Loading ...

Direct informatie? 0528 23 60 30

Of mail naar planning@desteven.nl

Realiseer uw droom!

Hebt u ook wel eens dat u zomaar wegdroomt. U raakt wat in gedachten, u ziet beelden voor zich, u hoort eigenlijk niet meer goed wat er gezegd wordt door uw omgeving. Kortom: u zit opgeslokt in uw eigen wereld. U droomt. Misschien zeggen ze het wel eens van u dat u een dagdromer bent.

Waar droomt u over?

Dromen realiserenWaar droomt u over? Wilt u een eigen bedrijf starten en ondernemer worden? Wilt u een andere baan? Of droomt u over uw carrière? Wilt u een studie doen of een titel halen? Wilt u een nieuwe woning of de droomreis van uw leven maken? Wat zou u graag willen?

Waarom doet u het niet?

Een volgende vraag is: waarom doet u het niet? Een vraag die wij vaak stellen in onze coachingspraktijk: als dit nu je droom is, waarom doe je het dan niet? Vaak komen er allerlei bezwaren. De persoonlijkheid begint op te spelen en roept: ‘je weet nu wat je hebt, je weet niet wat je krijgt’. Of: ‘je moet geen schepen achter je verbranden’ en ‘geen oude schoenen weggooien terwijl je nog geen nieuwe hebt’. Verstandige praat. Of misschien beter uitgedrukt: verstandelijke praat. Daarmee bedoelen we: het klinkt verstandig maar het is wel heel erg rationeel.

Moeten dromen realistisch zijn?

Dromen moeten realistisch zijn. Wie zegt dat? Dat zeggen de mensen. Maar wat is realistisch? Weet u dat? Toen we in 1994 schreven dat er waarschijnlijk ooit een apparaat zou komen waarbij de PC, telefoon en televisie geïntegreerd zou zijn met internet, vonden velen dat niet realistisch. Ze vroegen of we dat ook wetenschappelijk zouden kunnen onderbouwen.  Maar wanneer Edison onderzoek had laten doen of er ook behoefte aan gloeilampen zou zijn dan was de uitslag geweest: niet realistisch.

Vaak wordt onder realisme verstaan: de bestaande situatie. En de bestaande situatie is de alom bekende en vertrouwde situatie. Realisme kun je in veel gevallen gelijkschakelen aan de comfortzone.

Bucketlijst

Vaak maken mensen een bucketlijst als ze ziek zijn of zelfs als er een terminaal stadium aanbreekt tijdens hun ziekte. De vraag is: waarom doen we dat niet als we gezond, sterk en krachtig zijn? Hoe ziet uw bucketlijst eruit voor uw privé-leven en voor uw studie of werk?

Bucketlijst

Je kunt toch ook dagdromen en irreëel zijn?

Zeker dromen kunnen ook bedrog zijn oftewel: niet uitvoerbaar. Anders gezegd: ze kunnen een hoge mate van luchtfietserij of gebakken lucht hebben. Hoe dat komt? Omdat een droom in dat geval niet aan de voorwaarden voldoet.

 • Een droom moet aansluiten bij onze behoeften. Dus dagdromen over miljonair worden, heeft niet zoveel zin. Een mens heeft geen behoefte om miljonair te worden. Dromen als rijk worden, een fortuin opbouwen sluiten dus niet aan bij ons behoeftenpatroon. De benadering klopt niet en daarom is het niet realiseerbaar.
 • Een droom moet binnen onze cirkel van invloed liggen. Anders gezegd: een droom moet binnen ons bereik liggen.
 • Een droom moet omgezet worden naar concretisering en doelstelling. Gebeurt dat niet dan blijft u hangen in dagdromerij. Niet erg hoor! Maar u haalt niet het gewenste resultaat.

Hoe verwezenlijkt u uw dromen?

Is uw droom helder? Ziet u duidelijk de contouren van wat u wilt? Dan pakt u nu een schetsboek (en u gaat tekenen) of een notitieblok (en u gaat schrijven). Uw droom moet geconcretiseerd worden in een plan met doelstellingen. Anders komt het er niet van. Doelstellingen zijn het landingsgestel van uw dromen. Ze zorgen voor concretisering.

Doelstellingen

Belemmeringen

Wanneer u uw droom wilt realiseren zult u veel belemmeringen tegenkomen. De eerste komen van uzelf. We noemen zo eens wat voorbeelden:

 • ‘joh, wat je nu wilt, daar heb je dus heel veel startkapitaal voor nodig’.
 • ‘jij hebt niet eens een MBO-opleiding: wat wil je nu toch?’
 • ‘kan ik niet’
 • ‘niemand in mijn familie is zo’
 • ‘blijf nu maar gewoon met beide benen op de grond staan’
 • ‘neem niet teveel risico’s’

Kortom: het eerste wat er als belemmering bovenkomt is dat u uzelf negatief beïnvloed. U haalt uzelf onderuit, door uzelf te kleineren. Oftewel: u gelooft er zelf niet in.

De tweede belemmering komt van uw omgeving.

 • ‘Wat wil je nou dan? Is je hoofd op hol geslagen?’
 • ‘Ik zou eerst maar eens een MBO-4 opleiding halen en dan praten we wel eens verder’
 • ‘Nou weet wel waar je aan begint’

Leerdoelen Persoonlijke Effectiviteit

De Steven heeft nog andere leerdoelen ontwikkeld voor de training Persoonlijke effectiviteit.

U kunt ook het overzicht bekijken met alle persoonlijke leerdoelen.

Leerdoelen Persoonlijke effectiviteit

Training Persoonlijke Effectiviteit

Training persoonlijke effectiviteit

Auteur

Dit artikel is geschreven door Jan Stevens.

Jan Stevens


Nieuw in de webshop

Bestel dit Ebook via de webshop! Titel: Jezelf kwijtraken & jezelf hervinden

Ebook jezelf kwijtraken

Meer informatie

Webinar terugkijken: ontdek jouw kwaliteiten en talenten

Wil je de webinar terugkijken over het ontdekken van jouw kwaliteiten en talenten? Onderwerpen:

 • Wat is talent?
 • Wat zijn kernkwaliteiten?
 • Indeling van kwaliteiten
 • Zelfvertrouwen en kwaliteiten
 • Kwaliteiten in de koelkast
 • Jouw kwaliteiten ontdekken

Schrijf je meteen in en na betaling van € 12,50 krijg je meteen toegang.

Webinar kwaliteiten

Meer informatie

Authentiek communiceren

Wil je werken aan jouw communicatie? E-book authentiek communiceren is te bestellen via de webshop!

ebook communicatie

Meer informatie

Onze nieuwsbrief

Ben jij leer- en nieuwsgierig? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief!
Met jouw aanmelding ga je akkoord met onze privacyverklaring en het ontvangen van onze nieuwsbrief. Je kunt je natuurlijk op elk moment weer afmelden.

Wil je onze nieuwsbrief ontvangen?

Op de hoogte blijven van onze nieuwste workshops, webinars of artikelen die wij plaatsen? Abonneer je op onze (gratis) nieuwsbrief!

Telefonisch contact? Heb je vragen? Bel ons op 0528 23 60 30 en vraag naar Monique van Nuil.