Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Is rouwen nog van deze tijd?Rouwen: is dat nog van deze tijd?

Is er nog tijd en ruimte om te rouwen in onze huidige maatschappij? Het is moeilijk om hier een antwoord op te geven. Er wordt tegenwoordig wel veel meer aandacht gegeven aan het persoonlijke aspect bij een uitvaart. Er wordt veel meer ingespeeld op de persoonlijke wensen van de overledene en nabestaanden. Een borrel na afloop is gemeengoed geworden. Foto’s, video’s en eigen gekozen muziek of gedichten zijn inmiddels opgenomen in het afscheidsritueel. Kortom, een uitvaart is heel persoonlijk geworden. Maar voor het rouwproces zelf is er wat mij betreft te weinig aandacht.

Rouwproces: hoe verloopt dat?

Als de uitvaart achter de rug is, dan begint voor de nabestaanden het rouwproces. Dit rouwproces verloopt voor iedereen anders en voor dit proces is geen tijdpad aan te geven. Hoe lang “mag” u rouwen? Wat is “normaal”? Helaas gebeurt het maar al te vaak, dat de naaste omgeving het rouwen erg lang vindt duren en dat het nu maar eens klaar moet zijn.

Rouwen is heel belangrijk. U geeft uiting aan uw gevoelens van het gemis van een dierbare. In vroegere tijden zag je onmiddellijk als iemand in de rouw was. Er werd een rouwband en zwarte kleding gedragen. Daardoor wist iedereen dat er een dierbare was gestorven en werd er rekening met gevoelens gehouden.

Wat zo diep in je hart zit, kun je door de dood niet verliezen. (Hein Pragt)

Uiterlijke tekenen van rouw

Tegenwoordig zijn er geen uiterlijke tekenen van rouw meer. Er wordt al snel verwacht dat er weer wordt overgegaan tot de orde van de dag. Want ja: het leven gaat door. Toch?

Dit cliché is zeker waar, maar voor de directbetrokkenen wel heel erg anders.  Tijdens het rouwproces komt een groot scala aan gevoelens langs. Dit verloopt in fases variërend van ongeloof en soms ontkenning, naar woede en in sommige gevallen zelfs helemaal de weg kwijt zijn. In sommige gevallen veranderen de nabestaanden na een overlijden heel erg. Juist omdat ze zich geen raad weten met deze gevoelens.

Na een overlijden kan het soms enorm moeilijk zijn om weer de weg terug te vinden. Zeker als het een overlijden betreft van iemand die zeer dicht bij u stond. Hoe vindt u dan de motivatie om weer door te gaan? Hoe krijgt u weer energie om van de bank af te komen?  Natuurlijk is dit voor iedereen verschillend. Soms zijn het de kinderen waarvoor u door wilt of uw ouders of… vul dit zelf maar in. Maar wat in ieder geval noodzakelijk is: tijd.

Wie heeft een luisterend oor?

Ook heel belangrijk is dat u tijdens het rouwproces iemand vindt die u steunt. Die een luisterend oor voor u heeft. Ook al hebt u het verhaal al 258 keer verteld. Die niet zegt: kom op, het is nu al zo lang geleden. Nu is het toch wel een keer klaar? Hebt u die niet in uw directe omgeving of wilt u juist iemand die wat verder van u af staat? Zoek hulp voor de verwerking van het immense verdriet.

Geef ruimte aan uw rouw. Neem de tijd die u nodig heeft en praat! Voor een goede verwerking is een goede rouw noodzakelijk. Pas daarna kunt u aan uw verliesverwerking beginnen. En hebt u het verlies dan uiteindelijk geaccepteerd? Nee, in mijn visie niet. De overledene blijft altijd een plaatsje innemen in uw leven en vooral in uw hart. U leert leven met het gemis. Mijn vader is op de jonge leeftijd van 55 jaar overleden. Dat is al ruim 26 jaar geleden. Toch denk ik elke dag aan hem en mis ik hem nog steeds. Niet meer allesoverheersend, want de scherpe kantjes zijn eraf gesleten. Maar wat ik nog steeds heel erg fijn vind, is het delen van mijn herinneringen aan hem met mijn moeder en broer. Zo leeft hij voort in ons hele gezin.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding. 

Rouwcoaching

Blogs over rouw en verlies

Lees andere blogs over rouw en verlies.

Blogs over rouw en verlies

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.