet gehoord, gezien of serieus genomen
 • Mag niet zijn wie hij/zij is en zijn/haar identiteit wordt niet aanvaard

Is dat niet een beetje overdreven?

U vraagt zich misschien af of dit niet wat zwaar aangezet is. Zo van bestaat dit wel echt? Maar toch willen we eerst volstaan met de uitleg wat miskennen is. Kennen is bekend zijn met, erkennen is aanvaarden dat……. Miskennen is het tegenovergestelde. In dit geval gaat het erom dat iemand zich miskend voelt. Bestaat dat? Ja, dat bestaat! Is dat niet wat overdreven.  Nee, dat is niet overdreven.

Praktijkvoorbeeld

Op zijn 36e keerde zij kerk en geloof de rug toe. Tot grote teleurstelling en verdriet van haar ouders. Een gesprek daarover werd snel in de verwijtende en veroordelende sfeer gevoerd. Op een dag zei haar vader: ‘met jou voel ik helemaal geen verbinding meer, sinds jij het geloof hebt opgezegd. Zeker op papier ben je wel mijn dochter, maar bij de andere kinderen heb ik een ander gevoel’. De dochter gaf als antwoord: ‘maar pap ik ben toch je kind?’ waarop hij zei: ‘dat ben je ook maar het voelt bij mij alsof we niets meer met elkaar hebben’. Wat dacht u dat deze dochter vertelde toen ze thuiskwam? Precies! Ik voelde me zo miskend, zei ze.

Wanneer speelt het?

We gaan graag te rade in onze praktijk van alledag. Kijk, wanneer iemand zich miskend (niet gekend) voelt dan gaat het er niet over dat hij/zij blauwe sandalen heeft terwijl de omgeving rode sandalen mooier vindt. Dat zouden we nog kunnen oplossen met ‘smaken verschillen’. Het gaat ten allen tijde over diepgaande zaken. Om wat voorbeelden te noemen. Iemand wordt niet erkend:

 • in zijn aard in die zin dat zijn/haar seksuele geaardheid een andere is dan de familie had gedacht (gewenst of gehoopt)
 • in zijn geloofsovertuiging omdat die overtuiging anders is dan gewenst of omdat hij/zij uit het nest gevallen is en afstand heeft genomen van geloof en kerk c.q. juist toegetreden is tot kerk en geloof
 • in zijn kwaliteiten en capaciteiten omdat hij/zij zich onbegrepen voelt en altijd al anders is geweest.

Afwijzing

Wie zich miskend voelt, voelt zich afgewezen. Afgewezen in zijn/haar identiteit en overtuiging. Afwijzing in wie je bent, in de diepste vezels van je bestaan.

Wat gaat u ermee doen?

Voelt u zich miskend? Dan moet u misschien nog veel geestelijke arbeid verzetten. We noemen een paar aspecten:

 • Begin er nooit aan om uw omgeving te willen veranderen. Blijkbaar krijgt u dat schouderklopje, knipoogje of die bevestiging dat u OK bent toch niet. Dat is een punt wat u zult moeten leren aanvaarden, hoe moeilijk het ook is.
 • Begrijp dat uw behoefte aan erkenning en waardering en erbij horen heel normaal en volstrekt legitiem is. Niks mis mee!
 • U afzetten tegen of de ander beschuldigen werkt niet!
 • Uzelf leren aanvaarden in wie u bent en niet afhankelijk zijn van wie dan ook: dat is een les voor de toekomst. Het gaat er niet eens om dat de ander u begrijpt. Het gaat erom dat u uzelf begrijpt. Het is niet doorslaggevend of de ander u kan aanvaarden zoals u bent. Cruciaal is of u uzelf kunt aanvaarden!

Gevoelens en emoties

Dit artikel is geschreven in de serie gevoelens en emoties. Bekijk onze persoonlijke leerdoelen voor training en coaching.

Gevoelens en emoties

Training en coaching

Bekijk alle trainingen gericht op persoonlijke ontwikkeling! Wij bieden training en coaching  opmaat waarbij uw vraag en uw situatie centraal staat!

Training autonomie

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.