Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Hoogsensitief en rouw (HSP)

Hooggevoeligheid kan het dagelijkse leven behoorlijk beïnvloeden. De binnenkomende emoties en prikkels kunnen iemand behoorlijk uitputten. Het kan zeer onrustig maken of heel veel stress veroorzaken. Als de eigenschap HSP eenmaal is vastgesteld, dan zult u uw leven behoorlijk anders moeten inrichten. Daar gaat een rouwproces aan vooraf.

Rouwproces: afscheid oude levenspatroon

Hooggevoelig en rouwU moet afscheid nemen van uw oude levenspatroon en een andere, misschien wel betere manier, vinden om hier mee om te gaan. Waarom ik hier betere zeg? HSP is nog steeds een ondergeschoven kindje. Toen ik zelf eenmaal wist dat ik HSP had vielen er heel veel puzzelstukjes op zijn plaats. Ik heb lang niet geweten waarom ik altijd zo moe was, gestrest en dat ik het prettig vond om alleen te zijn. Ook mijn perfectionisme zat mij regelmatig in de weg. En de controle kwijt zijn? Ik moest er niet aan denken! Pas toen ik attent werd gemaakt op het fenomeen hooggevoeligheid en ik de test had gedaan werd er heel veel duidelijk. Ik kan inmiddels veel beter met die prikkels omgaan. Ik zou willen dat ik het eerder had geweten. Nu kan ik mijn leven er op inrichten en sta ik veel relaxter in het leven. Veranderen is niet makkelijk, maar het uiteindelijke resultaat was het meer dan waard. HSP heeft zowel invloed op uw werk als op uw privéleven.  Soms kunnen er door aanpassingen veel worden bereikt, maar soms is ook de conclusie gerechtvaardigd dat u bijvoorbeeld bij uw huidige werkgever niet op de juiste plaats zit. Dan kan het noodzakelijk zijn om een andere weg in te slaan en moet u afscheid nemen.     Emoties van rouw en verlies kunnen bij een HSP’er behoorlijk heftig zijn. Toch kan het heel zinvol zijn een nieuwe, en voor u beter passende, weg in te slaan. Het begint echter allemaal met zelfacceptatie.

Wat is hooggevoeligheid?

De Nederlandse benaming is de vertaling van High Sensitive Person(HSP). Een hooggevoelig persoon is extra gevoelig voor prikkels en emoties. Zij zijn bovendien zeer ontvankelijk voor sfeer. Ook nemen zij eerder details waar. Iemand met HSP raakt heel snel overprikkeld. Misschien herkent u zichzelf, behalve in de bovenstaande kenmerken, ook in een aantal van de volgende uitspraken:

 • Ik heb moeite grenzen te stellen.
 • Ik zorg graag voor anderen.
 • Ik hou van kunst en natuur.
 • Ik hou van dagdromen en heb een grote fantasie.
 • Ik heb een hekel aan een drukke omgeving. Ik wordt hierdoor afgeleid, raak vermoeid en verlies de concentratie.
 • Ik ben perfectionistisch.
 • Ik heb een grote innerlijke belevingswereld.
 • Ik heb momenten van stilte en rust nodig.
 • Ik denk veel na over wat de zin van het leven is.
 • Ik beleef emoties heel intens.
 • Ik heb het idee dat ik “anders” ben als anderen.
 • Ik word snel geraakt door heel veel dingen.
 • Ik ben creatief.
 • Ik vind het moeilijk te presteren in het bijzijn van anderen.

Ongeveer 20 procent van de bevolking is hoogsensitief. In tegenstelling wat u misschien zou verwachten is het percentage mannen ongeveer even groot als vrouwen. Als u hoogsensitief bent kunt u echter sneller opgebrand raken. Als u niet tijdig ingrijpt kan het zelfs leiden tot een burnout.

Artikelen over hooggevoeligheid (HSP)

Wat is HSS?

Binnen HSP is ook nog sprake van HSS( High Sensation Seekers). Ongeveer 30 procent van de HSP’ers vallen in deze categorie. In tegenstelling tot de 70 procent ”gewone” HSP’ers die over het algemeen gekenmerkt worden door hun rustige, introverte karakter en hun behoefte aan een regelmatig leven met weinig risico, is de HSS’er juist heel erg snel verveeld. Mensen met HSS zoeken steeds weer nieuwe uitdagingen in het leven, maar raken snel overbelast doordat ze moeite hebben zijn of haar grenzen aan te geven. Je ziet bij deze categorie vaak dat er gehopt wordt van baan naar baan. Nergens vinden ze hun droombaan. Maar ook in de privé sfeer kan HSS lastig zijn. Een bekend voorbeeld is dat je ziet dat er enthousiast begonnen wordt aan een klus, maar dat de aardigheid er heel snel af is en dat de klus onafgemaakt blijft liggen. Of dat uw vrouw graag nog eens naar hetzelfde vakantieadres wil gaan, maar dat u als HSS’er daar niets voor voelt. U wilt juist weer ergens anders kijken. Nieuwe oorden ontdekken. Ook voor uw naaste omgeving is het niet makkelijk om hier mee om te gaan. Het kan veel ergernissen en onbegrip veroorzaken. Pas als duidelijk is dat u HSP of HSS bent, kan er op een andere manier mee worden omgegaan. Dat geeft meer houvast aan uzelf maar ook aan uw omgeving.

HSP en de toekomst

Het belangrijkste is eerst het vaststellen of u inderdaad een Hoog Sensitief Persoon bent. Ik zeg hier met opzet niet dat u HSP hebt. HSP is zeker geen ziekte, maar is te typeren als karaktereigenschap. Sterker nog: HSP kan worden omgebogen als talent. U merkt dingen eerder op en bent gevoeliger voor het oppikken van emoties. Dat kan wel degelijk ingezet worden als een talent dat u in uw voordeel kunt gebruiken. U weet alleen nog niet hoe. Daar kan ik u bij helpen. Een last ombuigen naar uw kracht en talent. Dat is toch een prachtig uitgangspunt voor uw coaching traject?

Verwerking van verliesgebeurtenissen

Rouwcoaching en verliesbegeleiding kan u helpen tijdens het rouwproces. 

Rouwcoaching

Rouw en verliesverwerking

Lees onze artikelen over rouw en verliesverwerking.

Rouw- en verliesverwerking

Auteur

Dit artikel is geschreven door Gea van der Veen.

Gea van der Veen: presentatietrainer, spreekcoach, verliesexpert


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.