Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Opoffering

Zelfopoffering

Opoffering kan zowel een valkuil als allergie zijn en dit is een woord wat nogal verwarring kan oproepen. Wanneer u uzelf opoffert dan doet u iets wat ten koste gaat van uzelf. De vraag is of dat nu de bedoeling is?

Offeren of opofferen

De onduidelijkheid ontstaat vanuit religieus perspectief. Wie offert, biedt een geschenk aan, een gift. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord offerrere en dat betekent aanbieden vaak met als doel om de dankbaarheid tot uiting te brengen. Wie offert, geeft dus ook het beste wat hij heeft.

Opofferen is geen offeren meer. Dat is niet het beste geven van jezelf maar het is eerder jezelf uitschakelen, aan de kant zetten, wegcijferen, veronachtzamen. Voelt u het verschil?

  • wie offert geeft het beste van zichzelf maar wie zichzelf opoffert geeft niet maar ondergaat het
  • wie offert biedt het beste aan wat hij/zij bezit en wie opoffert schakelt eigen wil uit en doet slaafs wat er van hem/haar gevraagd wordt

Doe de test!

Bij De Steven kunt u tegen betaling een uitgebreide analyse doen om inzicht te krijgen in uw kwaliteiten, eigenschappen,  persoonskenmerken en valkuilen. Of maak gratis de beknopte test.

Uitgebreide test

Webinar over valkuilen

In een gratis webinar (online workshop) leggen wij uit wat kernkwaliteiten, valkuilen,  leerdoelen en allergieën zijn. U kunt de webinar na inschrijving online volgen.

Webinar kwaliteiten

Valkuil

Opoffering is een valkuil. Wanneer is dat een valkuil? Wanneer u iets geeft wat ten koste van uzelf gaat. Het is dus de valkuil van bijvoorbeeld de kwaliteit behulpzaamheid of van de kwaliteit zorgzaam. Wie opoffert, gaat over eigen grenzen heen, put zichzelf uit, zet zichzelf aan de kant en luistert niet naar eigen behoeften of gevoelens.  Het leerdoel wat hierbij hoort is autonoom.

Allergie

Opoffering kan ook een allergie zijn. Op dat moment is autonomie juist een kwaliteit die bij u past en kunt u zich irriteren wanneer de ander voorbijgaat aan eigen waarde, eigen behoefte en eigen gevoel. Mocht dat bij u passen, dan is het belangrijk om inzicht te krijgen in allergiegedrag als zijnde een vorm van zelfbescherming. U offert zichzelf dan op (u doet dingen ten koste van uzelf) omdat u zich niet opgewassen voelt tegen de situatie.

Ziet u het verschil?

Wanneer opoffering uw valkuil is, past de kwaliteit behulpzaam of zorgzaam bij u. Of in andere woorden uitgedrukt: de kwaliteit dienstbaarheid, gerichtheid op de ander (klantgericht, servicegericht.

Wanneer opoffering uw allergie is, past de kwaliteit autonoom bij u en is opoffering een reactie van zelfbescherming.

Persoonlijke valkuilen

Dit artikel is geschreven in de serie over Persoonlijke valkuilen. Wilt u een overzicht van andere persoonlijke valkuilen?

Persoonlijke valkuilen

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Coach Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

  • Wat is talent?
  • Wat zijn kernkwaliteiten?
  • Indeling van kwaliteiten
  • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
  • Kwaliteiten in de koelkast
  • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie


 

Ebook authentiek communiceren

Bestel dit ebook via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.