Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Praten tegen de foto van de overledene: is dat gek?

Soms horen we dat mensen tegen de foto van de overledene praten. Is dat gek? Of is dat een normale reactie? In ieder geval vinden mensen die het doen het vaak wel gek. Soms doen ze het een beetje stiekem alsof ze er zich voor schamen.

Rouw: foto en herinnering

Praten tegen foto overleden bij rouwprocesEn dan bent u ineens op uzelf aangewezen. U komt thuis in een leeg huis. Niemand die even goedemorgen tegen u zegt. Of: heb je lekker geslapen?

Dat zijn momenten dat u zich enorm eenzaam en verlaten kunt voelen. De muren komen op u af en u vraagt zich af hoe u de dag moet doorkomen. Soms is het al middag voor u voor het eerst die dag uw stem gebruikt.

Zingeving

Na een ingrijpend verlies is het moeilijk uw leven weer op te pakken. Om het weer inhoud en zin te geven. Zingeving is de laatste fase van rouwverwerking. Pas als u weer zin aan uw leven kunt geven kunt u stappen zetten om verder te gaan. Voor nu lijkt alles zo uitzichtloos. Waar doe ik het nog voor of voor wie? Grote vragen waar u op dit moment nog geen antwoord op hebt.

Praten tegen een foto?

Juist omdat het zo stil is en u uw geliefde mist, bent u gaan praten tegen een foto met een afbeelding van uw verloren liefde. U voelt zich ongemakkelijk, want eigenlijk is dit toch raar. U zegt goedemorgen tegen iemand die er niet meer is en wellicht vraagt u zelfs of hij/zij goed heeft geslapen? Misschien schaamt u zich een beetje voor uw gedrag: is dit wel normaal? Is er iets met mij aan de hand?

Weet u: dit is absoluut niet raar of ongewoon. Sterker nog: het komt juist heel veel voor. U moet wennen aan een compleet nieuwe situatie. U weet dat er van de foto geen oplossingen kunnen worden verwacht, maar toch kan alleen het praten tegen deze foto al een gevoel van opluchting geven. U praat uw verdriet immers van u af.

Communicatie tijdens het rouwproces

Communicatie tijdens het rouwproces is erg belangrijk. Het is een vorm van uw verdriet en gevoelens delen met de ander.

Communicatie bij verlieservaring en rouw

Troost zoeken

Zeker in de beginperiode kan er iets troostends uitgaan van het praten met uw partner, ook al is het slechts tegen een foto. Ik haal hier het voorbeeld aan van een foto, maar er zijn ook veel mensen die naar het graf of urnenmuur gaan om tegen de overledene te praten. Gelooft u mij: op een kerkhof wordt nog heel veel gepraat. Ook wordt er weleens een favoriet kledingstuk van een overledene tevoorschijn gehaald. De geur van dit kledingstuk roept dan ook de overledene op en u krijgt het gevoel dat deze nog heel dicht bij u is.

Echter er komt een moment dat het praten tegen een foto onvoldoende is. Na verloop van tijd gaat u zich steeds meer realiseren dat uw geliefde niet meer terugkomt. En dat u van uw overleden geliefde geen hulp kunt verwachten. Echter praten tegen de foto kan wel steun geven, maar het besef dat het nooit meer anders wordt komt steeds meer binnen. En dat is hard. Heel erg hard. U wordt zich dan steeds meer bewust van de werkelijkheid.

Toch komt het geregeld voor dat het praten tegen een foto of tegen iets anders onderdeel is en blijft van uw leven. Dat is helemaal niet erg, zo lang het de verwerking van uw verlies maar niet in de weg staat.

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.