Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Bent u mentaal opgewassen tegen de functie als leidinggevende?

Bent u mentaal opgewassen tegen een leidinggevende functie? Of juist niet? Vindt u het te zwaar? Merkt u dat u zich onzeker voelt over bepaalde zaken? Ligt u wel eens wakker omdat u opziet tegen bepaalde gesprekken of bij het dragen van bepaalde verantwoordelijkheden?

Mentaal opgewassen tegen leidinggevende functie

Alles in huis

Niels had alles in huis voor een leidinggevende functie. Cognitief was hij voldoende vaardig en ontwikkeld. Hij begreep waar het om ging en wat de essentie was en op zich kon hij daar ook wel mee omgaan. Zijn collega’s hadden vertrouwen in hem als leidinggevende. En toch ging het niet goed met Niels. Zelf omschreef hij het als volgt: ‘Met name het sociale aspect vind ik lastig en vervelend zoals gesprekjes met medewerkers over onvoldoende functioneren of medewerkers aanspreken op verantwoordelijkheden die ze hebben’.  Niels vertelt: ‘zodra er spanning om de hoek komt kijken, voel ik  me niet in staat om die zaken te doen die noodzakelijk zijn’.

Oorzaken en persoonlijke leerdoelen

De oorzaak bij Niels was dat hij conflictvermijdend en probleem vermijdend is ingesteld. Zodra er spanning is in een team of tussen leidinggevende en medewerker, heeft hij de neiging om de situatie te ontlopen, terwijl dan juist van de leidinggevende iets verwacht wordt.

Er ligt dus een stuk persoonlijke ontwikkeling aan ten grondslag waarom Niels zich niet thuis voelt in zijn functie als leidinggevende. Of beter gezegd: Niels zal zich persoonlijk moeten ontwikkelen als leidinggevende met name op zaken als sociaal leidinggeven, conflicthantering, teamconflicten, aanspreken en uitspreken van.

Voor Niels zijn dit lastige leerpunten. Vanuit zijn opvoeding heeft hij het niet meegekregen om gevoelens bespreekbaar te maken. Vader en moeder waren ook conflictvermijdend en als er spanning was thuis, was er de strategie om ´er vooral niet met elkaar over te spreken´.

Niet geschikt voor

Niels nam afstand van zijn functie. Dat was een emotioneel moment want natuurlijk begin je aan zo´n functie met andere hoop en verwachtingen. Ook al kies je er zelf voor: het voelt als teruggezet uit een leidinggevende functie.  Maar Niels stond er wel achter en dat was het belangrijkste.

Conclusie: op alle fronten voldoen aan de eisen van een leidinggevende functie en je mentaal toch niet voldoende sterk voelen om de functie uit te oefenen.

Helpt training of coaching?

De cruciale vraag is of training en coaching in een dergelijke situatie helpt. In het geval van Niels dus duidelijk niet en daar was hij zich bewust van. Om op voorhand te zeggen dat training of coaching niet helpt in alle situaties, gaat natuurlijk veel te ver. Wat nodig is, is coaching op de onderlagen: zelfvertrouwen, zelfverzekerd overkomen, assertief zijn, persoonlijk leiderschap. Als daar de vicieuze cirkel doorbroken wordt, kan er progressie worden gemaakt. Anders niet!

Past een leidinggevende functie bij mij?

Dit artikel is geschreven in de serie: past een leidinggevende functie bij mij? Bekijk ook onze leiderschapstest!

Past een leidinggevende functie bij mij?

Training leidinggeven voor het middenkader

Voor het middenkader hebben wij een aantal trainingen ontwikkeld zoals:

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Jezelf kwijtraken en jezelf hervinden

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Nieuw: Hoe ga je met je tijd om?

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: hoe ga je met je tijd om?

Ebook time

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.